CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran; Bakan Eker’e, piyasada 'lezzet tuzu' adıyla satılan gıdalarda domuz eti veya türevinin olup olmadığını sordu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, birçok hazır gıdada kullanılan tartışmalı gıda katkı maddesi Monosodyum Glutamat (MSG) ile ilgili yeni bir iddiayı gündeme getirdi. Oran; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e, “Dünyanın en büyük MSG üreticisi ve tedarikçisi olduğu belirtilen Ajinomoto isimli Japon gıda firmasının İstanbul'da büyük gıda firmalarının dışında otel ve lokantalardaki aşçılara da doğrudan MSG sattığı iddiası doğru mudur? Time dergisinin 22 Ocak 2001 tarihinde yayınlanan bir haberinde, söz konusu firmanın o yıl içerisinde Endonezya'da sattığı MSG ürünlerinde domuz enzimlerine rastlandığı bilgisi yer almaktadır. Bu bakımdan Ajinomoto'nun domuz, domuz yağı ve diğer domuz ürünlerini kullanıp kullanmadığı yönünde herhangi bir işlem, inceleme yaptınız mı?” diye sordu.
TÜRKİYE MESELENİN ÜZERİNE GİTMİYOR
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, MSG konusunu TBMM gündemine getirerek, AB üyesi ülkelerin de bu alanda kimi değişikliklere gittiğini, ancak Türkiye'nin AB'den gelen standartlara uymakla yetinerek, ayrıca araştırma yapmadığını ortaya koydu. Konunun devamını getiren Oran bu kez Gıda Bakanı Mehdi Eker'e yeni soru önergesi yöneltti. Oran önergesinde, “Bugün bisküviden şekerlemeye, dondurmadan hazır çorbaya kadar birçok hazır gıdada Monosodyum Glutamat (MSG) kullanılmaktadır. Tam olarak kanıtlanamasa da MSG hakkında birçok kronik rahatsızlığa yol açtığı yönünde ciddi kuşku ve çalışmalar bulunmaktadır” dedi.
CEVAP BEKLEYEN SORULAR
Oran'ın Eker'den cevap beklediği sorular şöyle:
* MSG'nin 100 sene önce bir kimyager tarafından keşfedilmesinden sonra patentini alıp, ticari olarak satışına başlayan ve bugün dünyanın en büyük MSG üreticisi ve tedarikçisi olduğu belirtilen Ajinomoto isimli Japon gıda firmasının İstanbul'da başta MSG olmak üzere gıda ve yem sanayinde hammadde olarak kullanılan pek çok farklı kimyasal madde üretip sattığı doğru mudur? Bu firmanın Bakanlığınızdan aldığı üretim ve satış izinlerin kapsamı nedir? Bu firmanın herhangi bir resmi kurum-kuruluşa sattığı bir var mıdır, bugüne kadar hangi ürünler satılmıştır?
* İstanbul'da büyük gıda firmalarının dışında otel ve lokantalardaki aşçılara da bu firma tarafından doğrudan MSG satıldığı iddiası doğru mudur?
* Merdiven altı denilen işletmelerde 'lezzet tuzu' adı altında kontrolsüz biçimde poşet içerisinde kiloyla MSG satıldığı duyumunun gerçeklik payı nedir?
* Gıda mevzuatında MSG'nin kullanımı ile ilgili katı kurallar bulunduğu ve gıdalara -yemeklere Gıda Mühendisleri eşliğinde eser düzeyde eklenmesi gerekirken aşçılar tarafından bilinçsizce ve kontrolsüz biçimde kullanıldığı iddiası doğru mudur?
* Time dergisinin 22 Ocak 2001 tarihinde yayınlanan bir haberinde, söz konusu firmanın o yıl içerisinde Endonezya'da sattığı MSG ürünlerinde domuz enzimlerine rastlandığı bilgisi yer almaktadır. Bu bakımdan Ajinomoto'nun domuz, domuz yağı ve diğer domuz ürünlerini kullanıp kullanmadığı yönünde herhangi bir işlem, inceleme yaptınız mı?
TÜRKİYE'DE DE OFİSİ BULUNUYOR
Ajinomoto'nun İstanbul'da Şişli'de satış ofisi bulunuyor. Şirketin dünyada ofislerinin bulunduğu ülkeler ise şunlar: Rusya, Polonya, Almanya, Nijerya, İngiltere, Fransa, Mısır, Fildişi Sahili, Belçika, Japonya, Çin, Brezilya, Peru, ABD, Tayland, Malezya, Singapur, Filipinler, Endonezya, Tayvan, Kore. Şirket, gıda katkı maddelerinin yanı sıra tatlandırıcı da üretiyor. MSG'nin verdiği lezzet Japoncada 'umami' olarak adlandırılıyor, 'hoş, iştah açıcı lezzet' anlamına geliyor. MSG aşırı yemeye yol açarak şişmanlığı yaygınlaştırıyor, allerjiyi tetikliyor. Restoranlar ve lokantalar, yemeklerin lezzetini arttırmak için MSG kullanıyorlar. Ajinomoto aynı zamanda dünyanın bir numaralı aspartam (tatlandırıcı) üreticisi olarak da bilinmektedir.
MEHDİ EKER NE CEVAP VERECEK?
CHP'li Umut Oran'ın sorularına Mehdi Eker'in ne cevap vereceğini biz buraya not edelim ki, verilirse karşılaştırma imkanı olsun.
İşter verilmesi beklenen cevap:
Gıda maddelerinde kullanılmasına izin verilen katkı maddeleri, Birleşmiş Milletler örgütüne bağlı Dünya Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nun birlikte kurdukları ve ülkemizin de üye olduğu Kodeks Alimentarius Komisyonu bünyesinde yer alan Gıda Katkı Maddeleri ve Bulaşanlar Kodeks Komitesi (CCFAC) tarafından belirlenmektedir.
Gıda katkı maddeleri, CCFAC tarafından hazırlanan uluslararası numaralandırma sistemi (INS - International Numbering System) adı verilen bir kodlama ile numaralandırılır. Bu kodlar, ülkeler arasında gıda katkı maddelerinde ortak bir isimlendirme sağlamak için kullanılır.
Türk Gıda Kodeksi-Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan hüküm gereği; bu Yönetmeliğin eklerinde yer almayan bir madde, gıda katkı maddesi olarak kullanılamaz.
İŞTE MUHTEMEL CEVAP BU: 'Bu cevapla sorunun ne alakası var' derseniz. Onu her soruya bu matbu cevabı veren Mehdi Eker'e soracaksınız. Biz sadece yüzlerce kez test edilmiş öngörümüzü peşinen kaydediyoruz.
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar