Son günlerde artan gıda sorunu ile ilgili gıda üreticilerinin kendilerini 'aklamak' amacıyla kurduğu dernek ile Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin karıştırıldığı görülmektedir.
Son ayların en yoğun gündemlerinden birinin tarım ve gıda sorunu olduğundan kuşku yok.
Artan tavuk tartışmaları ve Mehdi Eker'in "onlar tavuk değil piliç" demesi üzerine Banvit firmasının ‘İnternet haber siteleri'ne verdiği haber görünümlü reklamında kullandığı “gerek Vererinerlik Fakülteleri'nden uzmanların ve Gıda Güvenliği Derneği'nin açıklamaları” ibaresinde adı geçen Gıda Güvenliği Derneği'nin ismi ile Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin isimlerinin karıştırıldığı görülmektedir.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi, toplumun ‘helâl ve temiz' gıda talebinin karşılanması yönünde mücadele eden sivil bir oluşum iken, reklâmda adı geçen Gıda Güvenliği Derneği; Ülker'den CocaCola'ya Kraft'tan Eti'ye, Cargill'den Aytaç'a, CarrefourSa'dan Coca-Cola'ya, Reis Gıda'dan Tetra Pak'a, McDonald's'tan Şütaş'a birçok 'büyük' üretici tarafından kurulmuş bir dernektir.
Gıda Güvenliği Derneği ile Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin hiçbir bağı yoktur. Amaç birlikteliği dâhi olmadığı gibi Gıda Hareketi bu derneğin üyeleri veya üyesi olmayan üretilerin tüketicilerin sağlık ve inançlarına aykırı üretimlerine karşı mücadele yürütmek için kurulmuştu gerçek bir sivil harekettir. Oysa onlar, -sitelerinde de görüleceği üzere- haklarındaki haklı ve doğru iddiaları, 'şehir efsanesi' şeklinde küçümseyerek ortadan kaldırmaya çalışın üreticiler tarafından kurulduğu halde kendini tüketici örgütü gibi sunan bir yapıdır. Kaldı ki resimde de görüleceği üzere kendilerini (şirketlerini) denetlemekle mükellef Bakanlıkla da kolkoladılar.
Değerli takipçilerimiz ve kamuoyuna saygı ile duyurulur
İŞTE GIDA ÜRETİCİLERİNCE KURULAN ‘GIDA GÜVENLİĞİ DERNEĞİ'NİN SİTESİNDE YER VERDİĞİ ÜYELERİ:
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar