‘Bitkisel içerikli’ iddiasına rağmen ‘Orjin Rahatlatıcı Masaj ve Bakım Kremi’ isimli ürünün formülünde, ambalajının ‘İçerik’ bölümünde bildirilmeyen ve aynı zamanda ağrı kesici (analjezik) özellikteki ruhsatlı ilaçların muhteviyatında da bulunabilen kimyasal bir madde olan ‘Methyl Salicylate’n kullanıldığı laboratuvar testleriyle kanıtlandı.
Sağlık Bakanlığı, ‘Orjin Rahatlatıcı Masaj ve Bakım Kremi' isimli ürünlerin satış durdurma ve piyasadan toplama işlemlerinin başladığını, üretim yerinde eksiklikler giderilinceye kadar üretimin durdurulduğunu duyurdu. Bakanlık açıklamasında, yazılı ve görsel medyadaki reklam ve tanıtımların durdurulması için ilgili kurumlara bilgi verildiği aktarıldı.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ‘Orjin Ağrı ve Romatizma Kremi' ve ‘Orjin Rahatlatıcı Masaj ve Bakım Kremi' vb. isimlerle piyasaya arz edilen ürünler ve benzerleri ile ilgili çalışmalar sonucu, 25 Kasım 2011 tarihinde valiliklere genel bilgilendirme yapıldığı hatırlatıldı.
“Bakanlığımızca yürütülen ve aşağıda özetlenen tüm iş ve işlemlere rağmen ‘Orjin Hijyen ve Sağlık Ür. San. ve Tic. Ltd. Şti.' isimli firmanın yazılı ve görsel basında yer alan ‘Orjinal Orjin'den Kamuoyuna Duyuru' başlıklı ve Orjin ürünlerinin ‘orjinal, Bakanlık denetimlerinden başarıyla geçmiş, üretim tesisleri ile ambalaj ve tanıtım materyallerinin kanunlara uygun ve güvenle kullanılabilir' olduğuna dair ifadeler içeren bilgilendirmelerinin aşağıda açıklanan tespitler doğrultusunda gerçeği yansıtmadığı görülmektedir.” denildi.
Valiliklere gönderilen, 25 Kasım 2011 tarihli yazı kapsamındaki tüm ürünlerin, üretim yerlerinin Bakanlık müfettişlerince denetlendiği aktarılan açıklamada, “Bu kapsamda ‘CFK Kim. Kozm. Biyosidal Ür. Gıda Takv. Ür. Sağ. Ür. Üret. ve San. Tic. Ltd. Şti.'nin 20-27 Aralık 2011 tarihlerinde yapılan denetimi sonuçlanmış olup; Orjin markalı ürünlerin üretim yeri olan ‘CFK Kim. Kozm. Biyosidal Ür. Gıda Takv. Ür. Sağ. Ür. Üret. ve San. Tic. Ltd. Şti.'nin üretim yerinin, mevzuatta bildirilen koşulları sağlamadığı; ‘bitkisel içerikli' iddiasına rağmen ‘Orjin Rahatlatıcı Masaj ve Bakım Kremi' isimli ürünün formülünde, ambalajının ‘İçerik' bölümünde bildirilmeyen ve aynı zamanda ağrı kesici (analjezik) özellikteki ruhsatlı ilaçların muhteviyatında da bulunabilen kimyasal bir madde olan ‘Methyl Salicylate'n kullanıldığı laboratuvar testleriyle kanıtlanmış; üretim yerindeki hammadde deposunda yüksek oranda kimyasal Methyl Salicylate depolandığı tespit edilmiştir.” ifadelerine yer verildi.
Bakanlık açıklamasına şöyle devam edildi: “İlgili bilim dallarının uzmanlarından oluşan Genel Müdürlüğümüzün ‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Güvenliğini İzleme, Değerlendirme ve Danışma Komisyonu' konuyu değerlendirmiş ve ‘ürünün metil salisilat içerdiğine ilişkin bilgilendirme yapılmadan kullanılmasının, bu maddenin eş zamanlı kullanılan veya kullanılabilecek olan ilaçlar ile etkileşebileceği, deri yolu ile duyarlılık oluşturabileceği ve sistemik toksisite yapabileceğinden, tüketicinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği hususu kesinlikle göz önünde bulundurulmalıdır' yönünde görüş bildirilmiştir. Yukarıda bildirilen tespitler doğrultusunda, 25 Kasım 2011 tarihi itibariyle, yalnızca tedaviye yönelik iddialar bulunan ‘Orjin' markalı ürün ambalajlarında başlatılan işlemlere ek olarak ‘Orjin Rahatlatıcı Masaj ve Bakım Kremi' isimli tüm ürünlerin; satış durdurma, piyasadan toplama işlemleri başlatılmış, mevzuatta bildirilen koşulları sağlamadığı tespit edilen üretim yerinde eksiklikler giderilinceye kadar üretim durdurulmuş, yazılı ve görsel medyadaki reklam ve tanıtımlarının durdurulması için ilgili kurumlara bilgi verilmiş; firmanın sorumlu teknik elemanı ile yönetim kurulu başkanı ve sahibi hakkında 1262 sayılı Kanun ile TCK'nın ilgili maddeleri doğrultusunda yasal işlemler başlatılmıştır.”
SAÇ BAKIM TONİĞİNDE, KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILMASI YASAK İLAÇ ETKEN MADDESİ OLAN MİNOKSİDİL TESPİT EDİLDİ
Açıklamada, 2011 yılı saç bakım ürünleri piyasa gözetim ve denetimi planı kapsamında adı geçen firmanın ‘Orjin Saç Bakım Toniği' isimli ürününde yapılan kontrollerde, kozmetik ürünlerde kullanılması yasak bir ilaç etken maddesi olan ‘minoksidil'in tespit edildiği ve bununla ilgili gerekli yaptırımların uygulandığı ifade edildi.
Ayrıca, firmanın Kozmetik Mevzuatı doğrultusunda bildirimini yapmış olmasına rağmen tedaviye yönelik iddialarla internet üzerinden tanıtımını gerçekleştirdiği saç bakım seti, sprey, hijyenik köpük, genital hijyen köpüğü vb. gibi tüm ürünleriyle ilgili gerekli işlemlerin başlatıldığı aktarıldı.
Açıklamada, “Vatandaşlarımızın, Bakanlığımızca ruhsatlandırılmamış, bitkisel içerik iddiası ve sağlık beyanı ile reklâm ve tanıtımları yapılarak satışa sunulan ürünlere itibar etmemeleri, rahatsızlıklarında hekime başvurmaları ve bu konuya hassasiyet göstermeleri gerekmektedir. Sağlık beyanı ile satışa sunulan bu tür ürünlerle ilgili SABİM (ALO 184) iletişim hattımıza gelen tereddüt ve şikâyetler Bakanlığımızca hassasiyetle takip edilmekte ve gerekli işlemler yapılmaktadır.” denildi.
Cihan
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar