Endüstriyel ürünlere yönelik artan haklı eleştiri ve tüketicilerin geleneksel ürünlere yönelmesi bazı çevreleri rahatsız etti. Gıda ve çevre haberlerine duyarlılığıyla da tanınan NTVMSNBC’de yayınlanan bir haberde geleneksel köy pekmezi düşman ilan edildi.
Ntvmsnbc makas mı değişti yorumlarına neden haberde geleneksel yöntemlerle üretilen pekmezlerde ‘hidorksimetifurfural' (HMF) adlı bir maddenin oluştuğu bununda kanserojen olduğu şeklinde bir iftira yer aldı. İddiaya göre bu madde genleri bozduğu düşünülmekteymişmiş...
Pekmez düşük ısıda kaynatılırsa meydana geldiği iddia edilen maddenin, endüstriyel üretimlerde olmadığının vurgulanması niyetleri deşifre etmek için yeterli.
Her türlü hilenin yapıldığı ve uzak durulması gereken endüstriyel yöntemlerle üretilen sözde pekmezlerin propagandasının yapıldığı haber, aslında bir bilinçaltına yönelik bir kurgu.
Her türlü şeytanlığın cirit attığı endüstriyel ürünler konusunda tek cümle kurmayanların geleneksel yöntemlerle üretilen ürünleri eleştirmeleri son derece manidar.
İnsan bedenine en uygun şeker türü üzüm şekeridir. Mide ve bağırsaklar üzüm şekerini hazmetmek için enerji bile harcamaz. Bilakis kana yüksek miktarda üzüm şekeri girdiğinde dengelemek için insülin salgılayan pankreas diğer şekerle geldiğinde bu görevini bile yapamaz.
Pekmez geleneksel usullerde kaynatıldığında ve de sudan arındırıldığında ‘pekmez şeker' meydana gelir. Haberde iddia edilenler ise tümüyle geleneksel yöntem düşmanlığı yapılarak endüstriyel işlem önerisi getiren ve her türlü iyi niyetten yoksun bir idddia.
Öte yandan genetik yapısı değiştirilmiş endüstriyel tavukların “hijyenik” olduğu ama geleneksel tavukların hijyenik olmadığını iddia bir başka haber yine NTV'de yer aldı. Her alanda, her an, her türlü kötü görüntünün olabileceği Türkiye'de, kâğıda sarılmış bir tavuğun resme sığınarak endüstriyel tavukla ilgili eleştirilerin sektöre zarar verdiğini iddia edenler, sektörün insanlara nasıl zarar verdiğinden hiç söz etmiyorlar.
Sitesinde tavuk sektörünün reklamlarını yayınlan Çiftlik Dergisi ise, sektöre yönelik eleştirilere güya cevap veriyor.
Önemli miktarda profesör ve mühendis ne yazık ki bir sektörden danışmanlık veya başka yöntemler nemalandığını herkes biliyor. Deşifre programında endüstriyel tavukçuluk, et, süt ve yumurtaları savunan iki profersörler yayında da itiraf ettikleri üzere biri bir büyük marketin diğeri ise büyük bir tavuk ve et ürünleri üreticisinin danışmanı, arkadaşı hatta aynı klubün üyesi olduğunu biliyor muydunuz? Bizde kendilerinde duyduk yayın sırasında.
Dikkat calip olan en çarpıcı nokta ise, haklarındaki hiçbir iddia ve belgeye cevap veremeyen firma sahip ve yöneticilerinin olmaması ve onlar adına akademisyenler, mühendisler ve onların reklamlarıyla ayakta duran yayıncıların olması.
Feraseti yüksek olan bu toplum, kimin ne dediğini ve neye hizmet ettiğini çok iyi biliyor.
Yine ferasetli okurlar, haber kadar haberin arkasındaki amaca ve bilgi verenin kimliğine de bakarlar.
ŞİFA DEPOSU PEKMEZ (Galeri)
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar