ABD'de, Afrika'daki çocuk ölümleriyle mücadele için genleri değiştirilen sözde 'süper muzun' insanlar üzerinde denenmesine yeşil ışık yakıldı.
Avustralya'nın Queensland bölgesindeki Innisfail kasabasında yetişen A vitamini açısından zengin muz türü, Afrika'da A vitamini yoksunluğu nedeniyle çocuklarda ortaya çıkan görme sorunlarının çözülmesi için Uganda'da yetiştirilecek. ABD'de Iowa Üniversitesi'nde A vitaminine dönüşen betakaroten seviyesinin iyice artırılarak gram başına 20 mikrograma çıkarılması planlanan muz türünün 2020'de Uganda'da çiftçiler tarafından yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın girişimleriyle 9 yıl önce başlatılan 10 milyon dolarlık projede beş Ugandalı doktora öğrencisi de görev alıyor. Iowa Üniversitesi'nden Prof. James Dale ile birlikte çalışan Ugandalı bilim insanları muzun Uganda'da püre halinde veya buharda pişirilerek tüketildiğini belirtti. "Süper muzlar", klinik testler için ABD'ye getirildi. 6 hafta sürecek klinik testlere gönüllüler katılacak.
AYNI MASAL PİRİNÇTE DE DENENMİŞTİ
A vitamini sorunu çözme masalıyla daha öncede pirinçlerin genetik yapısı değiştirilmiş, bu sayede hem yerle türler yok edilmiş, hem de birçok verimli tür batılı şirketlerin tescil etmesi neticesinde insanlığın ortak mülkü olmaktan çıkarılmıştı. Yıllar sonra GDO'lu pirincin "a vitamini" eksikliğini gidermediğini itiraf etmek zorunda kalmışlardı.
Bütün gerçek bir kişinin a vitamini eksikliğini gidermek için bir günde 8 kilo pirinç yemesi gerektiği ortaya çıktığında öğrenilmişti.
GDO'LU M U Z L A R
Araştırma: Mantara, bakterilere ve yuvarlak solucanlara karşı direnç
Tarla Çalışmaları: ABD 4, İsrail, Avustralya, Uganda
Onay: Yok
Bakıç Açısı: Genetiği değiştirilmiş muzların ticari kullanımı orta vadede mümkündür.
Yetiştirme
Muz tropikal bir bitkidir. İhracat için öncelikle Musa x paradisiaca olarak işaretlenen türler yetiştirilmektedir. 1960 yıllarına kadar bu durum “Gros Michel” tarafından düzenlenmekteydi, ancak “Panama hastalığı” olarak bilinen mantar hastalığı nedeniyle bu tür terk edilmiştir. Bugünlerde kullanılan en önemli ticari sınıf mantar hastalığının az görüldüğü “Kavendiş Muzları” olarak bilinmektedir.
Muz üretiminin yapıldığı ana ülkeler Hindistan (2007 yılında 21,7 milyon ton muz) ve Hindistan'ı Çin, Filipinler ve Brezilya (her biri 2007 yılında 7 milyon ton muz yetiştirmiştir) takip etmektedir. İspanya'nın güneyi ve Kıbrıs gibi ılıman bölgelerde az olgunlaşmış Kavendiş türleri gelişmektedir.
Kullanım
Bu meyve ham olarak tüketilmektedir veya şunlara işlenmektedir:
Muz yetiştiriciliğinin yan ürünleri:
Gen Teknolojisi: Araştırma ve Geliştirme Hedefleri
Tarımsal Özellikler
Hastalık Direnci
Haşere Direnci
Niteliksel Özellikleri
Sağlık destekleme bileşenleri ile zenginleştirme
Avustralya'da E vitamini, A pro vitamini ve demir açısından içeriği zenginleştirilen genetiği değiştirilmiş muz geliştirilmiştir.
Bitli Geliştirme
Değiştirilmiş etilen üretimi ve olgunlaştırma erteleme
Yenilenebilir Kaynaklar
Farmasötik Maddelerin Üretimi
Moleküler Eczacılık: aşı muzlarının aşı üretiminde kullanılması beklenmektedir. Bu amaçla belirli hastalık proteinlerinin DNA dizileri muz genomlarına yönlendirilmiştir. Bu muzların tüketimiyle bağışıklık sistemi patojen proteinlere antikorlar oluşturmaktadır ve aşılama ile korunma sağlanmaktadır. Hepatit B, sarılık, kolera, çocuk felci, kızamıkçık/kızamık ve ishale karşı araştırmalar tamamlanmıştır. Bu muzların klasik aşılama kampanyalarının zorluklarla yürütüldüğü ülkelere sunulması beklenmektedir.
Genetiği Değiştirilmiş Muzlarla Tarla Çalışmaları
Dünya Çapında
ABD: 4
Periyot: 2004-2010
Özellikler: Mantar direnci, virüs direnci
Ek Ülkeler: İsrail, Avustralya, Uganda
GDO'LU DİĞER ÜRÜNLER HAKKINDA GENİŞ LİSTE
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar