Pirinçten sonra şimdi de muzda vitamin masalı

ABD'de, Afrika'daki çocuk ölümleriyle mücadele için genleri değiştirilen sözde 'süper muzun' insanlar üzerinde denenmesine yeşil ışık yakıldı.

Pirinçten sonra şimdi de muzda vitamin masalı

Avustralya'nın Queensland bölgesindeki Innisfail kasabasında yetişen A vitamini açısından zengin muz türü, Afrika'da A vitamini yoksunluğu nedeniyle çocuklarda ortaya çıkan görme sorunlarının çözülmesi için Uganda'da yetiştirilecek. ABD'de Iowa Üniversitesi'nde A vitaminine dönüşen betakaroten seviyesinin iyice artırılarak gram başına 20 mikrograma çıkarılması planlanan muz türünün 2020'de Uganda'da çiftçiler tarafından yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Bill ve Melinda Gates Vakfı'nın girişimleriyle 9 yıl önce başlatılan 10 milyon dolarlık projede beş Ugandalı doktora öğrencisi de görev alıyor. Iowa Üniversitesi'nden Prof. James Dale ile birlikte çalışan Ugandalı bilim insanları muzun Uganda'da püre halinde veya buharda pişirilerek tüketildiğini belirtti. "Süper muzlar", klinik testler için ABD'ye getirildi. 6 hafta sürecek klinik testlere gönüllüler katılacak.

AYNI MASAL PİRİNÇTE DE DENENMİŞTİ

A vitamini sorunu çözme masalıyla daha öncede pirinçlerin genetik yapısı değiştirilmiş, bu sayede hem yerle türler yok edilmiş, hem de birçok verimli tür batılı şirketlerin tescil etmesi neticesinde insanlığın ortak mülkü olmaktan çıkarılmıştı. Yıllar sonra GDO'lu pirincin "a vitamini" eksikliğini gidermediğini itiraf etmek zorunda kalmışlardı.

Bütün gerçek bir kişinin a vitamini eksikliğini gidermek için bir günde 8 kilo pirinç yemesi gerektiği ortaya çıktığında öğrenilmişti.

 

GDO'LU M U Z L A R

Araştırma: Mantara, bakterilere ve yuvarlak solucanlara karşı direnç

Tarla Çalışmaları: ABD 4, İsrail, Avustralya, Uganda

Onay: Yok

Bakıç Açısı: Genetiği değiştirilmiş muzların ticari kullanımı orta vadede mümkündür.

Yetiştirme

Muz tropikal bir bitkidir. İhracat için öncelikle Musa x paradisiaca olarak işaretlenen türler yetiştirilmektedir. 1960 yıllarına kadar bu durum “Gros Michel” tarafından düzenlenmekteydi, ancak “Panama hastalığı” olarak bilinen mantar hastalığı nedeniyle bu tür terk edilmiştir. Bugünlerde kullanılan en önemli ticari sınıf mantar hastalığının az görüldüğü “Kavendiş Muzları” olarak bilinmektedir.

Muz üretiminin yapıldığı ana ülkeler Hindistan (2007 yılında 21,7 milyon ton muz) ve Hindistan'ı Çin, Filipinler ve Brezilya (her biri 2007 yılında 7 milyon ton muz yetiştirmiştir) takip etmektedir. İspanya'nın güneyi ve Kıbrıs gibi ılıman bölgelerde az olgunlaşmış Kavendiş türleri gelişmektedir.

Kullanım

Bu meyve ham olarak tüketilmektedir veya şunlara işlenmektedir:

  • meyve katkı maddesi, meyve yoğurdu, muz sütü, meyve loru, meyve suyu, dondurma, puding ve reçel/marmelat.

Muz yetiştiriciliğinin yan ürünleri:

  • Muzların yaprakları kısmet paketleme ve kaplama veya besleme için malç malzemesi olarak kullanılabilir.

Gen Teknolojisi: Araştırma ve Geliştirme Hedefleri

Tarımsal Özellikler

Hastalık Direnci

  • Mantar direnci: gen teknolojisi açısından “Black Sigatoka” ve “Fusarium wilt” hastalıkları için direnç muzların içerisinde üretilmektedir. Bu mantarlar en önemli iki muz hastalığıdır. Geleneksel yetiştirme kaynakları ile güçlendirilmiş direnç büyük zorluklarla elde edilebilmektedir.
  • Virüs direnci: “Banan Bunchy Top Virus (BBVT)” ve “Banana Bract Mosaik Virus (BBrMV)” için direnç.
  • Bakteri direnci: Uganda'da gen teknolojisi ile değiştirilen muzlar Xanthomonas campestris hastalığına karşı direnç gösterebilmektedir. Bakteri bir yaprak solgunluğu oluşturur ve verimlilikte %90 oranına kadar kayba neden olur.

Haşere Direnci

  • Yuvarlak solucanlara karşı diren: bu amaçla muzlara cystatin genleri yerleştirilmiştir. Cystatin inhibitleri yuvarlak solucanlarının muzların saplarına işlemesine izin veren maddeleri harekete geçirir. Böylece yumurtlama işlemi engellenmiş olur.

Niteliksel Özellikleri

Sağlık destekleme bileşenleri ile zenginleştirme

Avustralya'da E vitamini, A pro vitamini ve demir açısından içeriği zenginleştirilen genetiği değiştirilmiş muz geliştirilmiştir.

Bitli Geliştirme

Değiştirilmiş etilen üretimi ve olgunlaştırma erteleme

Yenilenebilir Kaynaklar

Farmasötik Maddelerin Üretimi

Moleküler Eczacılık: aşı muzlarının aşı üretiminde kullanılması beklenmektedir. Bu amaçla belirli hastalık proteinlerinin DNA dizileri muz genomlarına yönlendirilmiştir. Bu muzların tüketimiyle bağışıklık sistemi patojen proteinlere antikorlar oluşturmaktadır ve aşılama ile korunma sağlanmaktadır. Hepatit B, sarılık, kolera, çocuk felci, kızamıkçık/kızamık ve ishale karşı araştırmalar tamamlanmıştır. Bu muzların klasik aşılama kampanyalarının zorluklarla yürütüldüğü ülkelere sunulması beklenmektedir.

Genetiği Değiştirilmiş Muzlarla Tarla Çalışmaları

Dünya Çapında

ABD: 4
Periyot: 2004-2010
Özellikler: Mantar direnci, virüs direnci
Ek Ülkeler: İsrail, Avustralya, Uganda

 

GDO'LU DİĞER ÜRÜNLER HAKKINDA GENİŞ LİSTE

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.