Fransa ve Macaristan gibi ülkeler tarafından başlatılan 'anti-Monsanto aktivizmin' ardından, Polonya’da Monsanto'yu kovma kararı aldı.
Gıda Hareketi / Özel
Monsanto'nun genetiği değiştirilmiş MON810 adıyla tescilli mısır polenlerinin zaten azalan arı nüfusu üzerinde yıkıcı bir etki yaptığını belirlediklerini belirten Polonya Tarım Bakanı Marek Sawicki yaptığı açıklamada, “Hem insan sağlığını hem de arı nüfusunu tehdit eden GDO'lu ürünler üzerinde tam ve kalıcı bir yasağı başlatacağız” dedi.
Polonya Tarım Bakanlığı Monsanto'nun ürünlerine yönelik tam ve kalıcı bir yasak uygulamayı koyması yaşanan biyo-korsanlığa karşı mücadele eden çevrelerde memnuniyetle karşılandı.
Gelişmelerden büyük memnuniyet duyduğunu açıklayan Polanya Doğa Derneği, Tarım Bakanı Marek Sawicki'e teşekkür etti.
MONSANTO TEDİRGİN
AB dönem başkanı Danimarka'nın orta yol önerisinin 7 AB ülkesinde reddedilmesi üzerine ülkesinde Monsanto'yu istemediği açıklayan Fransa ve Macaristan gibi ülkelere Polonya'nın da katılması Monsanto'nun tedirginliğini artırdığı belirtiliyor.
POLONYA YASAKLADI TÜRKİYE'DE SERBEST
Polonya'nın tehlikeli bulup yasakladığı biyoteknoloji devi Monsanto'nun MON810 mısırın Türkiye'ye girişine izin veriliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Biyogüvensizlik Kurulu tarafından izin verilmesi üzerine Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Derneği İktisadi İşletmesi, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi (BESD-BİR) ve Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR)'in tarafından MON810 GDO'lu mısırı Türkiye'ye de ithale devam ediyor.
ÇİFTÇİ DAVAYI KAZANDI
Fransa'nın Lyon kentinde tahıl yetiştiricisi Paul François'un ürünlerinin hafıza kaybı, baş dönmesi gibi nörolojik sorunlara neden olduğu iddiasıyla açılan davayı kazandı. Mahkeme zararın tespiti için bilirkişi görevlendirdiği açıklandı. Öte yandan Hindistan'da da çok sayıda çiftçi tarafından Monsanto aleyhine korsanlık davaları açıldığı bildiriliyor.
Tüm yemler GDO'lu çıktı ya et ve süt...
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar