Postantibiyotik Çağda: Ciddi ve kolay şeyler yazmak lazım(!)

Son yazımı gören bir yakınım temel hakları, sistem teorisini değil de, kolay bir şeyler yaz dedi bana. Havadan, sudan, ne yediğimizden konuşalım mı bugün? Hava, su Postmodern Çağ’da kolay konular mı? Ne yediğimiz kolay bir konu mu?

Postantibiyotik Çağda: Ciddi ve kolay şeyler yazmak lazım(!)

Esen Miessen / Aphrodisias- Tisan / Bilgi çağı

Hazır yiyecek yiyor muyuz? Bu hazır yiyeceklerdeki katkı maddeleri olan ”E” numaraları ne demek? Bazıları yiyeceklerin üretiminde kullanılan makinalar için gerekliymiş. Bizim makinalarımız ne diyor buna?

Temel besin maddesi olarak yediğimiz ekmeğin içinde başka ne var? Sadece ekmeğini kendisi yapan mı içindekileri biliyor?

Meyveli yoğurdun içinde meyve var mı? Çilek aroması nasıl bir şey? İçinde ne var diye ambalaja baktığımızda en üstte şeker yazıyorsa, neden? Yoğurt mu aldık? Meyveli yoğurt mu, şeker mi? Yediğimiz peynirde peynir, sucukta et var mı?

Ne oluyor yiyeceklerimize? Yine ”ne yenir, ne yenmez” kargaşalığı var Avrupa'da. Deli danadan korkanlar akıllı tavuk yemeye başlamıştı. Şimdi de antibiyotik varmış tavuklarda diyorlar, organik tavuk yemeliymişiz.

Endüstri ülkelerinde ölüm nedenleri arasında enfeksiyon hastalıkları, kanser ve kalp ve dolaşım hastalıklarından sonra üçüncü sırada yer alıyor. Enfeksiyon hastalıkları geleneksel tıpta antibiyotikle tedavi ediliyor.

2005 yılında üç milyon Avrupa'lı enfeksiyon hastalığına yakalanmış, elli bin kişi yaşamını kaybetmiş. Antibiyotiğe dirençli mikropların sayısı artıyormuş. Antibiyotikler etkisini kaybetmeye devam ederse ne olacak?

Bazı bilim adamları için Postantibiyotik Çağ'dayız. Post kelimesi latincede ”sonra” anlamına geliyor.

19. ve 20. yüzyılda endüstriyelleşmeyle başlayan ve bugün hayvan fabrikaları haline gelen yoğun hayvancılıkta antibiyotik kullanılması çağımızda çözüm isteyen bir konu daha.

Bir zaman şehirlerdeki yiyecek kıtlığını ortadan kaldıran, ilerlemenin bir simgesi olarak görülen bu yoğun tarım ve hayvancılık anlayışı yeni skandallarla gıda politikasında yeniliklere zorluyor.

1995 yılında Danimarka, 1999 yılında İsviçre, 2006 yılında Avrupa Birliği, hızlı gelişmeleri için tavuklara antibiyotik verilmesini yasakladı. Yasal olarak hasta olan hayvanlara ilaç olarak tedavi için antibiyotik verilebiliyor.

Organik tavuk çiftliklerinde tavuklara hastalık nedeniyle antibiyotik verildiğinde bu tavuklar organik tavuk olarak satılamıyor.

Bu doping olarak antibiyotik uygulamalarının yasaklanmasına rağmen, kullanılan antibiyotik miktarının ve antibiyotikten etkilenmeyen bakterilerin sayısının devamlı artması, bundan kaynaklanan riskleri yine gündeme getiriyor, yeni tartışmalara yol açıyor.

Bir metre karede 24 tane tavuk düşünün … Kümeslerde ne kadar fazla tavuk olursa, o kadar daha fazla antibiyotik …

Almanya'da ilk defa olarak, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Tüketici Koruma Bakanlığı'nın yaptığı araştırmada tavukların yüzde 96,4′ünde antibiyotiğe rastlanmış, tavukların yüzde seksen üçü yaşadıkları kısa süre içinde bir antibiyotik uygulamasıyla karşılaşıyormuş.

Bu araştırmada bugünkü endüstriyel anlayışa göre küçük sayılan, yirmi bin tavuktan az tavuğu olan işletmelerde daha az antibiyotik kullanıldığı ortaya çıkmış. Kesim olgunluk süreleri 30 gün ve 45 gün olan tavuklar karşılaştırıldığında 45 gün sonra kesilenlerde daha az antibiyotik görülmüş.

Yoğun tarım ve hayvancılık da Postmodern Çağ'ın doğal olmayan küçük afetlerinden mi?

Endüstri ülkelerinde gıda maddesi skandalları bitmek bilmiyor. Ekoloji ve biyolojinin hakim olduğu bir gıda politikası ve tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilirlik nasıl gerçekleşebilecek?

”Sürdürülebilir” kelimesi on altıncı yüzyılda ilk defa ormancılıkta kullanılmış. Ormancılıkta sürdürülebirlik, kesilen ağaçlarla, yetişen yeni ağaçların arasındaki dengenin sağlanması, ormanın küçülmemesi, yok edilmemesi.

”Sürdürülebirlik” tarım ve hayvancılık için kullanıldığında, kaynakları koruyarak, havayı, yeraltı sularını kirletmeyen, toprağı çölleştirmeyen, gelecek nesillere de sağlıklı besin sağlayabilecek bir üretim şekli anlamına geliyor.

Gıda skandallarına bakarsak, biz hem geçmiş, hem de gelecek nesil mi olmuş oluyoruz?

Suç tüketicilerde diyenler var. Tüketiciler çok yiyebilmek için ucuz gıda istiyormuş. Doğru mu bu? Avrupa'da gıda piyasasında ekolojik, organik gıda sektörü en fazla gelişen gıda sektörü.

Yiyeceğe çok para harcamak kültürüyle yetişmemiş tüketici nesiller için antibiyotiksiz yetiştirilmiş dört katı fiyata organik bir tavuk alışılmamış yeni bir his.

Organik yiyecek fiyatları son yıllarda sebze ve meyvede farkedilecek kadar düşmesine rağmen bütçesi küçük olan kişiler için isteseler de hala lüks bir şey.

Sağlıklı gıda herkes için bir temel hak mı? Postmodern Çağ'ın tarım ve hayvancılığı yeni sosyal sınıflar oluşmasına mı neden oluyor?

Bizim güzel yerimizde neler var? Markasına bakarak tavuk alanlar, köy tavuğu istemeyenler … Köylülerimiz hayvanlarına ne yem verdiklerini bilmiyorlar. Hazır yem alıyorlarmış, ilacın fazlası daha verimli sonuç getiriyormuş. Hangi tavukta daha fazla antibiyotik var söylemesi zor. Cep telefonlu, internetli Bilgi Çağ'ımız …

Biz kaç gün içinde kilo alıyoruz? Yoğun tarım ve hayvancılıktan, sürdürülebilir tarıma ve hayvancılığa geçiş … Ancak az yemeye başlarsak olurmuş bu.

Ara öğünler, şekerli besinler insulini birdenbire artırıp düşürerek açlık yaratıyormuş, tokken açmışız yani, insulin geceleri bünyedeki yağ metabolizmasını engelliyormuş, kilo veremiyormuşuz. Eskiden olduğu gibi üç öğün daha sağlıklıymış.

Kimyasal tavuk, kimyasal besin … Doğal bir gereksinim olan yemeği boş zamanı değerlendirme şekline çeviren Postmodern Çağ yine kendisini tartışıyor.

Yine tarlalarda değil de tüketicilerde başlayacak geriye dönen ilerleme şekli … Eğlenceli değil de, dengeli beslenmeye geri dönüş … Yapabilir miyiz bunu?

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.