ABD Menkul Kıymetler Komisyonu’nca 2007’de yapılan inceleme’de 2001-2006 yılları arasında, GDO’lu tohum üreticilerince Tarım Bakanlığı’na bağlı çeşitli kuruluşlara ‘rüşvet’ verildiği yönündeki iddilar nedeniyle Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi rüşvet iddiasına adı karışanlarla ilgili suç duyurusunda bulundu.
ABD Menkul Kıymetler Komisyonu'nca 2007'de yapılan inceleme'de 2001-2006 yılları arasında, GDO'lu tohum üreticilerince Tarım Bakanlığı'na bağlı çeşitli kuruluşlara ‘rüşvet' verildiğinin tespit edildiği iddiaları hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunan Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Genel Başkanı
ABD Menkul Kıymetler Komisyonu'nun denetiminde ortaya çıkan rüşvet iddiaları hakkında suç duyurusu için İstanbul Adliyesi'ne gelen Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi yönetimi; Tarım Bakanlığı'na GDO'lu pamuk tohumlarının denetimden kolay geçmesi için rüşvet verdikleri iddia edilen Amerika merkezli Delta & Pien Şirketi ve bu şirketin sahibi olduğu Türk Deltapine Şirketi ile rüşvet aldıkları iddia edilen Tarım Bakanlığı yetkilileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundular.
Konu hakkında basına bilgi veren Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi Başkanı
Bir canlıdan diğerine gen aktarımı şeklinde yapısı değiştirilen tohum; tüm insanlığın elinden alınarak bir şirketin mülkü haline getirilerek BAĞIMLILIK oluşturulmaktadır. Bu bağımlılık öylesine riskli ve tehlikelidir ki; bir toplum veya ülkenin gelecek yaşamını, ülkeye birkaç şirketin tohumu verip vermemesine bağlı hâle getirir. Sadece bu gerekçe bile tüm insanlığın GDO ile savaşması için yeterli nedendir.
Bu bağlam da 26 Ekim günü GDO'cular hariç diğer taraflarla hiçbir istişarede bulunulmadan çıkarılan GDO'yu meşrulaştıran gece kondu yönetmeliği ile ilgili olarak, Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin Danıştay'a yaptığı müracaat neticesinde, yönetmelik hakkında ‘yıkım kararı' verilmiş yani yürürlüğü durdurulmuştur.
GDO tartışmalarının en yüksek düzeye çıktığı günlerde 19 Kasım 2009 tarihli Haber Türk Gazetesi'nin manşeti “GDO'lu pamukta rüşvetin belgesi ABD'den çıktı” şeklindeydi. Haberde GDO'lu tohum üreticilerinin Türkiye'deki şirketleri aracılıyla, GDO'lu tohumların ekimlerinde denetim kolaylığı sağlanması için “rüşvet” verildiği iddiaları belirtilmekteydi.
Tarım Bakanı'nın “Türkiye'de GDO'lu ekim yapılmamaktadır. Ekildiği ispat edilirse istifa ederim” restine karşılı, ABD Menkul Kıymetler Komisyonu'nun resmi inceleme belgesinde; Türkiye'de GDO'lu ürün ekildiği ve denetimlerinde kolaylık sağlanması için 2001-2006 yılları arasında rüşvet verildiği iddiası, hem bakanın meydan okumasını anlamsızlaştırıyor hem de Bakanlığı, TCK'nın irtikâp, denetim görevinin ihmali ve rüşvet maddelerini düzenleyen 250, 251, 252'e muhalefet edildiği iddiası gibi çok ciddi bir ithamla karşı karşıya bırakmaktadır.
İddialar bugüne kadar ne Tarım Bakanlığı'nca ne de adı geçen GDO'lu tohum üretici şirket tarafından maalesef yalanlanmamıştır. Öte yandan konunun Türk Yargısı tarafından incelediğine dair bir bilgiye de erişilmemiştir. Bu nedenlerle Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi söz konusu belge ve haberler ışığında, konunun incelenmesi ve suç unsuru oluşmuş ise ilgililerin cezalandırılması için bugün İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurumuzu gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Dileriz ki konu iddia edildiği gibi çıkmaz ve zan altındaki tüm Tarım Bürokrasisi aklanır. Yine dileriz ki, ülkemizde GDO'lu tohumlar ekilmemiş olsun ki; Tarım Bakanının samimi bulmadığımız bu iddiası nedeniyle istifa ile yüz yüze kalmış olmasın.”
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar