Rusya'daki bromin tartışması büyüyor. Peki Türkiye'de durum ne?

usya'nın Ural bölgesinde yer alan Çelyabinsk kentinde zehirli bromin maddesini taşıyan konteynerlerin kırılması 1,1 milyon nüfusa sahip şehri ayağa kaldırdı.

Rusya'daki bromin tartışması büyüyor. Peki Türkiye'de durum ne?
Eylül'de başlayan okulların açılış törenleri ertelenirken, Sovyet döneminde askerilerin cinsel isteklerini sınırlandırmak için yemeklere katılan maddenin yapımında brominin kullanıldığı iddia ediliyor.

Şehir efsanesi sanal ortamda hızla yayıldı ve Simwhite isimli bir Twitter kullanıcısı, "Çelyabinsk sakinleri için cinsel yaşam olmadan bir yıl" ifadesini yazdı. Organik kimyada yaygın olarak kullanılan brominin Sovyet döneminde askeri doktorların bazı yemeklerde katkı maddesi olarak kullanarak askerlerin cinsel isteklerini sınırlandırdıkları belirtiliyor.

Kopeisk kasabası yakınındaki istasyonda kırılan cam kavanozlardan yaklaşık 40-50 litre zehirli bromin maddesinin sızdığı kaydedildi.
 
Turuncu renkle kaplanan istasyonda göz gözü görmez oldu. Bölgede inceleme yapan araştırma komisyonu kimyasal madde bulunan şişelerin tren hareket halinde iken kırıldığını açıkladı.

Şehir yetkilileri kimyasal sızıntı nedeni ile ciddi bir zararın oluşmadığı yönünde açıklama yaparken, şehirde dolaşan görevliler insanları evlerinden dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.

Rusya Federal Sağlık Dairesi Başkanı Gennadi Onişenko 36 kişide kısmi bromin zehirlenmesi görüldüğünü doğruladı. Bölge savcılığından yapılan açıklamada ise 113 kişinin zehirlenme şikayeti ile hastanelere başvurduğu, 33'ünün ise tedavilerinin sürdüğü belirtildi.
 
Bu katkı maddesi bitkisel yağların üretiminde de kullanılabiliyor. Promine edilmiş bitkisel yağlar, doğum defetlerine ve çocuklarda büyüme proplemlerine yol açabiliyor.
 
Tehlikeli olduğu düşünülmesine rağmen kullanımına ne yazık ki hâlâ izin veriliyor. Bromine; çocuklar, yaşlılar, hamileler ve hamile kalmayı planlayanların mutlaka kaçınması gerekne bir tehlikeli olarak işaretlenmiş.

Türk Gıda Kodeksi incelendiğinde ne yazık ki E444 kodlu bu maddenin bitkisel kökenli yağların üretimine izin verildiği görülür. Yani raftan aldığımız yağlar bromine edilmiş bitkisel yağlar olabilir. Bakınıız

 

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.