Sağlık harcamaları 2.5 kat arttı

Kişi başına sağlık harcaması 330 dolardan 767 dolara yükseldi. Bu artışa sevindirici olan Türkiye’yi OECD ülkeleri arasında hala en iyi ülke durumunda. OECD arasında en altta olmamız bizim için züğürt tesellisi olsa da ilaç ve sağlık sektörünü memnun etmemiş.

Sağlık harcamaları 2.5 kat arttı

OECD'nin 2013 sağlık verilerine (Health Data 2013) göre, kişi başı ve Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) yüzdesi olarak sağlık harcaması düzeylerine bakıldığında, Türkiye 767 dolar ile son sırada yer alıyor. Bu hem içine düşdüğümüz girdabı gösteriyor, hem de gelişmiş ülklere göre daha iyi olduğumuzun habercisi.

Sağlık harcamalarına Meksika 977 dolar, Estonya 1303 dolar, Polonya 1689 dolar ayırırken, komşumuz Yunanistan'da kamunun yaptığı kişi başına sağlık harcaması 2500 doların üzerinde seyrediyor.

EN KÖTÜ DURUMDAKİ ÜLKE ABD

Sağlık haracamaları sıralamasında ABD kişi başına 8508 dolarla açık ara şampiyon. İkinci sırada ise 5669 dolarla Norveç geliyor. Sağlık harcamalarında OECD ortalaması ise 3339 doları buluyor. Türkiye'de sağlıkla ilgili kamu harcamaları OECD ortalaması olan yüzde 72'den 1 puan yüksek. OECD ülkelerinde sağlık harcamalarının yüzde 28'i özel sektöre ait, Türkiye'de ise bu rakam yüzde 27.

60 MİLYAR DOLARIMIZ ÇÖPE

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat (EIU) verilerine göre Türkiye'nin toplam sağlık harcaması 2000 yılında 13 milyar dolardan 2013 sonu itibariyle 58.8 milyar dolara yükseldi. Sağlık harcamalarının GSYİH içindeki oranı ise 2000 yılında yüzde 4.9 iken yüzde 6.4'e yükseldi.

Sağlık Bakanlığı rakamlarına göre ise Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) içinde sağlık harcamalarının payı 2002 yılında yüzde 3.8 iken 2012 yılı sonu itibariyle yüzde 4.1'e, SGP olarak bilinen kişi başı kamu sağlık harcaması 330 dolardan 2012 yılı itibariyle 753 dolara yükseldi. Bu gelişmeyle sağlık hizmetlerinde halkın memnuniyet oranı da 2003 yılında yüzde 39.5 iken 2012 yılında yüzde 74.8'e çıktı.

Yine 2002 yılında 3 milyar TL, diğer kamu yatırımlarıyla 5 milyar TL seviyesinde olan sağlığa harcanan miktar 2013 itibariyle 16.9 milyar bakanlık bütçesi, 25 milyar TL'yi geçen SGK harcamalarıyla üniversite, Kızılay, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet, kamu bankaları, TBMM, İl Özel İdareleri ve diğer kamu kuruluşlarına yönelik sağlık yatırımlarıyla birlikte genel toplam 50 milyar TL'yi geçiyor. Sağlık Bakanlığı bütçesi de 2014 yılı itibariyle 18.6 milyar TL olarak belirlendi. Diğer kalemlerle birlikte kamu sağlık yatırımlarının bu yılda 60 milyar TL'yi geçmesi bekleniyor.
 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.