Sağlık ve Tarım Bakanlıklarından formaldehit skandalı

Birçok üründe yaygın olarak kullanılan formaldehitler, çeşitli hücresel unsurlarla anlık reaksiyonlara giren reaktif bir kimyasal olup, insan sağlığına da önemli zararlar içerir.Vücuduna girdiği canlında ağır hasarlara yol açar. Bütün bunlar bilinmesine rağmen Tarım Bakanlığı 2002’de tüm yemlerde kullanımına izin veriyor. İşte skandalın perde arkası:

Sağlık ve Tarım Bakanlıklarından formaldehit skandalı

1)  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Resmi Gazete'nin 18 Aralık 2002 tarihinde yayınladığı 2002/66 sayılı Tebliğde yem üretimi, ithalatı, ihracatı ve yemlerde kullanılabilecek katkı maddeleri düzenleyen bir tebliğ yayınlar.

2)  Bu tebliği formaldehit maddesinin tüm yemlerde kullanımına izin vermektedir.


Bakınız: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2002/12/20021218.htm#6


3)  Ardan 10 yıl geçmiş ve tüm yemlerde kanserojen formaldehit kullanımı sürmüştür.

4)  16 Mayıs 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayınladığı değişiklikle “tüm yemler” ibaresi “sadece silaj yemlerinde” şeklinde değiştirilerek kapsamı daraltılır.


Bakınız: İlgili resmi gazete


5)  16 Mayıs'ta yapılan bu değişikliğin değerlendirilmesi için 26 Haziran 2012 tarihinde Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak imzalı bir mektupla “Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi, Ankara Üniversitesi Ziraat fakültesi, Ulusal Gıda Referans Laboratuar Müdürlüğü, Ankara Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğü, Hayvan Besleme Bilim Derneği, Türkiye Yem Katkı Üreticileri, İthalatçıları ve Dağıtıcıları Derneği, Yum-Bir Merkez Birliği, Beyaz Et Sanayicileri Dve Damızlıkçılar Birliği, Yem Sanayicileri Birliği ve Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği” toplantıya çağrılır.

6)  Söz konusu davet üzerine 11 Temmuz 2012 tarihinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve ilgili Üniversite temsilcileri arasında formaldehitlerin yemlerde kullanımı konusunda bir toplantı yapılır.

7)  Toplantıya ilişki ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilen yazıda ifade edildiği üzere Avrupa Birliği formaldehiti 1 Eylül 2013 tarihinden geçerli olmak üzere yasaklamıştır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı'nın önünde bu karara uymak dışında bir seçenek kalmamıştır.

8)  Bu nedenle toplantı formaldehit içerikli biyosidal ürünlerin yem katkı maddesi olarak etiketlenmesi ve yem katkı maddesi olarak piyasaya sunulmasının AB'nin 1 Eylül 2013 tarihine başlayacak olan yasağına kadar kullanımına izin verilir.

Netice itibariyle, bu ülkenin hem Sağlık Bakanlığı, Hem De Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı hem hayvanların hem de insanların kanser başta olmak üzere birçok hastalığa yol açan bir maddenin kullanımına AB yasağına kadar izin vermiştir. AB yasaklamamış olsa ne zaman kadar daha devam edeceğini kestirmek imkânsızdır.

YEM KATKILARI DUDAK UÇUKLATIYOR

Diğer taraftan söz konusu yem tebliği incelendiğinde yemlere eklenen içerik ve katkı maddelerin miktarı tam 56 (A4) sayfası uzunluğundandır. Bunlardan biri yasaklansa ne olur, yasaklanmasa ne olur. Zira önelmiş olan insan değil ekonomi, yani sermayenin çıkarları. Bu şartlar kim kalkıp neden sağlıksızın ve sağlık harcamalarımız neden bu kadar büyük diye sormasın. Zira biz bunu hak ediyoruz demek ki!


FORMADEHİTİN RİSKLERİ HAKKINDAKİ MAKALE İÇİN TIKLAYIN


 

 


YEM TEBLİĞİ VE KATKILARI İÇİN TIKLAYIN


EVDE FORMALDEHİT KAYNAKLARI

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.