Sağlıklı vicudun görünmez işçileri

Hormonlar vücudumuzun görünmez işçileri. Küçücük miktarlarda salınmalarına rağmen etkileri çok büyük. Organlarımızın görevlerini yerine getirmesi, metabolizmamızın düzgün işlemesi onların eseri.

Sağlıklı vicudun görünmez işçileri

Gelişme, büyüme, üreme, cinsellik, duygu durumu, adet görme, iştah, sindirim gibi pek çok yaşamsal faaliyet onlar tarafından ayarlanıyor.

‘Su içsem yarıyor' diyen insanlar haklı olabilir; çünkü bazı hormon bozuklukları kilo almaya yatkın olmamızı sağlıyor. Bazen çok çabuk sinirlenmemiz, bazen de kolumuzu kaldırmaya mecalimizin olmaması hormon dengesizliklerinden kaynaklanabiliyor.

Ülkemizin önde gelen endokrinoloji ve metabolizma uzmanlarından Prof. Dr. Metin Özata, Hayykitap'tan yayımlanan Sağlıklı Vücudun Görünmez İşçileri kitabında bütün bunların neden ve nasıl gerçekleştiğini anlatıyor. Hormonların özelliklerini, psikolojimizi nasıl etkilediklerini ve cinsel hayatımızda ne kadar önemli bir rol oynadıklarını ayrıntılarıyla inceliyor. Hormonların salgılandığı hipotalamus, hipofiz, tiroid, paratiroid, böbreküstü bezi, testis ve yumurtalık (over) bezleri ve bunlarla ilişkili hastalıkları işleyen dört dörtlük bir rehber sunuyor.

Kitabın Bölümleri:

Hormonlara genel bir bakış
Hormonlar ve görevleri
Hormonlar ve stres
Hormonlar ve psikoloji
Hormonlar ve yorgunluk

Hipotalamus, pineal bez ve hormonları
Hipotalamus ve hormonlar
İştahın hormonlarla kontrolü
Melatonin hormonu

Hipofiz bezi ve hormonları
Hipofiz bezi ve hormonları
Boy kısalığı ve büyüme hormonu eksikliği
Hipofiz bezi yetmezliği (hipopituitarizm)
Prolaktin hormonu fazlalığı (hiperprolaktinemi)
Büyüme hormonu fazlalığı (akromegali
Aşırı idrar yapma hastalığı veya şekersiz diyabet (diyabetes insipidus)

Paratiroid bezleri ve hormonları
Paratiroid bezleri ve hormonları
Paratiroid hormonu fazlalığı (hiperparatiroidi)
Paratiroid hormonu azlığı (hipoparatiroidi)

Böbreküstü bezi ve hormonları
Böbreküstü bezi ve hormonları
Böbreküstü bezinin fazla çalışması - kortizol hormonu fazlalığı (Cushing sendromu)
Böbreküstü bezinin az çalışması - kortizol hormonu azlığı (Addison hastalığı)
Aldosteron hormonu fazlalığı (primer aldosteronizm)
Adrenalin hormonu fazla salgısı (adrenal medulla tümörü veya feokromasitoma)

Testis ve hormonları
Testis, hormonları ve hastalıkları
Erkeklerde seks hormonu azlığı ve seks organları gelişim yetersizliği (hipogonadizm)
Erkekte meme büyümesi (jinekomasti)
Ereksiyon problemi ve empotans

Yumurtalık (over) ve hormonları
Yumurtalık (over) hormonları ve bozuklukları
Kadınlarda cinsel hormon yetmezliği (hipogonadizm)
Tüylenme (hirsütizm)
Polikistik over sendromu
Menopoz

Tiroid bezi ve hormonları
Tiroid bezi ve görevleri

Pankreas bezi ve hormonları
Pankreas bezi ve hormonları
Şeker hastalığı ve hipoglisemi

Kemik erimesi (osteoporoz)

Prof. Dr. Metin Özata kimdir?

1958 yılında Burdur'da doğdu. Ege Tıp Fakültesi ve GATA Tıp Fakültesi'nde okudu. 1990 yılında İç Hastalıkları Uzmanı, 1992 yılında Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı, 1994 yılında doçent, 2003 yılında profesör oldu. 1986'da Almanya'nın Wiesbaden Şehrinde USAF Regional Medical Center'de görev yaptı. 1992-1993 yıllarında Amerika Birleşik Devletleri'nde Chicago Üniversitesi'nin ‘Tiroid Kliniği'nde çalıştı ve tiroid hastalıkları üzerine araştırmalar yaptı. 1995-2000 yılları arasında GATA Araştırma Merkezi Tıbbi Araştırma Bölüm Başkanlığı ve Gülhane Tıp Dergisi'nde yardımcı editörlük görevlerini yapan Dr. Özata, Türk Diyabet Cemiyeti Prof. Celal Öker Bilim Ödülü, Roche Tıp Ödülleri Yarışması Birincilik Ödülü, İstanbul Üniversitesi Bilim Ödülü, Bayındır Tıp Merkezi Bilim Ödülü, TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülü ve TÜBİTAK ‘Türkiye Tıp Araştırma Ödülü' gibi 16 bilimsel ödülün sahibidir. Prof. Özata'nın 13 kitabı, yurtdışı dergilerde yayınlanmış 100 araştırma makalesi ve yurtdışındaki kongrelerde davetli konuşmacı olarak verdiği konferansları vardır. Evli ve 2 çocuk babası olup Almanca ve İngilizce bilmektedir.

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.