ABD'den sonra dünyanın en sağlık ülkesi Türkiye. Konuyla ilgili paylaşım yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin üçte birinin obez, üçte birinin de kilolu olduğunu söyledi.
Sağlık Bakanlığı bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan görüşüldü. Bakan Müezzinoğlu, Komisyon'da Bakanlık bütçesi ile ilgili sunum yaptı. Müezzinoğlu, "Merkez Yönetim bütçesi 2013'de 16 milyar 894 milyar, 2014'de 18 milyar 647 milyon TL, değişim yüzde 10,4, döner sermaye bütçesindeki değişim ise yüzde 7,9" ifadesini kullandı. Müezzinoğlu, Türkiye'nin sağlık alanında dönüşümüne dikkat çekerek şunları söyledi:
"Bizler önce insan, şerefi mahlukat diyerek sağlıkta dönüşüm programını başlattık. Doğumda bekleme yaşam süresi 2002 yılında 71,8 iken 2012 yılında 76, bebek ölümleri bin canlı doğumda 31.5'tan 31.4'e, 5 yaş altı ölüm hızı bin canlı doğumdan kırklardan onlirlere, ölüm oranı 64'lerden 5.4'lere, sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı yüzde 39,5'ten yüzde 75'lere yükseldi."
"TÜRKİYE'NİN ÜÇTE BİRİ OBEZ"
Türkiye'nin üçte birinin obez olduğunu, üçte birinin ise kilolu olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, şöyle devam etti:
"2017 yılına kadar obez nüfus oranını yüzde 25'lere indirmeyi hedefliyoruz. Obezite ile mücadele 12 yaş ve üzeri bireylerde fiziksel aktivite yapmayan yüzde 72'lik bir nüfus var. Egzersiz yapma oranını yüzde 50'lere, yapmayan oranını yüzde 50'nin altına indirmeyi hedefliyoruz."
Müezzinoğlu, evde sağlık hizmetlerini başarıyla sürdürdüklerini söyleyerek,"Yatağa bağlı hastaların evde yapılabilecek tıbbi bakım ve rehabilitasyonu eve ortamında geliştirmek. 2013 yılının ilk 9 ayında 346 bin kişiye ulaştık. Bulaşıcı hastalıklara mücadelede kuzamıklan ilgili sıkıntı yaşadık.
Yürüttüğümüz kızmadık programı ile 2008 yılından beri ülkemizde kızmadık vakası görülmüyordu. Bu süreçte Avrupa'da kızamığın kontrol altına alınamaması son bir yılda ülkemizi de etkiledi. Son bir yılda kızamığın vakalarını kontrol altına aldık" ifadelerini kullandı.
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar