Domuz gribi salgından skandala dönüştü. Dünya Sağlık Örgütü ve Avrupa Konseyi arasındaki domuz gribi polemiği büyüyor. Avrupa Konseyi'nin 'sahte bir salgın' olarak nitelendirdiği grip, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı da zor duruma soktu. Küresel domuz gribi polemiğinde gelinen nokta, skandalın boyutlarını ele verebilir.
Avrupa Konseyı'nin Sağlık Birimi Başkanı Wodarg, "Domuz gribi çok ama çok abartıldı; bunu soruşturmamız lazım" açıklaması yapınca başlayan polemik tüm dünyanın gündemine girmiş ve Türkiye de konuyla ilgilenmişti. Başbakan Erdoğan, "inşallah kasıt yoktur" derken, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Avrupa Konseyi'nin iddiasına çok sert tepki göstermişti. Bakan Akdağ, "domuz gribi Türkiye'de etkisini yitiriyor" şeklinde bir açıklama yaparken, bunun sebebinin aşı olduğunu savunuyordu.
Avrupa Konseyi Sağlık Birimi Başkanı Wodarg'ın domuz gribinin “sahte bir salgın” olduğuna yönelik raporu dünyayı sarsarken, BM'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü'nden cevap geldi. Organizasyonun danışmanlarından Keiji Fukuda, Avrupa Konseyi'nin iddiasının "asılsız" olduğunu söylemekle yetindi. Avrupa Komisyonu Sağlık Birimi, Dünya Sağlık Örgütü'nün ecza laboratuvarlarına baskı yaptığını ve bazı şirketlere haksız kâr etme imkânı sunduğunu iddia ederken, Wodarg, yaptığı açıklamada "çocuklarımız boşu boşuna aşı oldu, Sağlık Örgütü bizim için artık güvenilmez bir kurum" ifadesini kullanmıştı.
Keiji Fukuda'nın açıklamasına tepki gösteren Avrupa Konseyi, bu konunun soruşturulacağını yineledi. Domuz gribi için tüm dünya alarma geçerken, önce yapılan aşıların işe yaramaması, daha sonra hastalığın abartıldığının ortaya çıkması bir skandala dönüşmüştü. Bu işten karlı çıkan tek grup ise, bu oyunda pay sahibi oldukları düşünülen ilaç firmaları oldu.
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar