Yenilebilir tek yağ olan zeytinyağı da ssahtekarlıktan nasibini böyle alıyor. Toplantıya elinde üç şişe ile çıkan zeytinyağı sanayicisi yaklaşan tehlikeye dikkat çekti.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yağ Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyesi Nejat Özduran, sahte zeytinyağını eylül ayı meclis toplantısında teşhir etti. Meclis toplantısında konuyla ilgili söz alan Nejat Özduran, pet şişelere koyduğu üç farklı yağ çeşidini alarak kürsüye çıktı. Kendisinin satın aldığı zeytinyağlarını TARİŞ'te test ettirdiğini ve gerçek zeytinyağı olmadığını belgelediğini aktaran Özduran, sahte zeytinyağcılığın hem üreticiye, hem tüketiciye zarar verdiğine dikkat çekti ve bunu yapanları 'hırsız' olarak niteledi.
Özduran, gerçek zeytinyağını ayırt etmenin yollarını da anlattığı konuşmasında şöyle dedi, “Restoranda sorduğunuzda ‘Ayvalık'tan hacı amcamız getiriyor' diyorlar. Evet çok doğru, hacı amca getiriyor ama, zeytinyağı diye ne getiriyor? Bunu kontrol etmiyorlar. Gıda müfettişi gibi, üstümüze vazifeymiş gibi koşturuyoruz, bazı bilgiler ediniyoruz. Şurada üç çeşit yağ var. Bunların iki tanesi sahte. Bir tanesi yüzde 100 kanola yağı, bir diğeri çiçek yağı, diğeri de zeytinyağı. Üç tane zeytinyağı şişesi var elimde. Üçü de zeytinyağı diye piyasada satılıyor. Açık tenekede pazarda satılıyor, bunlar restoranlarda sizin tarafınızdan yeniliyor, içiliyor” dedi.
Konuşmasında, eskiden Basmane'de ‘bul karayı, al parayı' diye üçkağıtçılıkla vatandaşları dolandıranları hatırlatan Özduran şöyle devam etti:
“Basmane'de yaşayanlar bilirler. Eskiden 'bul karayı al parayı' derlerdi. Üç tane iskambil kağıdı, bir tanesi kara, iki tanesi kırmızı, 'bul karayı al parayı.' Anadolu'dan gelen saf vatandaşlarımızı kandırırlardı. Şimdi teknoloji değiştikçe kandırmanın da metodu değişmiş. Biz bunun farkına vardık. Esas iş burada. Eskiden tağşiş olayı vardı. Zeytinyağına çiçek yağ, fındık yağı ve benzeri yağlar karıştırılırdı. Biz bunu tağşiş olarak bilirdik. Bunlarla mücadele ederdik. Artık işler o kadar değişmiş ki, tağşiş de bitmiş boyama başlamış.” Meclis üyelerine açıkta ve markasız zeytinyağ almamalarını öneren Özduran, restoranlarda yemek yiyenlerin de mutlaka yağın menşeini sorması gerektiğini söyledi. “Bunları kontrol etmezseniz bu hırsızlar cebimizdeki paraları böyle çalıyorlar” diye konuştu.
GIDA HAREKETİ UYARIYOR!
Dikkat bu haber sizi zeytinyağı yemekten vazgeçirmesin. Çünkü zeytinyağından daha sağlıklı bir yağ yok. Güvendiğiniz yerlerden soğuk sıkım sızma zeytinyağı alınız. Güvenilir bir mutfağın tek güvenilir yapı sızma zeytinyağıdır. Sağlıklı kalmanın tek yolu bu. Ayrıntı için Kemal Özer'in "Şeytan Ye Diyor" kitabına bakınız
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar