Salatalık, domates ve marul yiyenler neden ölüyor?

Almanya’da salatalık, domates ve maruldan bulaşan EHEC virüsü yüzünden ölenlerin sayısı 10’ya yükseldi.

Salatalık, domates ve marul yiyenler neden ölüyor?

Almanya'da salatalık, domates ve maruldan bulaşan EHEC virüsü yüzünden ölenlerin sayısı 10'ya yükseldi. Mide ve bağırsak enfeksiyonuna yol açan virüs şu ana kadar 1 bin kişide tespit edildi, bunlardan 274'ü ağır hasta. İspanya'dan getirilen sebzelerden bulaştığı tahmin edilen ve daha çok 60 yaşın üstündekileri etkileyen virüs Danimarka, İsveç, Hollanda ve İngiltere'de de görüldü.

Uzmanlara göre EHEC virüsü kılcal damar kanamasına neden oluyor; hemolitik üremik sendromu yani anemi ve akut böbrek yetmezliği şeklinde ortaya çıkıyor. Hastalar ise kanlı ishal ve böbrek yetmezliği sonucunda ölüyor. Son bir haftada Almanya'da EHE virüsü yüzünden ölenlerin sayısı dün Schleswig-Holstein eyaletinde 68 ve 87 yaşında iki kişinin hayatını kaybetmesiyle 10'a ulaştı.

Virüsün özellikle ülkenin kuzeyinde etkili olması uzmanları endişelendiriyor. Son ölümlerle Schleswig-Holstein'da ölenlerin sayısı 4'e yükseldi, 250 kişide virüs tespit edildi, bunlardan 70 ağır. Aynı şekilde Aşağı Saksonya'da; 3 ölü, 140 kişi virüslü, 40'ı ağır, Hamburg'da; 2 ölü, 400 kişi virüslü, Bremen'de 1 ölü, 50 kişi virüslü ve 28 hasta olduğu açıklandı.

YAŞLILAR VE KADINLARI VURUYOR!

Ölen kişilerin son günlerde daha çok salatalık, domates ve salata yediklerinin tespit edilmesi ise paniğe neden oldu. Şu ana kadar rahatsızlanan toplam 1 bin kişiden yüzde 70'nin ise 60 yaşın üzerinde ve çoğu kadın. Virüsün en çok ülkenin kuzeyinde görülmesinin ardından yetkililer “Kuzey Almanya'da yetişen sebzelere dikkat edin” çağrısı yaparken, virüsün nedeni kirli su veya gübre olabileceği belirtildi.

Virüsün Almanya'da yetişen sebzelerin yanı sıra İspanya'dan getirilen salatalıklarda da görülmesi üzerine panik tüm Avrupa'ya yayıldı. Alman Sağlık Bakanı Daniel Bahr uluslararası bir kriz masasın oluşturulabileceğini açıklarken, bakteri ayrıca Danimarka'da 4, İsveç'te 10, İngiltere'de 3, Hollanda'da 1 kişide tespit edildi.

Virüse karşı yeni bir tedavi yöntemi geliştiren Alman doktorlar ise önemli sonuçlar elde etmeyi bekliyorlar. Hamburg'taki Eppendorf Üniversite Hastanesi virüs yüzünden rahatsızlanan 6 hastaya özel bir Eculizumab isimli bir antikorun veren doktorlar “Böbrek yetmezliğini önleyebiliriz” dediler.

Tüketicileri Koruma Bakanı Ilse Aigner virüsün tamamen ortadan kaldırılana kadar “sebzelere dikkat edin” çağrısının süreceğini açıklarken, sebze ve gıda üreticileri uyarıları sert şekilde eleştirdi. Panik yüzünden son 1 haftadır sebze satışlarının neredeyse yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken çiftçi derneklerine göre zarar 40 milyon Euro civarında. (ANF)

EHEC enfeksiyonu 10 can aldı

Almanya'da bağırsak enfeksiyonuna yol açan EHEC bakterisi nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 10'a yükseldi. Enfeksiyona bağlı olarak Hemolitik Üremik Sendromu'na yakalananların sayısının ise 1000'in üzerinde olduğu ancak hastaların büyük çoğunluğu için yaşamsal tehlike bulunmadığı kaydedildi. İspanya'dan ithal edilen salatalıklardan geçtiği zannedilen ancak kaynağı kesin olarak belirlenemeyen bakteri, kılcal damar kanaması sonucu anemi ve akut böbrek yetmezliği şeklinde ortaya çıkan Hemolitik Üremik Sendromu'nu (HÜS) tetikliyor. (DW/dpa)

GIDA HAREKETİ'NDEN UYARI

Gelişmelerin Türkiye'de de yaşanabileceği uyarısında bulunan Gıda Hareketi uzmanları, mevsimsiz meyve sebzelerin kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini belirtti. Mevsimsiz çıkan gıdalarda çok sayıda ve daha yoğun kimyasal kullanıldığını bunların zehir olduğunu belirten Gıda Hareketi uzmanları, domastes, salatalık, fasülye ve patlıcan gibi sebzelerin Türkiye'de Temmuz-Kasım aralığında tüketilmesi diğer mevsimlerde kesinlikle yenilmemesi gerektiğini belirtti.

Geçtiğimiz aylarda Türk domateslerinde 'hepatit virüsü' tespit edildiğini hatırlayan uzmanlar, ne yazık ki Türkiye'de bu tür gelişmeler halktan saklanır. Herhangi bir rahatsızlığınız ve ölümünüz yediğiniz gıdadan meydana gelmiştir ama bunu bu ülkede asla öğrenemezsiniz. Bu nedenle hiçbir meyve sebzeyi mevsimi dışında tüketmeyiniz. Mevyesimi içince ise mutlaka sirkeli suda yıkamalı uyarısında bulundu.

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.