Sevgili mutfak! Bu satırları mantı açarak yazıyorum

Ayranın nasıl yapıldığını bilmeyenle tanışınca kolları sıvadı Arzu Aygen. Hem sağlıklı hem besleyici hem de geleneksel yemeklerin aslında ne kadar da kolay yapılabileceğini Sevgili Mutfak adlı kitapta anlattı.

Sevgili mutfak! Bu satırları mantı açarak yazıyorum

Yemek yapmayı sevdiren kitap çıktı...

Yemek yapmayı unuttuk. İşlerimiz çok, vaktimiz yok. Her köşe başında pideciler, çorbacılar, kebapçılar. Mutfak kahvenin suyunu ısıttığımız, buzdolabındaki meşrubata uzanmak için girdiğimiz yer. Evin fazla kullanılmayan bir odası…

Sevgili Mutfak, işte bütün bu küsmüş mutfakların gönlünü almak, onları yeniden canlandırmak için yazılmış...

Sayfalar arasında gezindikçe yemek yapmanın ne kadar kolay olduğunu görüyorsunuz. Kitap okuyucuya önce pişirme tekniklerini öğretiyor. Türk mutfağından kıymalı yemeklerin, zeytinyağlıların, dolmaların, çorbaların, pilavların nasıl hazırlanacağı detaylarıyla, akılda kalacak çizimlerle anlatılıyor. Arkasından örnek tariflere geçiliyor. Etli dolma, ezogelin çorbası, humus, köfte, iç pilav, menemen tarifleri en acemi aşçının kolaylıkla takip edebileceği şekilde son derece ayrıntılı yazılmış. Mantı, karnıyarık, zeytinyağlı sarma tarifleri bile göze kolay görünüyor, insanın mutfağa girip hemen pişiresi geliyor. Yemeklerin yapılışı aşama aşama fotoğraflı. Hepsi “hakiki” yemek tarifi, anneannelerimizin zamanındaki gibi.

Mutfakla arasına kara kedi girmiş, belki de daha hiç mutfağa girmemiş okur için hazine değerinde bilgiler de unutulmamış. Erzak dolabında bulunması gerekenler, köftenin yanına yakışan yemekler, 20 dakikada karın doyurmanın yolları, kızartma yaparken dikkat edilecekler, karanlıkta saklanacak zeytinyağları, kabak dolmasından çıkan içle hazırlanan mücverler… Mutfakta donanımlı, bilgili ve bilinçli olmamız hedeflenmiş.

Kitabın yazarı Arzu Aygen'e göre sevdiklerimiz için, kendimiz için yemek pişirmek hayati önem taşıyor. Ocağın başına geçmek çocuk yanaklarının pembeleşmesine, dededen kalma pembe domateslerin soyunu devam ettirmesine, kasap, yufkacı, kaymakçı gibi küçük esnafın yaşayabilmesine yardım ediyor. Yazar günlük hayatta pek de üzerinde durmadığımız konularda sarsıcı bilgiler veriyor. Endüstriyel üretimde tavukların, sığırların, balıkların başına gelenleri; tohumlarımıza, topraklarımıza yapılanları; marketlerde gıda ismiyle satılanları anlatıyor. Geçmişi bugünle, toprağı meyveyle, çayırı sütle bir araya getiriyor. Hepimizi temiz gıdayla, gerçek gıdayla beslenmeye, daha insaflı, daha vicdanlı, daha insan olmaya çağırıyor.

Arzu Aygen'in ilk kitabı “Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri” Gourmand ödülüne layık görülmüş. Tariflerinin “tutmasıyla” biliniyor. Bir okuyucusunun tabiriyle tariflerinde “Ölçüler şaşmıyor, denedikçe coşuyorsunuz”!

Yemek yapmayı öğrenmek isteyenler, mutfakta acemilik çekenler, yeni evliler, yeni anneler, öğrenciler, bu kitap sizin için... Malzeme seçiminden pişirme tekniklerine ihtiyacınız olan her türlü bilgi bu kitapta! Hazır olun, Sevgili Mutfak hayatınızı değiştirecek…

Kitapta 20 dakikada hazırlayacağınız basit ve pratik yemeklerden aşure ve üzüm pekmezine 160 tarif yer alıyor.

Yemek yapmayı öğrenmek isteyenler, mutfakta acemilik çekenler, yeni evliler, öğrenciler... Ev yemeği seviyorsunuz, sağlıklı beslenmek istiyorsunuz ve artık iş başa düşünce yemek yapmak zorundasınız. Peki ama nasıl? Pilavdan çorbaya, et ve sebze yemeğinden yoğurt yapmaya her şeyi silbaştan öğrenmek isterseniz Arzu Aygen'in yazdığı Sevgili Mutfak kitabı size rehber olabilir. İçinde 160 tarifin bulunduğu kitap sayesinde mantı açabilir, ekşi mayalı ekmeği evde yapabilirsiniz!  
  
 AYRAN YAPMAYI BİLMEYEN VAR!

Halen bir yayınevinde editör olarak çalışan Arzu Aygen'in ilk kitabı 2006'da yayımlanan Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri. Bu kitap, Türkiye'nin en iyi sağlık beslenme kitabı alanında Gourmand ödülüne layık görülmüştü. Aygen'in yeni kitabı ise yemek yapmayı öğrenmek isteyenler için bol fotoğraflı, en ince ayrıntıya kadar açıklamalı, tamamı denenmiş tariflerin yer aldığı Sevgili Mutfak. Aygen, tek başına mutfağa giren kişilerin zorluk çekmeden lezzetli yemekler hazırlamasına yardımcı olmak için bu kitabı yazdığını söylüyor. Tabii bir de ayran yapmayı bilmeyen kişilerle karşılaşması Aygen'i böyle bir kitap hazırlamaya da yöneltmiş: "Ayranı hazır bir gıda zannediyorlar, yani sıvı halde kendiliğinden dünyaya gelmiş bir gıda... Su ve yoğurttan yapıldığını bilmeyen var maalesef."

Kitapta ayran yapımından turşu kurulmasına, aşureden pirinç pilavına pek çok tarif var. Aygen, reçelden limonataya hatta pekmeze her şeyin evde kolayca hazırlanabileceğini, piyasada satılan gıdaların içinde katkı maddesinin çok olduğunu söylüyor: "Anneannenizin anneannesinin zamanında olan şeyleri yemeyin. Şimdi 8-10 yaşındaki çocukların anneanneleri 50 küsur yaşında. Onlar da her türlü hazır gıdayı gördü. Hakiki gıda için onların da anneannelerinin zamanına gitmek gerekiyor. Ben bu kitabı yazarak yemek yapmanın gerçekten kolay bir şey olduğunu göstermeye, mutfaktaki hakikati anlatmaya çalıştım. İçinde çizimler de var, insanlara balık tutmayı öğretiyorum."

TARHANA TARİFİ BİLE VERMİŞ

Kitaptaki en zor tarif mantı. Ama hamurunu kendiniz açıp içini doldurup kolayca yapabiliyorsunuz. Aslında kitaptakı pek çok tarif 'zor' olduğu gerekçesiyle hiç hazırlamadığınız yemeklerin ne kadar kolay olduğunu gösteriyor. Örneğin aşure... Arzu Aygen'in tarifiyle aşure hazırlamak da zahmetsiz. Hatta Aygen, evde tarhana hazırlamanın tarifini bile vermiş! Kısaca onun mutfağında zor diye bir şey yok.
Bir yemek için kuru ekmek de yeter

Kitaptaki malzemelerin hepsi doğal. Beyaz un yerine tam buğday unu, şeker yerine pekmez ya da bal kullanılıyor. Mesela sakızlı muhallebi, un helvası tariflerinde şeker veya tatlandırıcı yok. Sıvı yağ olarak zeytinyağı tercih edilmiş. Kitapta ekşi maya tarifi de yer alıyor. Yapmamak için bir bahaneniz olamaz çünkü un, su ve tuzu karıştırıp bırakıyorsunuz. 14 gün sonunda dilerseniz 100 yıl boyunca kullanacağınız maya hazır! Evde hiçbir şey yok ama açsınız. Arzu Aygen'in bunun için de bir tarifi var: Papara. Kuru ekmeği değerlendirebileceğiniz, doyurucu, besleyici bir yemek.

Arzu Aygen

21 senedir gıda ve yayıncılık alanlarında çalışıyor. 2006'da annesi Ülfet Aygen ile birlikte hazırladıkları Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri, Türkiye'nin en iyi sağlık ve beslenme kitabı Gourmand ödülüne sahip. Soframda Anadolu isimli, yöresel Anadolu yemeklerinin konu edildiği 7 ciltlik, henüz yayınlanmamış bir çalışması mevcut. Hayykitap'ta yemek, sağlık, beslenme kitaplarının editörlüğünü yapıyor. Taş Devri Diyeti, Satılık Hastalıklar, Cep Tehlikesi gibi çok ses getirmiş kitapları yayınlayan ekipte yer alıyor. iyilikguzellik.com sitesinde yazı yazıyor. Ekşi mayalı şahane ekmekler pişiriyor. Küçük bahçesinde ekip biçiyor.

Kitap hakkında

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.