Sigarayı bıraktırırken öldüren ilaç

Sigarayı bırakmak isterken canınızdan olmayın. BBC'de yer alan habere göre, İngilitere'de 2 yıl önce piyasaya çıkan Champix isimli ilaç bugüne kadar yaklaşık 400 kişiye reçeteyle verildi.

Sigarayı bıraktırırken öldüren ilaç

Tüm dünyada ise bu rakamın 9 milyonu bulduğu tahmin ediliyor. Champix ya da diğer adıyla Varenicline ilk olarak 2006 Aralık ayında lisans almıştı. Ancak Champix'in depresyon ve intihara sürüklemek gibi yan etkileri olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyordu.

Klinik deneylerde, Champix'in sigarayı bıraktıran diğer alternatif ilaçlardan daha etkili olduğu kanıtlandı. İlacı üreten Pfizer firması, Champix'in büyük bir başarı olduğunu söylüyordu. Piyasadaki ilk yılında, ilaç firma için 883 milyon dolar gibi şaşırtıcı bir gelir getirdi.

Fakat yaklaşık bir yıl önce, basında Champix kullanan insanların şiddetli depresyon geçirdiği haberleri yer aldı. Greenock'tan Karen McGhee adlı bir kadının Champix içtikten sadece birkaç gün sonra kendisini öldürmeye çalıştığı, İngiliz editör Omer Jama'nın ekim ayında intihar etmesi ve bunun gibi benzer haberler yayınlandı.

Britanya çevresinde, 3 binden fazla insanın Champix'in olumsuz etkilerinden şikayet ettiği görülürken, ilacın reaksiyonlarıyla ilgili yaklaşık 260 intihar vakası rapor edildi. Bunlardan 16'sı intihara teşebbüs iken 10 tanesi de intihar ile sonuçlandı.

İntihar eğilimine örnek olaylar:

BBC'nin İskoçya araştırmacısı Samantha Poling, birebir konuştuğu intihar vakalarının yakınlarıyla diyaloglarını şöyle anlatıyor:

"Robert McGhee eşini koridor merdivenlerinden aşağıya sarkarken buldu. Kızının kendisini uyandırdığını ve bunu nasıl yaptığını kavrayamadığını, rüya gördüğünü zannettiğini söyledi. Karen McGhee, Champix'in intihar girişimine neden olduğu konusunda ikna oldu. Bir daha kendini ve ailesini böyle bir durumda bırakmayacağını, ya sigara içmeye devam edeceğini; eğer bırakırsa da bunu doğal yollardan deneyeceğini söyledi."

Poling, karşılaştığı diğer bir vaka ise şöyle açıklıyor: "Manchaster'dan editör Omer Jama, Champix ilacını kullanırken kendini öldürdü. Kardeşi Ali, "Bileklerini kestiği bıçağı karnına saplamıştı. Onu yerde yatarken buldular, şok edici bir sahneydi. İntihar notu yoktu. Sadece rastgele bir iş olabilir, ama bu onun karakterine uyan bir şey değildi" dedi. Omer kendi hayatını kendi almıştı. Fakat şaşırtıcıdır ki soruşturmada adli tıp onun ölümünü intihar olarak kaydetmedi. Ali, 'Adli tıp, zehir bilim uzmanının kanıtına dayanarak intihar hükmü değil açık hüküm verdi. Zehir uzmanı, Omer'in kan dolaşımında Champix bulmuşlardı ve intihar eğilimleriyle ilgisi olabileceği konusunda araştırma yaptı. Bu yüzden onun intiharında ilacın rol oynamadığını inkâr edemedi' diye konuştu."

Psikiyatrik problemler

Büyük bir ticari faaliyet olan Champix, aynı zamanda dünyadaki ve özellikle İskoçya'da en ciddi sağlık konularından birinin cevabı olmak için tasarlandı. Her yıl 13 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklardan ölüyor.

Pfizer açıklama yapmayı reddetti, fakat şirketten yayınlanan bir bildiride, ilaç kutularında rapor edilen yan etkileri hakkında uyarılar bulunduğunu, intihar davranışıyla ilgili hiçbir kanıt olmadığını işaret etti. Bildiride ayrıca, firmanın, ilacı uzun yıllar boyunca binlerce kişi üzerinde kapsamlı klinik deney programında test ettiğini belirtiliyor. Bu klinik testlerin sonuçlarına göre, Avrupa, Amerika ve herhangi bir yerdeki denetim organının ilacın güvenirliliğini ve yararlılığını tanıdığı ve yetişkinlerde sigarayı bırakmak için kullanılabilecek bir ilaç olduğunu onaylandığı açıklanıyor. Depresif ruh halinin nikotini kestikten sonra kişide meydana gelebilecek bir belirti olduğu kaydediliyor. Nadiren intihar düşüncesi ve girişimini içeren depresyonun, ilacı kullananlar da dâhil olmak üzere sigarayı bırakan tüm hastalarda görülebildiği açıklanıyor. Bu belirtilerin görüldüğü hastalarda tedavinin derhal durdurulması gerektiği söyleniyor. (Star)

 

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.