Aşırı kilo sorunu konusunda çözüm aramayanlar, obezite nedeniyle sağlıklarına yönelen riskleri ikiye, hatta üçe katlayabiliyor.
Michelle Roberts / Helen Briggs*
Bilimadamlarına göre obezitenin yarattığı riskler açısından, kişinin ne kadar süredir aşırı kilolu olduğu belirleyici nitelikte.
Uzmanlar tüm kriterler gözetilmediği için, obezitenin olumsuz etkilerinin ölçülmesinde yetersiz kalındığını savunuyor.
Şu ana dek, obezite sadece alınan kilo miktarı ve vücut-kitle endeksi gibi verilerle değerlendiriliyor; süresi gözetilmiyordu.
Genel tanıma göre tıklayın vücut kitle endeksi 30'un üzerindeki kişiler obez kabul ediliyor.
Ancak Avustralya'da yapılan yeni bir araştırmaya göre, kişinin obez olarak geçirdiği her on yıl, ölüm riskini ikiye katlıyor.
Bulgularını tıklayın Uluslararası Epidemiyoloji Dergisi'nde açıklayan uzmanlar, bu konudaki ölçütler arasına 'obezite yılı'nın da eklenmesi gerektiğini söylüyor.
Buna göre, sigara içenlere kaç yıldır içtiğinin sorulması gibi, obezitenin de süresiyle ilgili bilgi toplanması gerekiyor.
SORUN BÜYÜYOR
Pek çok gelişmiş ülke için obezite sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir yük yaratıyor.
İngiltere'de yetişkinlerin dörtte biri, çocukların onda biri obez.
Hükümete göre bu eğilimler sürerse, 10-15 yıl içinde halkın dörtte üçü aşırı kilo ile ilgili olumsuzluklar yaşamaya başlayacak.
Avustralya'daki Monash Üniversitesi'nden Dr Asnavi Abdullah ve ekibi, söz konusu araştırmalarında ABD'de beş bini aşkın kişiyi onlarca yıl boyunca izleyen bir çalışmanın verilerine başvurdu.
Framingham kohort çalışması kapsamında katılımcılar onlarca yıl boyunca iki yılda bir sağlık muayenelerinden geçirildi.
Uzmanlar, bu verilere dayanarak obez olunan her iki yıl için ölüm riskinin yüzde 7 daha yükseldiğini belirledi.
15 - 25 yaşları arasında obez olan bir kişinin ölüm riski, ömür boyu kilosu sağlıklı düzeylerde kalanlara göre iki kat daha fazla oluyor.
Süre bunun üzerine çıkarsa, ölüm riski üçe katlanıyor.
Hem tüm nedenlere bağlı ölümlerde hem de kalp-damar hastalıkları ve kanser kaynaklı ölümlerde rakamların katlandığını vurgulayan uzmanlar, bu nedenle önümüzdeki yıllarda obeziteye bağlı ölümlerde büyük artış yaşanacağını kaydediyor.
Obezite yaşının giderek küçülmesi de, bugünün çocuklarının önceki nesillere göre ortalama ömür beklentisinin düşeceği anlamına geliyor.
Dr. Abdullah, günümüzde obezite görülmeye başlanan ortalama yaşın geçmişe göre on yıl küçüldüğüne dikkat çekiyor.
Bulgular obezitenin ne derece ciddi bir sorun olduğunun farkına varmayanları ikaz etmekte etkili olabilir.
İngiltere Ulusal Obezite Forumu'ndan Tam Fry'a göre doktorların "Kilo vermezseniz 75 yerine 65'inizde öleceksiniz" demesi, pek çok kişinin tehlikeyi daha iyi kavramasını sağlayabilir.
BBC Muhabiri
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar