Soframızdan eksik etmediğimiz gıdaların neler içerdiğini görünce ürpermemek elde değil. İşte bizi her gün daha da zayıf düşüren tehlikeler ve bu tehlikelere karşı evimizde yapabileceğimiz sağlıklı tarifler.
ERKAN EMRE - İSTANBUL
Soframızdan eksik etmediğimiz gıdaların neler içerdiğini görünce ürpermemek elde değil. İşte bizi her gün daha da zayıf düşüren tehlikeler ve bu tehlikelere karşı evimizde yapabileceğimiz sağlıklı tarifler.
1- İçme sularına dikkat: Biyolojik,kimyasal ve radyoaktif kirliliğe maruz kalabilir
2- Peynir, krema, yoğurt: Suni yemle beslenmiş hayvanların sütünden GDO geçişi, margarin, hayvansal jelatin, kıvam artırıcı...
3- Fındık kreması veya çikolata: İçinde bolca şeker, vanilin, margarin ve yapay aroma var
4- Tuz: İşlenmiş tuzlar ağır metaller içerebiliyor. Kaya tuzunu da kararında tüketmeli
5- Binlerce ekmek var ama: Kireçtaşından elde edilen beyaz yüzey renklendirici, GDO'su değiştirilmiş soyadan elde edilen rafine şeker, mikrobiyolojik maya...
6- Onca meşrubat varken: Kola, renkli ve renksiz gazoz, enerji içecekleri, aromalı maden suları ve hazır meyve sularından kaçınmalı. Bunların yerine meyvenin kendisi veya taze sıkılmış meyve suyu tüketilmeli.
7- Çayda yerli markalardan şaşmayın: Yurtdşından ithal edilen çayların üretim aşamasında böcek öldürücüler kullanılabiliyor. Bu nedenle yerli organik çaylar tercih edilmelidir.
8- Tuz, margarin, pastorize yumurta içeriyor: Kek ve kurabiyeleri hazır almak yerine evde yapmaya çalışmalı. Bu sayede hazır kekler yerine içine ne koyduğumuzu bilerek, güvenle kek yapabilir ve misafirlerimize ikram edebiliriz.
9- Reçel, glikoz ve birçok renklendirici içeriyor: Hazır reçel ile şeker ilave edilerek yapılan marmelatlardan kaçınmalı. Reçel meyvenin kendi suyu çıkarılarak yapılmalı.
10- Hayvanlar hormonlu ve GDO'lu yem ile besleniyor: Hormon ve antibiyotik kalıntıısına GDO'lu yemlerle beslenen büyük ve küçükbaş hayvanların yanı sıra kümes hayvanlarında da rastlanabiliyor. Özellikle tavuk yiyen kimselerde ostrojen hormonu artışı görülüyor. Raf ömrünü uzatmak için verilen radyasyon uygulamaları da gıdanın DNA'sını bozuyor.
(Büyükmek için grafiğe tıklayınız)
1- İçilen suyun mineral ihtiva etmesine dikkat etmeli. Cam şişeler daha sağlıklıdır. Plastik şişelerin de sağlıklı olup olmadığı kontrol edilmelidir.
2- GDO'lu yem ve hayvansal hormon bulunmadığından emin olunan, tanıdık mecralardan süt alınmalıdır. Yoğurdu evinizde rahatlıkla mayalayabilir ve güvenle tüketebilirsiniz. Sütü güvendiğiniz kimselerden ve doğrudan üreticiden almaya gayret edin.
3- Fındık kremasını evinizde üretebilmek mümkün. Tarifi: Fındıkları kavurun, iyice döverek ezin, sonra üzerine biraz taze süt ve kakao ekleyin. Tencerede kaynatın. Biraz ılıklaşınca, mutfak robotundan geçirin. Bu tarifte şekere ihtiyaç yok, ancak tatlı olsun diyenler robottan önce üzüm pekmezi veya bal karıştırabilirler.
4- İşlenmemiş tuzları kullanmaya özen gösterin. Kaya tuzu, deniz tuzu, Himalaya tuzu kullanabilirsiniz. Katkı maddeli özellikle de *MSG'li ürünlerden mutlaka sakınılmalıdır. (*Monosodium glutamate, daha çok Çin menşeli yemeklerde, konserve sebzelerde, hazır çorbalarda ve pres edilmiş etler için kullanılan tatlandırıcıdır.)
5- Evde ekmeğimizi kendimiz mayalayarak yapabiliriz. Bunun için özel üretilen elektronik ekmek makineleri de satılıyor. Bunu da yapamıyorsanız mümkün mertebe çavdar, tam buğday unu ya da ruşeymli ekmek almayı tercih edebilirisiniz.
6- Kola, renkli ve renksiz gazoz, enerji içecekleri, aromalı maden suları ve hazır meyve sularından kaçınmalı. Bunların yerine meyvenin kendisi veya taze sıkılmış meyve suyu tüketilmeli. Mevsim meyvelerini, ıhlamur, kabuk tarçın ve karanfili birlikte kaynatıp içine zerdaçal da katarsanız alerji ve soğuk algınlığına tesirli bir içecek elde edersiniz. Elma ve ayvayla komposto yapın. Yaz mevsimi bu manada çok daha bereketlidir. Daha şekerli olması istenirse güvenilir bal ya da pekmez eklenebilir.
7- Yabancı ülke menşeli çaylar çeşitli koruyucu katkılar içerebildiğinden yerli ürünler tercih edilmelidir. Toz ve küp şeker yerine kaliteli balı karıştırarak içebilirsiniz. Çay mümkünse şekersiz içilmeli. 7 ila 21 gün direnen kimse çayı şekersiz içmeye alışabiliyor.
8- Buyrun size, sebze yemeyen çocuklarınızın bile severek yiyeceği bir kek tarifi: Normal kek hamurunuzu un, taze süt, fındık yağı ve 3 yumurta ile hazırlayın. (3 su bardağı un, 1 su bardağı taze süt, 1 paket kabartma tozu ve 3 yumurta.) Bu malzemeyi derin bir kapta karıştırın. İçine minik minik doğradığınız tatlı kırmızı biber, yeşil biber, kaşar peyniri, dereotu, isterseniz rende kabak ve çok az karabiber, çok az pul biber ve üç çimdik tuz atın. 180 derecelik fırında kabarıncaya kadar pişirin.
9- Reçeli mevsim meyveleri ile yapmaya ve evinizde yapmaya gayret etmeli. Elma, ayva, şeftali, kayısı gibi meyveleri, kendi mevcut şekerleri ile kaynatıp mikserden geçirerek marmelat yapabilirsiniz. Bu şekilde pişirerek asla işlenmiş şekere ihtiyaç duymaz ve kendi öz tatlarını muhafaza edebilirsiniz.
10- Salam ve sosisin üzerinde bulunan koruyucu tabaka da ne yazık ki kanserojen maddelerden üretilebiliyor. Bunun yerine evde kendi çektirdiğiniz kıyma ile sucuk yapabilirsiniz. (Zaman Gazetesi'nde yer alan bu habera Gıda Hareketi tarafından sağlanmış olmasına karşın gazete kaynaktan hiç söz etmemiştir.)
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar