Sular nasıl puanlandı?

Öncelikle suların içindeki kimyasalların sınıflandırılması için yapılan araştırmalarla bu maddeler ikiye ayrılmıştır.Suların nasıl puanlandığını raporumuzda izah etmeye çalışmıştık. Ya yeterli izah edilemedi ya da rapor okunmadan yorum yapıldığından olsa gerek bazı sorular yöneltilmiştir. Bazı sözde akademisyenler de böyle bir hesaplamanın ‘bilim’ olmadığı şeklinde dayanaksız ithamlar yapmıştır. Kerametleri kendinden menkul bu sözde bilim adamları su konusunda bir şey yapmışlar da onu mu esas al

Sular nasıl puanlandı?

PUANLAMA SİSTEMİ NASIL OLUŞTURULDU?

Öncelikle suların içindeki kimyasalların sınıflandırılması için yapılan araştırmalarla bu maddeler ikiye ayrılmıştır. Sularda olmaması gereken maddeler ve sularda olması gereken maddeler.

SULARDA OLMAMASI GEREKEN MADDELER

Bunlar evsel atıklar ve çeşitli endüstrilerin atıkları ile tarım faaliyetlerinde yoğun olarak kullanılan gübre ve pestisitlerden toprağa, oradan da yer altı sularına ulaşarak besin zincirine geçen pek çok organik ve toksik kimyasalları ifade etmektedir. Zehirli ve birçoğu kanserojen olan bu kimyasallar, bir suda asla bulunmama gereken maddelerdir. Çünkü bunlar suyun aslî unsuru değildirler. Arsenik, siyanür, benzen, nitrat, kadmiyum ve benzerleri gibi…

Mevzuatların ve standartların kimyasal kirliliklere izin vermesi, suyun temiz olduğu anlamına gelmez. Çünkü bunlar insan sağlığına zararlı toksik/zehirli maddelerdir.

SULARDA OLMASI GEREKEN MADDELER

Bir suda olması gereken maddeler, bir takım mineraller ile insan beslenmesi için gerekli olan eser elementlerdir. Bu minerallere sahip olan sular insan sağlığı için daha uygundur. Kalsiyum, potasyum, mangan, florür, sodyum ve benzerleri gibi…

Bu sınıflandırma işleminin ardından suların içeriklerine göre puan almaları için formülasyon geliştirilmiştir. Formül geliştirmesi esnasında sulardaki kirlilik unsurlarının ön plana çıkarılmasına dikkat edilmiştir. Yani sulardaki iz element ve minerallerin, kimyasal kirliliklerin ve ağır metallerin önüne geçmemesi göz önünde bulundurulmuştur. Bu amaçla kirlilik veya bulaşma unsurlarından herhangi bir parametrede en yüksek değere sahip olan suyun ilgili değeri -100 puan almış ve bu formül bütün diğer verilere de uygulanarak suların içeriklerine göre puanları verilmiştir.

Örnek Hesaplama Sistemi

Kırmızı işaretli alanlar sınırları aşan değerlerdir. Böylece dünyadaki herhangi bir standardı aşan sular daha yüksek eksi (-) puanlar almışlardır.

Diğer taraftan bir suda kimyasal kirlilik oluşturan maddelere mevzuat tarafından hiçbir bilimsel, ahlaki ve insani temele dayanmayan ‘üst limit' tayin edilmesi kabul edilecek bir durum değildir. Buna rağmen birçok suyun içeriğinde bazı kimyasalların sınır değerlerini de aştığı görülür. Bu durumda puanlama yapılırken standartlardan veya yönetmeliklerden hangisi en düşük değere izin vermiş ise bu değer -100'e eşitlenerek bu formülasyon üzere suların içeriğine göre puanları hesaplanmıştır.

Burada kimyasal kirliliklerin ön plana çıkarılması ve sudaki minerallerin kimyasal kirliliklerin önüne geçmemesi için kirlilik oluşturan bir parametrede en yüksek değer -100 eşitlenmiş ve minerallere de sabit puanlar verilmiştir. Mineral varsa sabit puan yoksa 0 sıfır puan almıştır. Çünkü bir su, mineralli dahi olsa, herhangi bir kirlilik içeriyorsa kesinlikle içilmemelidir

Bir su kaynağının 100 tam puan alması için;
a) İçinde hiçbir kimyasal kirletici olmaması,
b) Biyolojik ve radyoaktivite açısından temiz olması gerekmektedir.

Bir su bu şartları taşıyorsa hâlâ puanı sıfırdır. Yani kimyasal bulaşmalar açısından suyun temiz olması ona artı (+) puan kazandırmaz. Temizli (üstelik büyük paralar ödeyerek aldığınız) suyun veya gıdanın aslî hali olmalıdır.

Öte yandan sudaki minerallerin varlığı ve uygun PH seviyesi kendisine artı (+) puanlar kazandırır. Bütün minerallere sahip olan su PH değeri de 7 ile 8,5 arasında ise 100 tam puan almaktadır. Burada puanların dağılımı şöyledir:

Florür 2
Bikarbonat 10
Karbonat 10
Klorür 6
Silikat 6
Sülfat 6
Sülfür 6
Bakır 2
Kalsiyum 10
Magnezyum 10
Potasyum 10
Sodyum 6
Demir 2
Mangan 2
PH 12

puan olmak üzere toplamda 100'e eşitlenmiştir.

Bir suyun kimyasal kirlilik açıdan temiz olması ona artı (+) puan kazandırmadığı gibi herhangi minerallerin olmaması da o suya eksi (-) puan kazandırmaz.

Demek ki sularda aslolan, evsel ve endüstriyel atıklar ile tarım kimyasalları ve gübreler açısından tertemiz olması ve minareler ile eser elementleri içermesidir. Günümüzde insan beslenmesi için gerekli olan mineraller ve iz elementler üzülerek ifade etmeliyiz ki ikinci sırada gelebilmektedir. Çok büyük bedeller ödeyerek satın aldığımız piyasaya arz edilen bu suların yüzde 90'dan fazlası mineral fakiri, kirlilik zenginidir.

KÜÇÜKTÜR İŞARETLERİ

Bazı firmaların analiz raporlarında <1 <3,8 gibi değerler görülmektedir. Bu ciddi bir analiz sorunu olduğunu gösterebilir. Sağlık Bakanlığı'nın bazı illerdeki laboratuarlarının yetersizliği veya hassas davranmadığı şeklinde yorumlanabileceğinden su markalarının itirazlarını bize değil, bedelini ödeyerek aldıkları eksik hizmet sunanan Sağlık Bakanlığı'na yapması gerekir. Burada bir kusur var ise bu bizim değil, Bakanlığın kusurudur. Bu kirlilik veya mineral olsun fark etmeksizin biz ‘<' işaretini yok kabul ederek işlem yaptık ve her tüketicide bunu yapmak zorundadır. Orada gösterilen değer olmadığını değil o değer veya altında bir değer olduğunu gösterir. Olmadığı ispat edilene dek varlığını kabul etmek zorundayız. Firmalar ellerinde bu şekilde olmayan güncel Sağlık Bakanlığı analiz sonuçlarını göndermeleri durumunda güncel verileri girilecektir, gönderenlerin verileri ise girilmiştir.

Kamuoyuna duyurulur.

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.