Şurup değil kanser içiyormuşuz!

Çocuklarda enfeksiyon tedavisinde kullanılan Augmentin şurup şişesinin kapağında tehlikeli boyutlarda plastikleştirici 'Diisopdecyl Ftalat' isimli madde bulundu. Şurup, eczane ve hastanelerden toplatılıyor

Şurup değil kanser içiyormuşuz!

Türkıye'de de yaygın olarak kullanılan Augmentin adlı şurup, kapağında tehlikeli boyutlarda plastikleştirici "Diisopdecyl Ftalat" maddesi bulunması nedeniyle toplatılıyor. Şurubun karaciğere olumsuz etki yaptığı, haziran ayında Hong-Kong'da tespit edilmişti. Sağlık Bakanlığı da karaciğeri tehdit eden Augmentin şurubun eczane ve hastanelerden toplatma kararı aldı.

MEVZUAT GEREĞİ

İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü, "Augmentin Oral Süspansiyon Hazırlamak için Kuru Toz 200/28 mg", "Augmentin Forte Oral Süspansiyon Hazırlamak için Kuru Toz 400/75mg" ve "Augmentin ES Oral Süspansiyon Hazırlamak için Kuru Toz 600/42.9mg" adlı ürünlerin eczane, ecza deposu ve hastanelerden toplatılmasını kararlaştırdı. İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, toplatma kararının mevzuat gereği yapıldığını ancak insanların ya da çocukların sağlığını riske atacak bir durumun olmadığını dile getirdi. Kararın yaklaşık 2 ay önce alındığını belirten yetkililer, şu anda söz konusu ilacın eczanelerde satışının da yapılmadığını bildirdi.

KAPAKTAN KAYNAKLANIYOR


Toplatma kararını resmi internet sitesinden duyuran üretici Glaxo Smith Kline firması, Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından Augmentin oral süspansiyon şurup üzerinde yapılan testlerde, plastik kapaktan kaynaklanan DIDP (Ftalat) maddesinin bazı örneklerde çok düşük düzeyde, bazılarında ise hiç rastlanmadığını bildirdi. Firmanın Fransa'daki fabrikalarında üretilen Augmentin antibiyotik şurubunda ise tehlikeli boyutlarda Diisodecyl Ftalat (DIDP) maddesine rastlandığı belirtildi. Plastikleştirici olarak kullanılan Diisodecyl Ftalat (DIDP) maddesinin uzun vadeli ilaç tüketimlerinde karaciğere olumsuz yönde etki yaptığı vurgulandı.

'SORUN KATKI MADDESİNDE'


Türkiye Klinik Farmokoloji Derneği Başkanı Prof.Dr.Cankat Tolunay, "Buradan ilacın kötü olduğu anlamı çıkmaz. Augmentin'in bozuk imal edildiği, imalat kurallarına uyulmadığı anlamı çıkar. Sorun ilacın etken maddesiyle değil, katkı maddesiyle ilgili. Hangi ilaçta, ne kadar plaştikleştirici madde olduğu ölçülmeli" diye konuştu. (Sabah)

Konuyla ilgili firmadan gelen açıklama:
 

Sayın Basın Mensubu,

Bugün Sabah gazetesinde çıkan "Şurup değil zehir içiriyormuşuz"  başlıklı haberin kamuoyunda yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemesi amacıyla bu mecraya bir açıklama gönderilmiştir. Açıklamada aktarılan gerçekleri, bilgi amaçlı olarak sizinle de paylaşmak istiyoruz.

Geçtiğimiz Temmuz ayında Tayvan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından Augmentin 156 mg/5ml oral süspansiyon (şurup) üzerinde yapılan testlerde, bazı örneklerde çok düşük düzeyde DIDP(fitalat) tespit edilirken, bazılarında bu maddeye hiç rastlanmamıştır. Fitalatlar plastikleri daha yumuşak ve esnek hale getirmek için kullanılmaktadırlar ve birçok günlük tüketim maddesi içinde eser miktarda bulundukları bilinmektedir. Tespit yapılan örneklerde çıkan en yüksek oran Avrupa ve ABD'de yetkili sağlık kurumlarının insan sağlığı için risk oluşturduğunu kabul ettikleri seviyenin altında kalmaktadır.

Hasta güvenliğini her şeyin üstünde tutan GlaxoSmithKline, alınan sonuçlar risk oluşturmamasına rağmen hızla harekete geçerek dünyada ve Türkiye'de ilgili kurumları bilgilendirmiş, yetkililerle işbirliği içinde konuyla ilgili araştırmayı başlatmış ve gerekli önlemleri uygulamaya koymuştur.

Şirketimizin şeffaflık anlayışına uygun bir şekilde 11 Temmuz 2011 tarihinde GSK Türkiye'nin web sitesinde de gerekli açıklama yapılmış, başta hekimler, eczacılar ve hastalar olmak üzere tüm paydaşlar konu hakkında bilgilendirilmiştir. 

Firmamız tarafından tüm bu gelişmeler eşzamanlı olarak T.C. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü ile paylaşılmış ve mevzuat gereği (insan sağlığını riske atacak bir durum bulunmamasına rağmen) 2. sınıf B seviyesinde (eczane, ecza deposu, hastane v.b) geri çekme işlemi yapılması kararı alınmıştır. GSK bu işlemin en etkili ve hızlı şekilde yapılması için çaba göstermiştir.

Haberde yer alan “fitalat maddesinin uzun vadeli ilaç tüketimlerinde karaciğere olumsuz yönde etki yaptığı” ibaresi maksadını aşmakta ve bilimsel gerçekleri yansıtmamaktadır. Yine haberde yer alan, "Firmanın Fransa'daki fabrikalarında üretilen Augmentin antibiyotik şurubunda tehlikeli boyutlarda DIDP maddesine rastlandığı" iddiası doğru değildir.

Haberin başlığı ve içinde yer alan bu yanlış iddialar firmamızın ticari itibarını ve ürünümüzün marka değerini sarsıcı niteliktedir. Bu nedenle habere ilişkin her türlü hukuki hakkımız saklı kalmak üzere gerekli bilgilendirmeyi Sabah gazetesine iletmiş olduğumuzu bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

GSK Türkiye

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.