Bilim adamları tabiatta aralarında insanında bulunduğu toplam 8,7 milyon türün yaşadığını tespit ettiklerini açıkladılar. Bilim adamları insanların tüm türleri isimlendirmeye kalması halinde bunun bin yıllık bir zamana mal olacağını belirtiyorlar.
Şimdiye kadar ki tespitlerin en kesinine ulaşıldığı bildirilen araştırmada, bu türlerin çok büyük bir kısmının isimlendirilmediğini ve bu türleri sınıflandırıp kataloglamanın bin yıldan uzun süreceğini söylediler.
Bilim insanları PLos Biology adlı dergide yayımlanan araştırmada bu türlerin birçoğunun soyunun adlandırılıp sınıflandırılmadan önce tükeneceği uyarısında da bulundu.
Araştırmada elde edilen rakama, en basit yaşam formlarından en karmaşığa doğru yaşam ağacının tüm dalları arasındaki ilişkiler incelenerek ulaşıldı.
Dünya üzerinde kaç tür canlının yaşadığı aritmetik olarak hesaplanabilir görünse de böylesine kesin bir sonuca varmak şimdiye dek mümkün olmamıştı.
Aynı dergide yayımlanan bir yorum makalesinde Robet May, araştırmanın insanoğlunun Amerikan Kongre Kütüphanesinde 1 Şubat 2011 itibariyle 22.194.656 kitap olduğunu bildiğini ama dünyayı başka ne kadar sayıda canlıyla paylaştığını şimdiye kadar bilemediğini yazıyor.
Araştırmayı yapan ekipten Derek Tittensor, BBC'ye yaptığı açıklamada, bu rakamı hesaplamak için yıllar boyunca farklı yaklaşımlar ve yöntemler denediklerini söyledi.
Araştırma Birleşmiş Milletler Çevre Programı Dünya Koruma İzleme Merkezi ile Cambridge'deki Microsoft Araştırma merkezince düzenlendi.
BBC
Bitki ve hayvanlardan büyüleyici kareler
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar