Tarım Bakanlığı bunu bile yapmış

Eski gıda laboratuarı işletmecisi, Veteriner Doktor Can Demir'in -hayli geç de olsa- paylaştığı belge, normal şartlarda yeri yerinden oynatacak hatta ilgili bakanı dahi koltuğundan edecek bir belgedir. Ancak bu belge dahi, küresel egemen güçlerin politikalarıyla bütünüyle paralellik arz eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı etkilemeyeceğini biliyoruz. Onları ve daha üst makamları etkilemese de bir görevimizi yapıp, Can Demir'in 'İthal GDO'lu ürünler gizlenecek mi?' başlıklı makalesinin baz

Tarım Bakanlığı bunu bile yapmış

Aşağıdaki uygulamaya getiren olay, zannederim ki medyada uzun süre gündemde kalan bebek mamalarında bulaşan seviyesinde GDO bulunması ve aranan değerin 0 olan yönetmelikte değişikliğe gidilmesi söylentileridir. Özetlemek gerekirse; Bir özel gıda laboratuvarının bahse konu bebek mamaları için ithalat safhasında GDO olmadığı sonucuyla yurtiçine girmesine onay verilmiş, ancak Bursa GTH İl Md. yetkililerince son ürün denetimlerinde satış noktasındaki raftan alınan numunelerde GDO varlığı tespit edilmiştir.



Sonraki gelişmelere bağlı olarak, aynı parti seri numaralı şahit numuneler Var/Yok analizinden daha detaylı olması için Bakanlık Ankara Gıda Kontrol Laboratuvarlarında tekrar analiz edilmiştir. Ayrıca mama firması aynı parti seri numaralı ürünleri piyasadan geri toplayarak kendilerinin Ülkemizde ve de Avrupa'daki laboratuvarlara tekrar analiz yaptırdığını ve ürünlerinde GDO bulunmadığına dair raporları ve basın açıklamaları medyada yer almıştır. Farklı laboratuvarlarda yapılan GDO varlığı yönünden analiz sonuçlarında paralellik görülmediği bilgisi alınmıştır. Laboratuvar dünyası olarak bu tür analizlerin, özellikle laboratuvar ortamında bulaşmaların olabileceği ve numunelerin aynı olmasına rağmen farklı farklı sonuçlarının alınabileceği tecrübesi de dikkatle mutlaka değerlendirilmelidir.

Bu gelişmeler üzerine ithalata uygunluk veren özel gıda kontrol laboratuvarı, Bakanlık yetkililerince GDO analiz uygulamaları yönünden denetim yapılmış, sonuçlar hem alt yapı ile analiz yapma tekniği yönünden tekrar değerlendirilmiştir.

Çok sayıdaki farklı sonuçlara rağmen, Türkiye genelindeki 93 laboratuvardan ve öncelikle İstanbul'da hizmet veren 31 özel gıda laboratuvarından GDO analiz yetkisi bulunan ve de akredite olan laboratuvarların tamamına zannederim ki ceza verilme anlamında bir uygulamaya gidilmek istenmektedir.

Her ne kadar , "Yoğunluk dikkate alınarak aksamaya meydan verilmeyecek şekilde önceliğin bakanlığın bünyesindeki gıda kontrol laboratuvarına gönderileceği" belirtilse de bu durum pratikte uygulamanın bariz olarak özel laboratuvarla gönderilmemesi anlamı taşıyacağı hepimizce aşikârdır. Oysa ki mülkiyeti kime ait olursa olsun ülkemizde de, AB ülkelerinde olduğu gibi bakanlık ve özel gıda laboratuvarları aynı yönetmeliğe tabi olarak, analiz görevleri yönünden aynı yetkiye sahiptir. Özellikle GDO analizi yetkisi olanların, TÜRKAK'tan uluslararası geçerli akreditasyon şartı bulunmaktadır.

Bu uygulamanın medyada konuşulan "GDO'ya izin verildi'' anlamına gelen haberlerin getirdiği kamuoyu baskısının sonucunda, zannederim "kol kırılır yen içinde kalır'' misali tüketiciye olan şeffaflık bir yana bırakılarak, hızla çıkarılan GDO bulaşma yönetmeliği ile Zonguldak 'da benzer olayın meydana geldiği ve akıbeti öğrenilemediği bebek mamalarında olduğu gibi, bundan sonra acaba GDO'lu ürünlerin ithalatından, denetim safhasındaki kontrolüne kadar bir gizlilik politikası mı planlanmaktadır.

Bu durumda, bakanlığın laboratuvar dairesinden başlayan her seviyedeki Sayın yöneticilerine ve de denetçilerine; GDO analizi yapan özel gıda laboratuvarlarının GDO analiz bölüm maliyetinin asgari 250-350 bin TL arasında yatırım gerektirdiğini en az iki personel istihdamı ile denetim ve akreditasyon masraflarının ilavesi ile bu rakamın neredeyse ikiye katlandığını hatırlatmak isterim. Keza hepimiz biliyoruz ki, bu bölümde kullanılan cihazların tamamına yakını ithal yani ülkemizden çıkan döviz olduğudur. Ayrıca GDO numunesi gönderilmemesi ile birlikte ürüne göre değişen kontrolörün analiz talepleri için numuneler haklı olarak bölünemeyeceğinden buna bağlı olarak mikrobiyoloji ve kimya gibi analizlerinde özel laboratuvarlarda yapılamaması anlamına gelecektir.

Bu durum özel gıda laboratuvarlarının sürdürülebilirlikleri anlamında sıkıntıya gireceği ve korkarım ki kapanmalarına kadar varabilecek olumsuzlukların meydana gelmesi ihtimalinin artacağıdır.

GIDA HAREKETİ OLARAK

Can Demir bey'in sadece sektörel boyutlu eleştirilerinin üstüne galiba şunları eklemek zorundayız.

Bu belgenin gerçek anlamı:

"Özel sektör sen GDO tespit edip başıma iş açabilirsin. Ben görmek istersme görürüm görmek istemezsem görmem.

Ben kamuoyunu GDO yasaktır diye uyuturken bal gibi GDO'yu yediririm.

Özel sektör yatırım yaparak küresel düzene muhalefet etme..."

Öteyandan şu şeytanın işine bakarmısınız!

Önce Allah'ın tabiî / tayyib ürünlerine bir yandan müdahale ediyor diğer yandan da zehirli kimyasallarla kirletiyor.

Sonra "doz" adlı bir masal icat ediyor.

Dozun altında kalanlar öldürmez ama uzun vadede herkesi kanser, kısır ve organ yetmez yapar.

Bunları anlamanız için alet ve kit geliştirir.

Önce milyarlarca dolarlık tarım zehiri satar.

Sonra bu zehirleri test etmek için milyonlarca dolarlık test cihazı ve kit pazarlar.

Bu sayede tüketiciye analiz pazarı ödettirerek herkesi soyar.

Ardından bilim adamı dedikleri kölelerini sahneye sürüp "bu zahirler adamı öldürmez, otlar bile insan öldürüyor" dedirterek taşeronluk yaptırır.

Bürokratınızı da, akademisyeninizi de devletinizi de esir alıp, devletine milletini zehirletir.

Daha sonra kendisine ait sağlık mafyasını sahneye sürüp tetkik, ilaç adlı zehirli kimyasallarını satar.

Şeytan bu nasıl çarpacağını sadece o bilir.

Korunmak için akıllı olmak ve "Ezubillahimineşşeydanirracim"i sürekli tekrar etmek gerek

 


 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.