Tarımda dünya genelinde yaygın olarak kullanılan chlorpyrifos maddesinin, anne karnındaki bebeğin beynini olumsuz etkilediği belirlendi.
Bilim insanları, sonuçları Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan araştırmalarında, chlorpyrifosun çok az miktarda dahi uzun dönemde ciddi bozukluklara neden olabildiği konusunda uyardı.
New York'taki Columbia Üniversitesi bilim insanları, Virginia Rauh başkanlığında yaptıkları araştırmada, chlorpyrifosun anne karnındaki bebeğin önbeyin zarının küçülmesine neden olduğunu, bunun da çocuğun ilerleyen yaşlarda zihinsel yeteneklerinde soruna yol açtığını tespit etti.
Tarım ilacı olarak kullanılan chlorpyrifosa maruz kalan 40 çocuğu 6-11 yıl boyunca takip eden bilim adamlarından Rauh, "Sonuçlar endişe verici" dedi.
Tarım ilacına yoğun şekilde maruz kalan çocuklarda önbeyin zarında bariz anomaliler tespit ettiklerini bildiren bilim adamları, beynin özellikle dikkat, duygu, dürtü kontrolü ve sosyal davranışlardan sorumlu bölgelerini çevreleyen zarın büzüştüğünü, altındaki beyaz maddenin ise arttığını bildirdi.
KIRSAL KESİMDEKİLER DAHA FAZLA ETKİLENİYOR
Bilimciler, chlorpyrifosun ayrıca çocukların beyninde cinsiyetle ilgili bölgelerde değişime neden olduğunu kaydetti. Normalde erkeklerde beynin bazı bölümlerinin kadınlara göre daha büyük, bazılarının ise daha küçük olduğunu ifade eden bilim adamları, bu tarım ilacına maruz kalan çocuklarda durumun tam tersi olduğunu belirtti.
Kırsal kesimdeki birçok hamile ve küçük çocuğun yüksek oranda chlorpyrifosa maruz kaldığına işaret eden Rauh, muhtemelen bu kişilerdeki hasarın, araştırmaya dahil ettikleri ve büyük şehirde yaşayan hastalardakinden çok daha fazla olduğunu belirtti.
Kentlerde yaşayanların bu maddeyi meyve, sebze ve gıdalarla aldığına dikkati çeken Rauh, bu nedenle araştırmalarının sonuçlarının tüm kamuoyu açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
Bilim insanları, tarım ilacının izin verilen üst limitinin, çocukları uzun dönemli bu hasarlardan korumaya yetmediğini belirtti. (ntvmsnbc)
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar