Gıda, tarım ve hayvancılık mevzuatı ve bunların denetiminde oldukça başarız bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na TBMM'den üstü kapalı eleştiri.
Ekmek israfının engellenmesi için çalışma yapan TBMM Ekmek İsrafını Araştırma Alt Komisyonu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Radyo Televizyon Üst Kurulu ile işbirliği kararı alırken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı es geçti.
Komisyonun kararı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başarızlığı nedeniyle ortak bir eylem planına gerek duymadığı iddia edildi.
Ekmek israfının önlenmesi amacıyla TBMM Dilekçe Komisyonu'nun bünyesinde oluşturulan Alt Komisyon, toplumsal bilinci arttırmak için yapılacak çalışmaları diğer kurum ve kuruluşlara da ‘yayma' kararı aldı.
TBMM Dilekçe Komisyonu'na bağlı kurulan Ekmek İsrafını Araştırma Alt Komisyonu'nun hazırladığı rapora göre Türkiye 'de her yıl 700 milyon dolarlık ekmek israfı gerçekleşiyor. Alt Komisyon hazırladığı raporu, ilgili kurum ve kuruluşlara göndererek, görüşlerini almaya başladı.
Alt Komisyon'a ilk gelen görüşlere göre şunlar yapılacak:
Diyanet İşleri Başkanlığı: 2011'de Türkiye genelinde 74 hutbe ve 2 bin 608 vaazda, 2012 Ocak-Ağustos arasında ise 40 hutbe ve 3 bin 523 vaazda tüketim bilinci, israf ve tasarruf konularının işleyen Diyanet, ekmek ve israf konularına ağırlık verecek.
Kültür ve Turizm Bakanlığı: Destek verdiği film senaryoları ve projelerde ekmek israfının önlenmesine ilişkin gizli ve açık spotlar yerleştirilmesi için çalışma yapacak.
Sağlık Bakanlığı: Tam tahıl ürünlerinin tüketiminin arttırılmasını teşvik ederek, ekmek israfı konusunda da farkındalık çalışmaları yapacak.
Milli Eğitim Bakanlığı: Mevcut müfredatta sağlıklı beslenme ve ekmek israfı konuları; ilköğretim programlarında işleniyor.
Radyo Televizyon Üst Kurulu: Ekmek israfının önlenmesi ve ihtiyaç fazlası ekmeğin değerlendirilmesi konusunda bilgilendirici-eğitici spot çalışması yapacak.
İçişleri Bakanlığı: Fırın ve unlu mamül üretiminde denetimler sıklaştırılacak.
TBMM Ekmek İsrafını Araştırma Alt Komisyonu'nun Tarım Bakanlığı ile işbirliğine gitmemesini üzücü olmakla beraber doğru olduğunu belirten Gıda Hareketi yetkilileri, Komisyonun başarız bir bakanlıkla işbirliği yapmanın anlamsızlığı görmüş olmamalılar görüşünde.
Türkiye'deki ekmek israfının 700 milyon TL değil yıllık tüketilen ekmeğin yaklaşık yüzde 25'i israf edilmekte olduğunu belirtiyorlar.
Net rakamın tespitinni imkansızlığını belirten Gıda Hareketi yetkilileri, günde 81 milyon ekmeğin üretildiği Türkiye'de; fırın, satış noktaları, evler, lokantalar, oteller ve yurtlarda yüz milyonlarca ekmeğin israf edildiği ve çöpe atıldığını belirtiyorlar. Bazı hayvan sahiplerinni küflenmiş ekmekleri ineklere yedirdiğini dile getiren Gıda Hareketi uzmanları, bunun son derece tehlikeli olduğunu dile getirdiler.
UN ve EKMEK
Ümmi Eymen r.a.'nın anlattığına göre: "Kendisi bir unu eleyip ondan Peygamber s.a.v. için ekmek yapmıştır. Resülullah: "Bu nedir?" diye sormuş, O da: "Bu bizim diyarda yaptığımız bir yiyecektir. Ben ondan sizin için bir ekmek yapmak arzu ettim" demiştir. Efendimiz de: "Şu eleyip ayırdığın kepeği, öbürüne un kısmına geri kat, sonra yoğur ve ekmek yap" buyurmuştur.”
Hz. Aişe r.a. annemiz anlatıyor: "Rasulullah s.a.v. hücreme (odama) girmişlerdi. Düşmüş bir ekmek parçası gördüler. Hemen onu alıp silerek yediler ve: "Ey Aişe! Kerim olana ikram et! (Yani kıymetli olan ekmeğe hürmet et!) Zira şu ekmek, bir kavme nefret edip kaçmışsa bir daha dönmemiştir" buyurdular."
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar