Tohum mücadelesi ödüllendirildi

Türkiye'deki tohum, tarım ve biyoçeşitlilik mücadelesini konu alan 'Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar' adlı kısa film Kore'de ödül aldı.

Tohum mücadelesi ödüllendirildi

Türkiye'deki tohum, tarım ve biyoçeşitlilik mücadelesini konu alan 'Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar' (The People Who Try to Save the World - Kısa belgesel-animasyon, 16mm ve s8mm, 30 dakika, 2012) adlı kısa film ödül aldı. Kore Seul'de düzenlenen 9. Seul Ekoloji ve Çevre Filmleri Festivali'nde (9. Green Film Festival in Seoul) kısa film dalındaki ödül Akile Nazlı Kaya'nın yönettiği 'Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar adlı kısa belgesel filme verildi.

EMEĞİ GEÇENLERİ KUTLARIZ

Gıda Hareketi
ödül alanları ve kısa film çalışmasına emek harcayanları kutlar ve başarılarının devamını diler.

Kasım 2006'da yürürlüğe giren Tohumculuk Kanunu'nun ardından yaşamın kaynağı ve gıda zincirinin ilk halkası olan tohum ulusaşırı tarım, gıda ve tohum tekellerinin kontrolüne bırakıldı. Sözü edilen durum yalnızca ülkemizde değil, dünyanın pek çok başka ülkesinde de geçerli. DTÖ, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşların dayattığı yasal düzenlemeler, patent, sertifika vb. uygulamalar yoluyla, tohum çiftçinin elinden alınarak ulusaşırı tarım, gıda ve tohum tekellerinin denetimine veriliyor. Dünyanın dört bir yanında mücadele yürüten yoksul köylüler tohumlarını yetiştirme, saklama ve satma hakkını yeniden elde etmeye çalışıyor.

Ülkemizdeki küçük çiftçiler ve yoksul köylüler de Tohumculuk Kanunu'nun çıkışından bu yana tohumla ilgili haklarını yeniden kazanma mücadelesi veriyor. Bu mücadelenin öncülüğünü yürüten Ekolojik Üreticiler Derneği ve Karaot Tohum Derneği, küçük üreticilerin kendi tohumlarını, yerli meyve-sebze çeşitlerimizin tohumlarını yetiştirme, saklama ve değiş-tokuş etmelerini kolaylaştırmak için çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Yukarıda sözünü ettiğimiz mücadeleyi konu alan 'Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar' (The People Who Try to Save the World) adlı kısa film ödül aldı. Kore Seul'de düzenlenen 9. Seul Ekoloji ve Çevre Filmleri Festivali'nde (Green Film Festival in Seoul) kısa film dalındaki ödül Akile Nazlı Kaya'nın yönettiği 'Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar adlı kısa belgesel filme verildi. Filmde Türkiye'deki tohum, tarım ve biyoçeşitlilik mücadelesi konu ediliyor.

Görüntü Yönetmenliğini Tomaş Doruşka'nın yaptığı ve Akile Nazlı Kaya'nın yönettiği 'Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar' kısa belgesel filminin ana konusu Türkiye'de tohum, tarım ve biyoçeşitlilik ve kendi alanlarında yaptıkları çalışmalarıyla bu konulardaki sorunlara çözüm üretmeye çalışan üç insan: Türkiye'nin ilk ve tek tohum derneği olan Karaot Tohum Derneği'nin kurucusu Feray Karapınar, Ekolojik Üreticiler Derneği Kurucusu ve Başkanı Levent Gürsel Alev ve yine Türkiye'de bir ilk olan, yayın listesi sadece ekoloji ve çevre konularıyla ilgili kitaplardan oluşan Sinek Sekiz Yayınevi'nin kurucusu ve Yayın Yönetmeni İrem Çağıl Tütüncü.

Aynı zamanda Çetin İnanç'ın kültleşmiş filmi 'Dünyayı Kurtaran Adam'dan karelerle ve yer yer kısa animasyonlarla harmanlanan belgesel, Türkiye'nin gündeminde yer alan bu çok önemli ve ciddi konuyu farklı ve deneysel bir yaklaşımla anlatmaya çalışıyor.

Film ilk gösterimini Kore'de düzenlenen 9. Seul Ekoloji ve Çevre Filmleri Festivali'nde gerçekleştirdi. 27 farklı ülkeden katılan 800 film arasından ilk 10'a girerek finale kalan 'Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar' 14 Mayıs 2012'de sonuçlanan yarışmada 'En İyi Kısa Film Ödülü'nün sahibi oldu.

Ekolojik Üreticiler Derneği ve Karaot Tohum Derneği'nin öncülük ettiği; çevre, tarım, gıda vb. konularda faaliyet yürüten pek çok başka sivil toplum kuruluşu tarafından da yürütülmekte olan tohum mücadelesi, Dünyayı Kurtarmaya Çalışanlar filminin aldığı ödülle taçlandı.

EMEĞİ GEÇENLERİ KUTLARIZ

Gıda Hareketi, ödül alanları ve kısa film çalışmasına emek harcayanları kutlar ve başarılarının devamını diler.

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.