Su ve BPA'lı damacana tartışmaları üzerine bir üretici toprak damacana üretti. Su firmalarının afif ve taşıması kolay olduğu için tercih ettiği BPA'lı damacanalar kansere ve cinsiyet bozukluluklarına yol açıyor.
Manisa'da toprak damacana ürettiler.
Manisa Alaşehir'de çömlek ustaları, polikarbon damacalarında hijyen sorunun gündemden düşmediği şu günlerde, halen kullanımda olan polikarbon damacanaların formunda çeşitli boyutlarda toprak damacanalar tasarlayarak imal etti. Alaşehirli çömlek ve testi ustası Birol Kayalıoğlu, hijyen sorunuyla toprak testilerin tekrar gündeme geldiğini belirtti.
Alaşehirli çömlek ve testi ustası Birol Kayalıoğlu, ailelerinin ilçede 60 yıldır çömlekçilikle uğraştığını, geçmişte kullanıma yönelik ürünler üretirken, son yıllarda genel olarak hediyelik eşya ve güveç kabı üretimine ağırlık verdiklerini söyledi.
Geçmişte en fazla su testisi ürettiklerini, ancak sipariş gelmemesi nedeniyle uzun süredir bu üretimden vazgeçmiş olduklarını anlatan Kayalıoğlu, son dönemde polikarbon hammaddeli su damacanalarında görülen hijyen sorunuyla birlikte toprak testilerin tekrar gündeme geldiğini dile getirdi.
Kayalıoğlu, sıvılar için en sağlıklı saklama kabının, cam ve toprak olduğunun bilimsel bir gerçek olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"Kamuoyunda damacanalara yönelik tartışmalar sürerken biz de ağabeyim Bülent Kayalıoğlu ile birlikte toprak damacana üretmek üzere tasarım çalışmalarına başladık. Denemeler sonrası 8, 12 ve 18 litrelik üç tip toprak damacana ürettik. Ürettiğimiz damacanaların ağız bölümünü, halen evlerde kullanılan polikarbon damacanalarına uygun olarak tasarladık. Böylece toprak damacanalar tıpkı polikarbon damacanalarda olduğu gibi su pompası takılabilir ya da soğutma sebillerinde de kullanılabilir durumda bulunuyor."
-"Beklediklerinin üzerinde ilgi gördü"
Deneme amaçlı ürettikleri damacanaları dağıtım kanallarına gönderdiklerini ve ürünlerinin beklediklerinden fazla ilgi gördüğünü belirterek, bir çok noktadan siparişler gelmesi üzerine üretime geçtiklerini söyledi.
Kayalıoğlu, toprak damacanayı, kullanılan hammadde nedeniyle makine ile üretmenin mümkün olmadığını ve tümüyle el işçiliği ile yapıldığına işaret ederek, bir çömlek ustasının günde ancak 60-70 damacana üretebildiğini dile getirdi.
Sırlı ve sırsız olarak iki türde imal ettikleri damacanaları,türüne göre 10-20 lira arasında maliyeti olduğunu kaydeden Kayalıoğlu, toprak damacanaların ve testinin son dönemde bireysel anlamda sağlıklı yaşam bilinci yüksek kesimden geldiğini sözlerine ekledi.
TOPRAK KAB SAĞLIKLI MI?
Toprak kaplar eski çağlardan beri çok amaçlı olarak kullanılagelmiştir. Yemek yaparken ısıyı ağır ağır yaydıkları için, uzun sürede ve kısık ateşte hazırlanması gereken yemekleri pişirmek için idealdir.
HANGİ TOPRAKTAN YAPILDIĞI SON DERCEE ÖNEMLİ
Bu tür çömleklerin toprağında herhangi bir zehir bulunmadığından emin olmalıdır. Toprak kolaylıkla eriyebilen bir madde olduğu için sırlanır ve bu işleminin doğru ve sağlığa uygun şekilde, toksin olmayan maddeyle yapılması çok önemlidir. Aksi takdirde besinlerle özellikle sinir sistemine zarar verebilecek maddeler geçebiliyor.
Kaliteli toprak kaplar satın alarak ve ilk kullanımından önce içinde, 24 saat boyunca su bekleterek bu riskleri yok edebilirsiniz. Toprak kaplar, sebze ve meyvelerin vitaminlerini kaybetmeden pişirmek için ideal. Fakat günümüzde toprak kaplara kurşun kadminyum sürülebiliyor. Bu yüzden yüzeyi parklak olanlardan almamak ve köy usulu olanlar tercih edilmelidir. Kalitesinden emin olduğunuz toprak kapları, asidi olmayan besinleri saklamak için kullanabilirsiniz. Ya da alınan toprağın, siyanür, asbes ve kurşun içermediğinin garanti edilmesi gerekir.
TOPRAK KABDA SU NASUL SOĞUTULUR?
Toprak kaplarda suyu soğutmak veya soğuk halini korumka kolaydır. Bunun için toprak kabın etrafına sitret şeklinde su tutabilen keten veya kamuklu bir kab dikilip bu bez kap ıslatılırsa su hem soğutulur veya soğuk kalması sağlanır.
CAM KAPLAR
Cam, silisyum dioksit, sodyum ve kalsiyumoksit karışımıdır. Ancak bu maddelerin oranlarına bağlı olarak değişik tür camlar yapılabilir. Cam pişirme tencereleri için herhangi bir sağlık sorunu yaratacak durum söz konusu değildir. Fırında ya da ocakta bu cam pişirme kapları da gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Gayet sağlıklı kaplardır. Cam gözeneksizdir ve asit ve alkaliden etkilenmez. Bu bakımdan pişirme ve saklama kabı olarak uygundur. Bazı cam kaplar ani ısı değişikliklerinden etkilenirler ve kırılırlar. Ancak son yıllarda ani ısı değişmelerine de dayanıklı camlar yapılmıştır. Yine de cam kapları düşük ısıda pişirmekte ve ocaktan aldıktan sonra soğuk yüzeye bırakmamakta yarar vardır. Cam kaplarda yiyecekler yapışabilir, bunlar ıslatarak bekletme veya su konulup hafif ısıtma ile giderilebilirler. Camlar çizilirse temizlenmeleri güçleşir. Bu nedenle telle ovulmamalıdırlar.
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar