Türkiye'de GDO yasak değil!

Geçtiğimiz günlerde Gümrük Bakanı'nı yaptığı bir açıklama gözlerin yeniden GDO'ya çevrilmesine sebep oldu. Bakan Yazıcı, yaklaşık 2 yılda 43 bin ton GDO'lu ürüne el konduğunu açıkladı. Peki ama bu ürünler şimdi nerde?

Türkiye'de GDO yasak değil!

Merak edilen tüm soruları Gıda Hareketi Derneği Başkanı gazeteci yazar Kemal Özer'e sorduk. Özer'e göre, bu ürünlerin 6 bin tonluk kısmı yurda giriş yaptı. Türkiye'deki GDO yasağı yalnızca göstermelik...

Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı 2011'den bu yana gümrüklerde yaklaşık 43 bin ton ürüne GDO süphesiyle el konulduğunu belirtti. Büyük bir rakamdan söz ediliyor. El konulan bu ürünlere sizce ne oldu?

-Bu ürünlerde Mersin'de el konulan kısmı yani 23 bin tonu halen gümrük polisinin muhafazası altında.

2011'de Balıkesir'de el konulan 6 bin 600 ton GDO'lu ürün ise Biyogüvenlik Kurulu ve dolayısıyla Tarım Bakanlığı vizesiyle yurda sokuldu. Diğer kısmının akıbeti bilinmiyor en azından biz bilmiyoruz.

Türkiye'de GDO konusunda şu anda nerede duruyor? Hangi ürünlerde GDO'ya izin veriliyor. GDO'lu olan sebze ve meyveler hangileri, hangi ürünlerde GDO yasağı var?

-Türkiye'de GDO'nun yasak olduğu beyanları asla doğru değil. GDO'nun yasak olduğu alan sadece bebek mamaları ve tohumlardır. Hayvan yemi ve gıda olarak kullanımı serbesttir ancak Biyogüvenlik Kurulu'nun iznine tabidir.

KANSER YAPAN GDO'LU MISIRLAR HALA ÜLKEMİZDE!

Kurul çeşitli zamanlarda GDO'lu mısır ve soya ithalatına izin verdi. Fransa'da geçtiğimiz yıl Profesör Gilles-Eric Seralini'nin önderliğinde yapılan bir araştırmada Monsanto'nun ürettiği ve Türkiye'de halen satılmakta ve hatta yaygın olarak kullanılmakta olan Roundup bitki öldürücüsü ile yine aynı firmaya ait NK603 GDO'lu mısır incelendi. Uzun vadede tümor, ciddi karaciğer ve böbrek tahribatı yaptığı belgelendi.

İşin el ilginci NK603 kodlu GDO'lu mısırlar Biyogüvenlik Kurulu'nun resmi izniyle ülkemize on binlerce ton girdi ve girmeye devam ediyor.

GDO'LU SOYANIN YAĞI SERBEST!

Biyogüvenlik Kurulu, 13'üncü toplantısında ithal edilen 3 tür GDO'lu soyadan yağ elde edilmesine izin verdi. Ayrıca GDO'lu ürünler ithal işlenmiş gıdalar, gıda katkı maddeleri, ilaçlar, mayalar, aşılar, ithal süs bitkileri/ağaçlar gibi pek çok alanda da var olduğunu üstelik yaygın olduğunu belirtmek gerek.

Diğer bir boyutu ise Türkiye'de domates, salatalık, patlıcan, biber, kabak gibi pek çok tarım ürünü yerli veya ithal hibrit yani gen azaltımı yapılmış tohumlardan üretiliyor olmasıdır.

GDO YASAĞI GÖSTERMELİK BİR YASAK

Gıda Hareketi'nin internet sitesinde, Trakya'da GDO'lu ayçiçeği ekildiği ve ürünlerin ambalajlarında tohumun GDO'lu olduğunun belirtildiği yazıyor. Türkiye'de GDO'ların ekimi, dikimi, üretimi ve ithalatı kanunen yasak ise bu durum nasıl gerçekleşiyor?

Nasıl yapıldığını devleti yönetenlere sormak lazım. Çok sorduk klasik tekrarlardan öte bir cevap alamadık umarım size verirler... Bu yasak, şarta bağlı göstermelik bir yasak ve her türlü inandırıcılıktan yoksun.

Evet, elimizde Trakya ayçiçeği ekimi yapıldığına dair bazı deliller var. Analizlerle doğrulamaya çalışıyoruz. Neticelenince olumlu ya da olumsuz sonucu paylaşacağız.

Bolivya Lideri Evo Morales, geçtiğimiz yıllarda, "tavuk yemeyin kısır kalırsınız” çağrısında bulunmuştu. Türkiye'de tavuk için ne söyleyebilirsiniz? Bu dezenformasyonlar halkın kafasını oldukça karıştırdı. Tavuk yemeli miyiz, yememeli miyiz? Tavuk dışında hangi besinleri tüketmekten kaçınmalıyız?

Türkiye ister yumurta tavuğu isterse de etlik tavuk civcivleri olsun tümünde dışa bağımlıdır. Etlik tavuklarda pazara 3 firma hakım ve yüzde 95'ini tek bir ABD'li firma karşılıyor.

HORMON VE ANTİBİYOTİK DOLU SENTETİK ET: TAVUK

Yumurta da ise organik denilenler dâhil ABD ve Fransa markalarına bağımlıyız. Morales'in bunu söylemesinin iki nedeni vardı. İlki yumurtalara horoz çıkmaması için östrojen (dişilik) hormonu verilmesi. İkincisi ise ağırlıklı olarak tüketende östrojen dengesini bozan soya ile beslenmeleri nedeniyleydi. Zaten bu tavuklarda ve yumurtalarından besinden söz etmek güç. Daha çok hormon ve antibiyotiklerle dolu sentetik etler...

Biz Ross, Cobb, Hubbard ve Hy-Line Brown'a bağımlı bir tavuk endüstrisinin ürünlerini tüketmiyoruz. Tüketip tüketmemek herkesin kendi tercihi. Kimseye raftaki endüstriyel ürünleri satın alın dememiz mümkün değil. Çünkü tohumu sorunlu, alabildiğine tarım kimyasalı kullanılan, çeşitli endüstriyel işlemlere maruz bırakılmış, katkı maddeleri eklenmiş hatta radyasyon verilmiş ürünleri bu topluma rahatlıkla yiyebilirsiniz demeye bizim vicdanımız el vermez.

Biz herkese bunları içermeyen yani geleneksel tohumdan, tarım kimyasalı kullanılmadan, zararlı endüstriyel işlemler görmemiş, katkı maddesi eklenmemiş, sağlıklı ambalajlar içeren geleneksel ürünleri tüketmelerini önerebiliriz. Bunun içinde www.geleneksel.com.tr'yi ziyaret etmelerini ve kriterlere bakmalarını tavsiye ederiz.

Kaynak (on5yirmi5.com) Tuba OLGAÇ'ın haberi

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.