Türkiye'de tüketilen etin yüzde 30'u kaçak

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'ye kaçak yollarla sokulan tarım ve gıda ürünlerinin değerinin yıllık 10 milyar dolar olarak tahmin edildiğini söyledi.

Türkiye'de tüketilen etin yüzde 30'u kaçak

Yetkin, İçkale Otelinde düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'deki kaçak gıda ve tarım ürünleri konusunda 1 aydır çalışma sürdürdüklerini, bu konuyla ilgili resmi kurum ve kuruluşlardan bilgi topladıklarını anlattı.

Uluslararası Standart Ticaret Sınıflamasına (SITC) göre Türkiye'nin 2010 yılında 12,9 milyar dolarlık tarım ürünleri ithalatı gerçekleştirdiğini ifade eden Yetkin, bunun yanı sıra yurda giren kaçak tarım ürünlerinin değerinin ise 10 milyar dolar olarak tahmin edildiğini kaydetti. Türkiye'ye yıllık toplam 35-40 milyar liralık tarım ürünü girişi olduğunu ifade eden Yetkin, ''Bu inanılmaz bir rakam ve vahim bir tablodur'' dedi.

Türkiye'ye her yıl Irak'tan kaçak olarak ortalama 25 bin ton sigara sokulduğunu anlatan Yetkin, bunun da ülkeye 2,5 milyar dolarlık vergi kaybına yol açtığını kaydetti.

Ülkeye giren kaçak şeker miktarının ise yılda 500 bin ton olarak tahmin edildiğini belirten Yetkin, bu oranın yıllık şeker tüketiminin 5'te 1'ine tekabül ettiğini, kaçak şekerin ekonomiye maliyetinin ise 750 milyon doları bulduğunu kaydetti.

Türkiye'ye İran ve Suriye'den sokulan kaçak çay miktarının 60 bin ton olduğunu ifade eden Yetkin, şöyle konuştu:

''Bunun da ekonomiye maliyeti yaklaşık 75 milyon dolar. Alkollü içkiler de kaçak olarak yoğun şekilde ülkeye sokuluyor. Yıllık 100 bin şişe kaçak içkinin yurda sokulduğu tahmin ediliyor. Özellikle turistik otellerde tüketime sunulan kaçak içkinin yıllık ekonomiye zararı 200 milyon dolar civarında.

Ayrıca İran, Irak ve Suriye'den her yıl kaçak olarak 500 bin civarında küçükbaş hayvan getiriliyor. Bunların ekonomiye verdiği zarar ise 750 milyon doları buluyor. Kaçak karkas etler ise özellikle İran üzerinden yurda sokuluyor. Yaptığımız araştırmaya göre İstanbul'da tüketilen etin yüzde 40'ı, Türkiye genelinde tüketilen etin de yüzde 30'u kaçak. Kaçak etin yıllık değeri ise 5 milyar lira.

Sınır ticareti adı altında da özellikle Gürbulak Sınır kapısından ülkemize sokulup tüm yurda dağıtılan kivi, muz, kavun, karpuz, ananas ve mango kaçakçılığının yıllık ekonomik maliyeti 500 milyon dolar.''

Yetkin ayrıca konserve, salam, sosis gibi hazır et ürünleri ile mayonez, ketçap, hazır çorba, biber tozu, pirinç, bakliyat gibi ürünlerin kaçakçılığında artış olduğunu, bu ürünlerin kaçakçılık maliyetinin ise 1 milyar dolar olarak tahmin edildiğini söyledi.

Türkiye'de 30-40 yıl önce sadece elektronik eşya ile az sayıda sigara kaçakçılığı yapıldığını anlatan Yetkin, günümüzde her türlü eşyanın ciddi boyutlarda kaçakçılığının yapıldığını belirtti.

Gümrük kapılarında yapılan denetimlerin yetersiz olduğunu savunan Yetkin, bu konuda yetkililerin daha fazla önlem almaları gerektiğini kaydetti.

AA

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.