Türkiye hızla uçuruma gidiyor.

Yıllık yaklaşık 300 milyon kutu antibiyotik tüketeten Türkiye, ntibiyotik kullanımında dünyayı geride bırakaktı. Bu durum Türkiye için hızla enfeksiyon riskine sürükleniyor.

Türkiye hızla uçuruma gidiyor.

Antibiyotik kullanımında dünyayı geride bırakan Türkiye hızla enfeksiyon riskine sürükleniyor. Antibiyotik kullanımının düşürülmemesi halinde enfeksiyondan ölümlerin artacağı uyarısı yapıldı

Türkiye'de rekor düzeye ulaşan antibiyotik kullanımı halkın sağlığını tehdit etmeye başladı. Türkiye'de, gelişmiş ülkelerin iki katı oranında antibiyotik kullanıldığına dikkat çeken Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İlaç ve Eczacılık Daire Başkanı Dr. Ali Edizer, yoğun antibiyotik kullanımına bağlı olarak enfeksiyonlara karşı direncin artmaya başladığı, bunun da önümüzdeki yıllarda ölümlerle sonuçlanan enfeksiyon hastalıklarını tetikleyebileceği uyarısında bulundu.

AB'NİN İKİ KATI
Dr. Ali Edizer antibiyotik kullanımının tüm dünyada toplum sağlığını tehdit eder hale geldiğini belirtirken bu riskin Türkiye'de çok daha riskli boyutlara ulaştığını söyledi. Edizer, gelişmiş ülkelerde yüzde 15 olan ilacın sağlık harcamaları içerisindeki payının Türkiye'de 40'a ulaştığını söyledi. İlaç harcamaları içerisindeki antibiyotiklerin payının ise gelişmiş ülkelerde yüzde 7 olmasına karşın Türkiye'de bu oranın yüzde 15'leri aştığını belirten Edizer, "Gelişmiş ülkelerde antibiyotikler ağırlıklı olarak iğne yoluyla yapılırken bizde oral yoldan yapılıyor" dedi. Ali Edizer, antibiyotik kullanımının zararlarını ve gelecekteki riskleri şöyle anlattı:

DİRENÇ GELİŞİYOR, ENFEKSİYON RİSKİ VAR
"Antibiyotikler bağışıklık sistemini bozmasa da vücutta enfeksiyonlara karşı direnç geliştiriyor. Direnç gelişince insanlar enfeksiyon hastalıklarına karşı savunmasız hale geliyor. Bu da ölüm demektir. Bundan örneğin 50 yıl önce enfeksiyondan insanlar ölüyordu. Biz şimdi yine enfeksiyondan ölümlerin hızlandığı bir döneme sürüklenme tehlikesiyle karşı karşıyayız. Avrupa ülkelerinde kültür yapmadan antibiyotik başlanmaz. Bizde ise hastanın talebi ya da bazı doktorların kolaya başvurması sonucu olağanüstü düzeyde antibiyotik tüketiliyor. Kekliğe domuz kurşunu atılmaz. Atılırsa ortada keklik kalmaz. Antibiyotik doğru kullanılması halinde yararlıdır. Aksi halde vücuda daha büyük tahribat yapar." 

YÜZDE 80'İ HATALI
Edizer, üst solunum hastalıklarında antibiyotik kullanılmasının yüzde 80 oranında yanlış olduğunu da belirtirken, "Çünkü sorun virüstür. Antibiyotik de virüse değil bakterilere etkilidir. Antibiyotik çocukların bademcim iltihabı ve zatürree gibi hastalıklarının tedavisinde şarttır. Orada kullanılmazsa yüzde 1 oranında kalp kapakçığı zarar görüyor. Diğer hastalarda böyle bir risk de yok. Hastalarda " dedi. 

2 MİLYARLIK ANTİBİYOTİK İÇTİK
Dr. Ali Edizer'in verdiği bilgilere göre 2010 yılında SGK toplam 14 milyar 683 milyon liralık ilaç parası öderken bunun 2 milyar 7 milyon lirası antibiyotiklere harcandı. Türkiye'nin sağlığa OECD ülkelerinin ortalamasına yakın miktarda harcama yapmasına karşılık ilaca yapılan harcamanın iki katı aştığını, bunun da yanlış ilaç tüketiminin en önemli göstergesi olduğunu söyledi.

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.