Uluslararası bir gıda araştırma şirketi tarafından Türkiye'de onlarca ürün üzerinde yapılan incelemeden çok çarpıcı sonuçlar çıktı. Tablo bildiğiniz gibi.
Uluslararası bir gıda araştırma şirketi tarafından Türkiye'de onlarca ürün üzerinde yapılan incelemeden çok çarpıcı sonuçlar çıktı. Araştırma sonuçlarına göre baharata kiremit tozu koyan da var, yoğurda bebek bezi jeli koyan da...
Piyasada, yeteri kadar denetimin olmayışından kaynaklı sebeplerden ötürü gıdalar üzerinde oynanan oyunlar son zamanlarda artık bir bir ortaya çıkmaya başlıyor...
Önce etler üzerinde yapılan hilelerin ortaya çıkması ile gündeme gelen gıda skandalları çorap söküğü gibi süt ve süt ürünlerinde, salam, sosis ve sucuklarda, yağlarda, çikolatalarda, şekerleme ve bisküvilerde bir bir deşifre oluyor.
Bu tarz haberlerin ardı ardına yayınlanması soframıza gelen gıdaların ne tarz ortamlarda üretildiği ve ne gibi karışımlar ile üretilip satışa sunulduğu ile ilgili vatandaşın aklına çok ciddi tereddütleri getirirken, tüketicilerinde sektöre olan güvenini kaybetmesine neden oluyor.
Dünya çapında 100'e yakın ülkede kalite ve güvenlik hizmetleri sunan uluslararası bir şirketin Türkiye'de birçok gıda ürünü üzerinde yaptığı araştırmadan mide bulandıran sonuçlar çıktı!
Söz konusu araştırmada inceleme yapılan ürünler et ve süt ürünleri, yağlar, ballar, içecekler, baharatlar ve diğer gıdalar şeklinde gruplandırılarak selüloz aranması, boya aranması, soya aranması,
domuz DNA'sı tespiti ve histolojik muayene gibi onlarca farklı analiz ve tespit yöntemlerinden geçirildi.
Ortaya çıkan sonuçlar ise gözü dönmüş işletme sahiplerinin daha fazla para kazanmak uğruna halkın sağlığını nasıl hiçe saydıklarını ortaya koydu.
İnceleme yapılan binlerce farklı ürünün kimisinden boya ve domuz jelâtini çıkarken kimisinde ise tebeşir ve kiremit tozu gibi insanın aklının almayacağı katkı maddeleri tespit edildi.
TEREYAĞINA PATATES, BAHARATA KİREMİT TOZU!
Okuyanların gıda ürünlerine konulan katkı maddelerini öğrendikten sonra yediği tüm ürünleri sorgulamasına sebep olacak araştırmada en çarpıcı olan ise baharatlara inşaat malzemesi olarak bilinen kiremitin tozunun konulması olarak gözükürken, tereyağına patates konulması ve küflenmiş peynirlerin eritilerek krem peynir şeklinde tekrardan piyasaya sürülmesi ise gıda simsarlarının işi hangi noktalara taşıdığını gözler önüne seriyor.
YOĞURDA BEBEK BEZİ JELİ, SÜT TOZUNA TEBEŞİR VE KEMİK TOZU!
Aynı araştırma kapsamında incelenen süt ve süt ürünlerinin içinden yoğurdun kıvam alabilmesi ve su tutabilmesi için bebek bezlerinde kullanılan jel katılırken, süt tozuna ise tebeşir ve kemik tozu katılması okuyanlara 'pes' dedirtti. (haber7.com)
Bakanlıklara sorarsanız herşey yolunda, onlar denetliyor, herşey gönül rahatlığıyla yenilebilir. Bir sorun varsa o sorun da bu tespitleri yapanlarda. İşiniz günücüz yok mu kardeşim gidip siz de vurgun yapsanıza...
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar