Mersin'de yapılan operasyonda ele geçirilen bin 642 ton GDO'lu çeltiğin, gemide bulunan malın sadece yüzde 15'i olduğu ortaya çıktı.
Geçtiğimiz ay Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'nce yapılan operasyonda ele geçirilen bin 642 ton GDO'lu çeltiğin gemide bulunan malın sadece yüzde 15'i olduğu ortaya çıktı.
Gemide bulunan ve analizleri yapılmadan piyasaya sürülen çeltik miktarının toplam 9.750 ton olduğu belirtildi. Gümrük muhafaza ekipleri diğer malın peşine düşerken savcılık olayla ilgili soruşturma başlattı.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Mersin Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'nce Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatları doğrultusunda kent merkezinde bir bakliyat firmasına operasyon düzenlendi. Operasyonda ABD'den Mersin'e bir gemi ile getirildiği tespit edilen bin 642 ton çeltik bulundu. Bu çeltiklerden alınan numunelerin, yaptırılan analizi sonucunda GDO'lu olduğu tespit edildi. Ele geçirilen çeltiklere soruşturma kapsamında el konuldu. El konulan çeltiklerin değeri yaklaşık 2 milyon lira olarak tespit edilirken, gemi ile yurda sokulmak istenen ürünlerle ilgili gerekli inceleme ve işlemlerin yapılması için konu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ilgili birimine intikal ettirildi.
Olayla ilgili yedi şüpheli hakkında düzenlenen soruşturma dosyası, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edildi. Olayla ilgili soruşturmasını sürdüren Gümrük muhafaza ekipleri, ABD'den aynı gemiyle gelen çeltik miktarının 9.750 ton olduğunu öğrenince diğer kalan malın peşine düştü. Yapılan incelemede toplam çeltiğin 80 bin 631 kiloğramına 6.9.2012'de, bin 615 tonuna 05.11.2012'de, bin 642 tonuna 7.12.012'de el konuldu. El konulan çeltiklerden alınan numuneler TUBİTAK'a gönderildi. Gelen sonuçlar ise GDO'lu çıktı.
Aynı gemi ile Mersin'e getirilen toplan 9.750 ton çeltikten 5 bin tonu ise bulunamadı. Ekipler kayıp çeltiğin bulunması ve el konulması için çalışmalarını sürdürüyor. (haber7.com)
İŞTE SKANDALIN DİĞER YÖNLERİ
Öte yandan Sağlık ve Gıda GüVenliği Hareketi'ne ulaşan belgelere göre GDO'lu pirinçleri ABD'den TAT Bakliyat'ın sahibi olan Memişoğlu Tarım firması getirmiş. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Laboratuarlarının GDO'suz dediği pirinçlerin TÜBİTAK laboaratuarlarında GDO'lu olduğunun tespit edilmesi skandala başka bir boyut kazandırmış. Gelişmeler üzerine olay yargıya intikal etti.
Mersin Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre firma yetkilileri sürekli olarak İl Müdürlüğü koridorlarını arşınlıyor ve Bakanlıkla sürekli görüşüyor. Yine iddialara göre Gümrük Kaçakçılık ve İstihabarat Şube Müdürlüğü'nün el koyduğu 1600 ton GDO'lu pirinçten önce aynı firma, aynı limandan, aynı kurumun analiz sonuçlarına göre 3 kez daha yüklü miktarlarda ithalat yapıp, ürünleri piyasaya sürmüş.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın piyasaya sürülen GDO'lu pirinçlerin toplatılması için hiçbir girişimde bulunmadığını yine Bakanlık yetkilileri dile getiriyor.
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar