Turşu'nun kitabını yazdılar

Hayykitap “Doğal Beslenme” serisinin yedinci kitabını yayımladı. Kitapta A’dan Z’ye turşu yapımı, turşu kurmanın püf noktaları, Anadolu kültüründe turşunun önemi ve özellikle Osmanlı saray mutfağında –sultanların tercih ettiği- turşular ve bu turşuların şifalı etkileri anlatılıyor.

Turşu'nun kitabını yazdılar
Turşu atalarımızdan bize kalan en değerli miraslardan… Nesiller boyunca mutfakların vazgeçilmezi olmuş, sofralarda baş tacı edilmiş, kendi kültürünü de beraberinde getirmiş.
 
Sema Temizkan bu kültürün içinde büyüdü, uzun yıllar ‘aile büyüklerinin' yanında pişti. Dile kolay, annesi Markiz, Lebon ve İnci gibi müstesna pastanelerin usta şekerleme­cisi, kayınvalidesi ise Eskişehir düğünlerinin baş aşçısı!
                      
Yazar geleneksel usulle yapılan turşu reçetelerini, bu Anadolu kültürünü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için bizlerle paylaşıyor. Kitapta, dört mevsim turşu keyfini sürebilmeniz için, kolaylıkla yapabileceğiniz birbirinden lezzetli 60 farklı tarif bulunuyor. Tabii bu tariflerin yanında, en ünlü turşu ustalarının çok özel turşu sır­ları da yer alıyor...
 
Otlar, meyveler ve sebzelerle, mis kokulu ve göz alıcı renkte tur­şuları kurmak için ne bekliyoruz?
 
Kitabın Bölümleri:
 
Anadolu Turşu Kültürü
·        Nedir Bu ‘Turşu' Dediğimiz?
·        Pulya Kuşu Turşusu
·        Anadolu'da Binlerce Yıldır Turşu Kuruluyor
·        Osmanlı'da Turşu
·        Turşu-yı Mahlut
·        Şalgam Turşusu
·        Nane Turşusu
·        Balık Turşusu
·        Üzüm Turşusu
·        Çağla Turşusu
·        Mahlut Turşusu
·        Turşucuzade Ahmet Muhtar Efendi
·        Turşucu Hüseyin Çelebi


Onlar Olmadan Turşu Olmaz!

·        Tuzun Önemi
·        Sirkenin Gücü
·        Sirke Nasıl Oluşur?
·        Elma Sirkesi
 
Türkiye'nin Ünlü Turşucuları
·        Çubuk Turşusu
·        Çubuk Salatalık Turşusu
·        Gedelek Köyü
·        Kozalak Turşusu
·        Asri Turşucu
·        Hacı Salih Demir (Kemerburgaz)
·        Vonalı Celal
 
Turşularının Tadı Unutulmayan Lokantalar
·        Asitane (İstanbul)
·        Pekmezli Pancar Turşusu
·        Kanaat Lokantası (İstanbul)
·        Karışık Turşu
·        Hayat Lokantası (Bursa)
·        Balıkçı Fevzi (Datça)
·        Yer Elması Turşusu (Balıkçı Fevzi Usulü)
 
Turşuseverlerin Sırları
·        Bir ‘Meraklının' Turşu Macerası (Münevver Altınbaş)
·        Patlıcan Turşusu
·        Çengelköy Salatalığı
·        Tatiana Sorosko'nun Salatalık Turşusu (Babaannesinin Usulü)
·        Pratik Turşu Yemeği
·        Gizemli Kornişon (Özgür Temizkan)
·        Kornişon Turşusu
·        Almanlar da Salatalık Turşusu Yapar (Özlem Serpil Temizkan)
·        Her Mevsime Özel Turşu Sırları (Gökçen Adar)
·        Kış Turşuları
·        Yaz Turşuları (Limonlular)
·        Gelin Turşuları
·        Ege'nin Turşu Kültürü (A. Nedim Atilla)
·        Dalında Başlayan Bir Kapari Turşusu Hikâyesi (Maria Ekmekçioğlu)
 
Ot Turşuları
·        Kaya Koruğu Turşusu (Balıkçı Fevzi Usulü)
·        Menengiç Filizi Turşusu (Balıkçı Fevzi Usulü)
·        Isırgan Turşusu
·        Ispıt Turşusu
·        Gımı Turşusu
·        Ispanak Turşusu
 

Yaz Turşuları

·        Erik Turşusu
·        Bamya Turşusu
·        Taze Fasulye Turşusu
·        Taze Zencefil Turşusu (Balıkçı Fevzi Usulü)
·        Karpuz Turşusu
·        Koruk Turşusu
 
Meyve Turşuları
·        Ahlat Turşusu
·        Kestaneli Üvez Turşusu
·        Limon Turşusu
·        Greyfurt Turşusu
·        Nar Turşusu
·        Kelek Turşusu
·        Ceviz Turşusu (İngiliz Usulü)
 
Kış Turşuları
·        Biber Turşusu
·        Boşnak Turşusu
·        Domates Turşusu
·        Acur Turşusu (Irak Usulü)
·        Hıyar Turşusu
·        Havuç Turşusu
·        Karnabahar Turşusu
·        Lahana Turşusu
·        Turşu Aşı
·        Urus Turşusu
·        Kimche-Lahana Turşusu (Kore Usulü)
·        Sarımsak Turşusu
·        Aile Boyu Karışık Turşu
·        Pırasa Turşusu
·        Buharda Pişmiş Pancar Turşusu
·        Yumurta Turşusu 104
·        Zeytin Salamurası 105
 

Sema Temizkan kimdir?

 
İstanbul'da doğdu. Tepebaşı Olgunlaşma ve Tekâmül Enstitüsü'nde okudu. Ailesinin kültürel çeşitliliği sayesinde kurulan aile sofraları, onu farklı lezzetlerle tanıştırdı. Beyoğlu'nda yanında büyüdüğü anneannesinden İstanbul mutfağını; Markiz, Lebon ve İnci pastanelerinde bir dönem çalışmış olan annesinden, pasta, şekerleme ve reçel gibi tatlıların inceliklerini; eskilerin meşhur Fischer Lokantası'nın şefi olan, –ailesinin bir yakını– Harvoth Karoly'den, Macar ve Avrupa mutfağının inceliklerini öğrendi. Bütün bu rastlantılar, yaşamın içinde varlık nedeninin ‘yemek' üzerine olduğunu düşündürmeye başladı.
Hayatın akışı evlendiği zaman da –yemeği ön planda tutmasını istercesine– Eskişehir düğünlerin baş aşçısı Lütfiye Temizkan'ın gelini olmasını sağladı.
 
Sivil toplum kuruluşlarında ve çeşitli mutfaklarda çalıştı. 1997-1999 yılları arasında Yaşam Radyo'da yayınlanan ‘Yaşamın Ağız Tadı' isimli programın yapımcı ve sunuculuğunu yaptı. 2001 yılında Radyo 92.3'te yayınlanan ‘İstanbul İstanbul' programında ‘Geçmişten Günümüze İstanbul'un Ağız Tadı' bölümünü sundu. 2008 yılında uydu üzerinden –İngiltere'den yayın yapan– Dem TV'de ‘Eskimeyen Tatlar' programının yapımcısı ve sunucusu oldu.
2002 yılında Bizanslı Yemekler, 2007 yılında da Reçel Deyip Geçme kitaplarını yazdı. Halen İstanbul Balat Kültür Evi'nde semt kadınları ile etkileşimli yemek çalışmalarını sürdürmektedir.
 

‘Turşu' Teknik Özellikler

 

Yazar: Sema Temizkan
Yayınevi: Hayykitap - 140
Kategori: Doğal Beslenme - 7
Türü: Sağlık - Beslenme
Birinci baskı: Mart 2011
Sayfa sayısı: 109
Ebat: 15,5 x 23 cm
Fiyatı: 9 TL
ISBN: 978-605-4325-45-0
Barkod: 9786054325450

SATIN ALMAK İÇİN


Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.