Gıda Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol'un GAV üyesi olduğu anlaşılması herkesi kızdırdı. Peki GAV ne?
Gıda Vitrini özel haber
Türk toplumunun gıda, beslenme ve sağlık konularındaki bilgilerine bilimsel katkılarda bulunarak toplum sağlığının gelişimine destek olmak amacıyla 2009 yılında kurulan Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı (GAV)'nın Bilim Kurulu Listesi'nde Gıda Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol'un da yer aldığı öğrenildi.
Son aylarda gıda güvenliğiyle ilgili yapılan çalışmalar takdir toplarken, güvenli gıdanın başında bulunan ve bir çok taklit ve tağşiş operasyonunu başarıyla yürüten GKGM Genel Müdürü İrfan Erol'un GAV üyesi olduğu ortaya çıktı.
Gıda denetimlerini yapan kurumun başında bulunan Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol, Türkiye'nin en büyük gıda firması olan Ülker'in Bilim Kurulu üyesi çıktı.
Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre Bilim Kurulun 13 üyesi bulunuyor. Vakıf başkanlığını Adalet ve Milli Savunma Eski Bakanı Oltan Sungurlu'nun yaptığı vakıfta Prof. Dr. İrfan Erol ismi dikkat çekiyor. Okuyucularımız, vakfın internet sitesinin 'http://www.gavenst.org/bilim-kurulumuz' uzantılı linkinden bilgilere ulaşabilirler.
İŞTE VAKFIN YÖNETİMİ
Mahmut Oltan Sungurlu - Vakıf Başkanı Eski Adalet Bkanı
Vakfın Bilim Kurulu Üyeleri
Bilal Kaafarani
Doç. Dr. Cemil Arıkan
Prof. Dr. Halit Tanju Besler
Dr. Hamed Faridi
Prof. Dr. İrfan Erol - Gıda Kontrol Genel Müdür
Dr. Joachim Tretzel
Prof. Dr. Julian D. Stowell
Prof. Dr. Mehmet Pala
Prof. Dr. Med. Hans Konrad Biesalski
Prof. Dr. A. Murat Tuncer Sağlık Bakanlığı Eski Kanser Dairesi Başkanı-Hacettepe Ü. Rektörü
Prof. Dr. Mustafa Üçüncü
Prof. Dr. M. Temel Yılmaz
Dr. Zeki Ziya Sözen
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar