Ürünlerin 'son kullanma tarihleri' güvenilir mi?

İngiltere'de son kullanma tarihi geçen gıdaların 'yenilebilir' olduğunu tespit eden uzmanlar yeni standartlar üzerinde çalışıyor. Türk uzmanlara 'Standartlar nasıl olmalı' diye sorduk.

Ürünlerin 'son kullanma tarihleri' güvenilir mi?

İngiltere'de son kullanma tarihi geçtiği için imha edilen binlerce ürünün aslında 'yenilebilir' olduğu ortaya çıktı. İngiliz uzmanlar gıda ürünlerinin üzerinde yer alan "son kullanma tarihi" ibaresini tüketicilere daha detaylı bilgi verecek şekilde değiştirmeye hazırlanıyor. '

SOYUT KAVRAM MI?

Değişikliğin nedeni, ürünlerin sağlık açısından güvenli olup olmadığından daha çok kalitesi hakkında bilgi veren "son kullanma tarihi"nin gereksiz tüketime yol açması. Bu yolla yiyecek ve içeceklerin dörtte birinin çöpe atılmasının önüne geçileceği ve yılda kişi başı ortalama 680 pound (bin 700 TL) tasarruf edilmesi bekleniyor. Türkiye'de de son kullanma tarihi gündeme taşındı. Ancak Türk uzmanlar, "son kullanım tarihi"nin soyut bir kavram mı yoksa sağlık için olmazsa olmaz mı olduğu konusunda ikiye bölündü.

UZMAN GÖRÜŞLERİ

"Bakliyat kullanılabilir"

Prof. Dr. Ziya Mocan (İç hastalıkları uzmanı): Bakterilerin kolay üreyeceği tavuk, mayonez gibi kremalı yiyecekler, dondurma gibi, süt ürünleri gibi yiyecekler yenilmemeli. Bakliyatlar eğer iyi saklanmışsa, kapalı olarak nemden uzak tutulmuşsa kullanılabilir. Ayranda ekşime olur ama içilebilir. Normal değerlerin (+) (-) leri vardır. Gıdalarda ise bu konulmuyor. Yoğurt ve ayranda mikrop üremez.

"Opsiyonlar olabilir"

Evren Sağlam (İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Gıda Mühendisi): Bir yoğurt son kullanma tarihinden bir hafta sonra küflenmeye başlıyor. Hiçbir insan son kullanma tarihi 10-15 gün geçtiği için kullandığı ayçiçeği yağından zehirlenmez. Bakliyat grupları için bir ay, tereyağı margarin için üç gün, zeytin veya zeytinyağı için 15 gün opsiyon olabilir ama burada önemli olan tüketiciyi yanıltılmamaktır.

"Asla tüketilmemeli"

Dr. Tülay Bağcı Bosi (Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı A.B.D. Beslenme Uzmanı) : Son kullanım tarihi soyut bir kavram değildir. Kesin ve somut bir kavramdır. O tarihten sonra bozulma süresi başlar. Asla tüketilmemeli. Raf ömrü geçen ürünler tüketilmemelidir.

"Buzdolabı 2 gün verir"

Prof. Dr. Mustafa Özilgen (Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı): Buzdolabınızda bir ürün varsa ve son kullanma tarihi 2 gün geçtiyse kullanılabilir. Dışarıda bekleyen ürünü hiç kullanmamak lazım.

"Toksik zehirleyebilir"

Uzm. Dr. Ayça Kaya (Metabolizma Hastalıkları Uzmanı): İki sene raf ömrü olan maddenin içine konan koruyucu maddenin toksik etkisi olabilir, Etkisini kaybettiği zaman zararlı bakteri ya da mantarlar oluşabilir. Bu da kişiyi zehirleyebilir. (Sabah)

GIDA HAREKETİ DİYOR Kİ:

Akademik çevrenin görüşleri ortada. Bu çevreler hiçbir zaman hiçbir konuda uzlaşamazlar. Tartışmasız olduğu iddia edilen bilimin doğrularında karar verici endüstridir. Yani parayı veren düdüğü çalar.

Bir tüketici öncelikle raftan endüstirel işleme tabi tutulmuş, katkı maddeli ürünler satın almamalıdır. Almış ise üretim tarihi çok yeni olanları tercih etmelidir. Özellikle son kullanma tarihi yakın ve geçmiş olan ürünler asla tercih edilmemelidir. Üretilerin ambalajları değiştirerek aynı ürünü satmaya devam ettiği artık herkesin malumu. Daha da ötesi geri topğlansa bile bu ürünler imka edilmeden yeniden bir yolla sofralara gelmekte. Bu sadece küçük üretiler için değil ne yazık ki büyükler için daha çok geçerli.

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.