Ürünlerinde fındık yerine GDO'lu soya kullanmışlar

Tarım Bakanlığı, bal, peynir ve sucuktan sonra fındık kreması ve ezmesinde de hileli üretim tespit etti. Farklı illerde yapılan denetimlerde krema numunelerinde fındık yerine genetiği değiştirilmiş (GDO) soya kullanıldığı ortaya çıktı.

Ürünlerinde fındık yerine GDO'lu soya kullanmışlar
Kazım Pıynar özel haberi / Zaman
 
Tarım Bakanlığı, bal, peynir ve sucuktan sonra fındık kreması ve ezmesinde de hileli üretim tespit etti. Farklı illerde yapılan denetimlerde krema numunelerinde fındık yerine genetiği değiştirilmiş (GDO) soya kullanıldığı ortaya çıktı. Bakanlık, ilgili il ve ilçe tarım müdürlüklerine yazı göndererek sözkonusu ürünlerin piyasadan toplatılmasını istedi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın gıda ürünlerine yönelik yaptığı test çalışmaları hız kesmiyor. Bakanlık, piyasadan aldığı ürünleri laboratuvarlarda inceliyor ve etiketinde belirtilen şartlara uymuyorsa teşhir etmekten çekinmiyor. Tarım Bakanlığı gıda denetçileri, sucuk, bal ve salamlardan sonra bu kez rotayı fındık kreması ve fındık ezmelerine çevirdi. Uzmanların yaptığı denetimler sonucunda, içerisinde genetiği değiştirilmiş organizma (GDO) tespit edilen çok sayıda fındık kreması ve çokokrem tespit edildi. Farklı illerde yapılan denetimlerde alınan fındık kreması numunelerinin analizlerinde çıkan GDO nedeniyle bakanlık bu ürünlerin toplatılmasına karar verdi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı son aylarda yaptığı denetimlerde özellikle gıda ürünlerinde karşılaştığı uygunsuz ürünleri kamuoyuna açıklıyor. Son olarak kontrollerde laboratuvar sonuçları olumsuz çıkan ve gıdada taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen 10 et ve süt ürünleri üreticisiyle bir lokanta, bakanlığın internet sitesinde ilan edildi. Laboratuvar incelemelerinde bu firmaların bazılarının ürettiği sucuk benzeri ürünlerde "at ve eşek eti", kıymalı ve kuşbaşı pidelerde "domuz eti", yağlı peynir ve tereyağında "bitkisel yağ", dana sosisinde "kanatlı eti" tespit edildi. Bu firmaları sitesinden ilan eden bakanlık, içeriğinde GDO'ya rastladığı fındık kreması ve fındık ezmesi üreten firmalarla ilgili il ve ilçe müdürlüklerine yazı göndererek piyasadan toplatılmasını istedi. Analizlerinde tespit edilen GDO'lu ürün ürettikleri belirlenen firmaların başta İstanbul, Samsun, Kayseri, Konya ve Bingöl'de üretim yaptıkları kaydedildi. Yetkililer bu ürünlerin içerisinde soya bulunduğunu ve bu soyanın analizlerde genetiğinin değiştirildiğini kaydetti. Bu şekilde içerisinde genetiği değiştirilmiş farklı markalara ait 20 parti ürün bulunuyor. Bunlarla ilgili il ve ilçe müdürlükleri toplatma işlemlerini sürdürüyor. Gıda mühendisleri ise genetiği değiştirilmiş ürünlerin hafife alınamayacak kadar ciddi bir konu olduğunu, bu ürün ve firmaların da bakanlığın sitesinden yayımlanması gerektiğini söylüyor. Özellikle bahsi geçen ürünleri daha çok çocuklar tüketiyor. Vücuda alınan genetiği değiştirilmiş organizmaların kansere sebebiyet verdiği de uzmanlar tarafından sık sık gündeme getiriliyor. GDO'lu ürünler ilerleyen yaşlarda alerji, romatizmaya da neden oluyor.
 
ÜRÜNLERİNDE FINDIK YERİNE GDO'LU DOYA KULLANDIĞI TESPİT EDİLEN FİRMALAR
 
- Torku Frema markalı kakaolu sütlü fındık kreması (Üretici: Konya Şeker)
 
- Loman Nedim Kakaolu Fındık Krema (Üretici: MND İnş. Teks. Elk. Gıda ve Hayv. San. Ve Tic. Ltd. Şti)
 
- Eldenele kakaolu fındık ezmesi (Üretici: Saray Bisküvi ve Gıda San. A.Ş.)
 
- Seomilky kakaolu fındık kreması (Üretici: Oben Çikolata Şek. İml. San. Tic. Ltd. Şti.)

 

DAHA FAZLA BİLGİ VE DİĞER FİRMALAR HAKKINDA BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.