Aydın'da su böreği yiyen 30 kişi zehirlendi, 1 kişi hastanede hayatını kaybetti. Bakanlığın tepkisi merak ediliyor!
Aydın'daki bir pastaneden su böreği yiyen 30 kişi zehirlendi, 1 kişi hastanede hayatını kaybetti. Pastaneden aldıkları su böreğini yedikten sonra, kusma ve baş dönmesi şikayetiyle 30 kişi, Aydın'da hastanelere başvurdu.
45 yaşındaki Nebahat Erdem, Aydın Devlet Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Zehirlenenler arasında 15 aylık bir bebek de var.
Geçmişte benzer bir çok olaya "sağduyu" ile yaklaşma çağrısı yapan ve başta GDO'lu ürünler olmak üzere bu tür haberleri yapan ve yayanları "mesleki temelsizlik" ve "şöhret" peşinde koşmakla suçlayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker'in tavrı merak ediliyor.
KONTROL MEKANİZMASI SAĞLIKLI İŞLETİLMELİ
Bu arada, zehirlenme olayını Gıdavitrini'ne değerlendiren Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Abdussamed Boyu, Türkiye'de kontrol ve denetim mekanizmasının sağlıksız işlediğine işaret ederek, gıda mühendislerinin bu konuda daha aktif rol almasının sağlanması gerektiğini söyledi.
Kontrol ve denetim mekanizmasının nasıl işlediğine bakılarak bu olayları minimize edecek sonuçlara ulaşılacağını anlatan Boyu, şunları söyledi:
"Burada kullanılan hammeddeden üretim koşullarına kadar olan süreç hem iç denetim hem de dış denetim şeklinde kontrol altına alınmalıdır. Geçmiş dönemde uygulanan ancak daha sonra kaldırılan "sorumlu müdür" müsessesesinin tekrar tesis edilmesi gerekiyor. Binlerce işsiz gıda mühendisi varken bu olayların kontrolsüzlük neticesinde meydana gelmesi tüm toplumu üzmektedir. İşletmelerimiz ancak ceza yedikten sonra uyanıyorlar. Ancak bu da bazı şeyleri kaybetme anlamında yeterli olmuyor."
Gıda üretim sürecinde katkı maddelerinin ne kadar kullanıldığının belli olmadığını dile getiren Boyu, tüketici sağlığı için kullanılan katkı maddelerinin dökümünün yüpılmasını ve bunun bir standarta bağlanmasını istedi. (Gıdavitrini)
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar