İzlanda’daki volkan patlamasının ardından dünya deniz ürünleri ithalatını durdurdu. Türkiye’de ise uyarılara rağmen ithalat patlaması yaşandı
İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan ve ekibi 2010 yılında İzlanda'da meydana gelen yanardağ patlamasının Türkiye'ye etkilerini inceleyerek bir rapor kaleme aldı. Kaptan raporunda, İzlanda Eyyafyallayöküll buzulunda meydana gelen patlamanın oluşturduğu kül bulutları ile yağan asit yağmurları sonrası ortaya çıkan zehirli gazların, geniş bir bölgeye yayıldığına dikkat çekti ve bu gazların hayvancılığı, balıkçılığı ve tarım arazilerini olumsuz etkilediğini belirtti.
TOPLU BALIK ÖLÜMLERİ YAŞANDI
Dünya yasakladı Kaptan, AB üyesi ülkeler ile ABD ve Japonya'nın zehirlenmiş oldukları gerekçesiyle bu gazların etkisi altında kalan bölgeden başta somon balığı olmak üzere deniz ürünleri ithalatını durdurduğuna dikkat çekerken “Bu ürünler Türkiye ile Güney Afrika'ya hiçbir inceleme yapılmadan satıldı” dedi.
Kaptan “Bu dönemde İzlanda'nın deniz ürünleri, hayvansal ve bitkisel yağlarının alımında adeta patlama yaşandı. İthal edilen ürünlerin incelenmesi gerekirken, tüm uyarılarımıza rağmen bunlar yapılmadı” dedi.
BÜYÜK ARTIŞ
Türkiye'nin 2008-2011 arasındaki balık ve diğer deniz ürünleri ithalat rakamları şöyle:
2008: 34.952 milyon Euro
2009: 37.269 milyon Euro
2010: 58.387 milyon Euro
2011: 63.928 milyon Euro
Vatan
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar