Wkileaks’da Tarım Bakanlığı

Bay Sızıntı’nın Türkiye ile ilgili ilk parti yayınlarında eski ve yeni Tarım Bakanı da nasibini aldı.

Wkileaks’da Tarım Bakanlığı

ABD Ankara Büyükelçiliği'nin ‘05ANKARA3199' numaralı ‘8 Haziran 2005' tarihli ve kabine değişikliği başlıklı bilgi notunda Tarım Bakanlığı ile ilgili şu notlar yer alıyor:

"Uzun zamandır hakkında kabinede değişiklik yapacağı söylentisi bulunan Erdoğan, ilk hamlesini aniden ve sınırlı biçimde yaptı.

Erdoğan ani bir hamle yaparak, 4 Haziran'daki mini kabine değişikliğinde üç bakanın görevden alındığını açıkladı.

Enerji Bakanı Hilmi Güler'in 6 Haziran'da yakın kaynaklarımızdan birine söylediğine göre, Erdoğan'ın bu kararı, Gül ve çevresindekilerin kendi politikalarına ne kadar zarar verdiğini anladıktan sonra verdi.

Gül'ün destekçisi olan Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sami Güçlü, ‘ABD ile ilgili konularda ilerleme sağlanması konusunda engel teşkil ediyor.' 

Erdoğan, Tarım Bakanlığı'na Diyarbakır milletvekili olan, bölgenin önde gelen ailelerinden biri Mehmet Mehdi Eker'i getirdi.

Ak Parti'den ***** ve Büyükelçilik'in uzun süreden beri bağlantı halinde olduğu partiyle derin ilişkileri olan iki isim, Eker'i, Erdoğan'a yakın, dürüst ancak pasif biri olarak tanımlıyor.

Sami Güçlü'yü görevden alan ve ardından bu atamaları yapan Erdoğan, Gül'ün parti içindeki etkisini azaltmak niyetinde olduğunu açık şekilde gösterdi. Aksit ve Ergezen'i görevden alan ve Diyarbakır'da güçlü olan Eker'i atayan Erdoğan, bu şekilde ilmiği Abdulkadir Aksu'nun boynuna geçirdi. Bu hamle Eker'i, o bölgede nüfuzu bulunan İç İşleri Bakanı Aksu'nun en büyük rakibi haline getirdi."

Belgede Eski Tarım ve Köy İşleri Bakanı Sami Güçlü ile ilgili not çok çarpıcı bir ille ifade edilmiş. Deniliyor ki: "ABD ile ilgili konularda ilerleme sağlanması konusunda engel teşkil ediyor!" Bu ifadelerden Sami Güçlü'nün ABD çıkarlarına karşı direndiği için yerine daha pasif  biri getirildiği iddia edilebilir. Son zamanlarda ABD'nin çok arzu ettiği tohumculuk ve GDO yasası gibi yasaların çıkarılması kimbilir belki de bu iddiları destekliyordur.

ESKİ TARIM BAKANI GÜÇLÜ DE ,WİKİLEAKS BELGELERİNDEKİ İDDİALARI YALANLADI

Eski Tarım ve Köyişleri Bakanı ve AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü, Wikileaks belgelerinde, adının geçtiği iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Parlamentoda gazetecilerin sorularını cevaplayan Güçlü, Wikileaks belgesindeki bazı iddialara ilişkin değerlendirmede bulundu.

Söz konusu belgede, ''Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün arasındaki bir güç mücadelesinde, Gül'ü zayıf düşürmek için kendisinin bakanlık görevinden alındığı'' yönünde iddia bulunduğunu belirten Güçlü, bunun gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Bakanlık görevinden alınmasının tabii bir hadise olduğunu ifade eden Güçlü, ''Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı ile aramda geçmişe dayanan ilişkiler var. Birisini zayıflatmak için görevden alınmam iddiası mantıksız'' dedi.

Aynı belgede, ''Tarım ve Köyişleri Bakanlığı döneminde, Rusya'nın, sebze meyve ihracatına ilişkin gönderdiği bir belgenin AK Parti Diyarbakır Milletvekili Mehdi Eker tarafından gizlendiği ve daha sonra bunun krize yol açtığı'' yönünde ikinci bir iddia daha bulunduğunu belirten Güçlü, şunları söyledi:

''Sayın Mehdi Eker'in, insan olarak böyle bir şeyi düşüneceğine, yapacağına inanmıyorum. Ayrıca, teknik olarak da bunun mümkün olmadığını düşünüyorum. Elektronik ortamda bir belge geldiyse onu, o an için yok edebilirsin. Ama onu sistem içinde yok etmenin imkanı yok. Sayın Eker bakan olduktan sonra bu konuyu resmen araştırttı ve Rusya'nın böyle bir yazıyıBakanlığa, Türkiye'ye göndermediği ortaya çıktı. Rusya'nın göndermediği bir belgenin Sayın Eker tarafından gizlenmesi zaten söz konusu olamaz. Belgede adımın geçtiği iddiaları gerçeği ansıtmıyor'' dedi.

Güçlü, vatandaşların ve siyasetçilerin, söz konusu belgeyle ilgili değerlendirmelerini ihtiyatlı ve sabırla yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu yalanlama gerçekse Sami Güçlü herkesi üzdü. Yanlış ise Sami Güçlü siyasi geleceğini korumak için bu yalanlamayı yapmış olmalı.

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.