Yargı: Allah'ın yarattığının patenti mi olur?

Amerikan yargısı önemli bir karara imza attı. Hürriyet yazarı İsmet Berkan'da gelişmeyi köşesine taşıdı. Biz de panteist olan yazarın 'doğa' yaptığı dediği veya 'doğanın eseri' gibi ifadelerini 'Allah'ın yarattığı' ve 'fıtri olan' şeklinde değiştirdik. İşte mehkemenin iptal ettiği o patent...

Yargı: Allah'ın yarattığının patenti mi olur?

Amerikalı ünlü sinema oyuncusu Angelina Jolie kısa süre önce iki memesini de ameliyatla aldırdığını söylediğinde bu dünya çapında haber olmuştu.

Jolie bu ameliyatı kendisinde varlığı saptanan iki gen yüzünden, BRCA 1 ve BRCA 2 adlı genler yüzünden olmuştu. Çünkü, ortalama Amerikan kadınında yüzde 12-13 olan meme kanseri gelişme riski, bu iki genin varlığı durumunda birden bire yüzde 50-80'e, yumurtalık kanseri riski ise yüzde 20-50'ye yükseliyordu.

Bütün bunları Angelina Jolie nereden biliyordu peki? Çünkü, BRCA 1 ve BRCA 2 geni ile meme ve yumurtalık kanserleri arasındaki ilişkiyi saptayan, bu iki geni ayıran, DNA'nın içindeki tam yerini saptayan bir biyoteknoloji firması vardı, adı Myriad. Bu firma aynı zamanda bu iki geni saptamak için bir de test geliştirmişti ve Jolie 3 bin dolar ödeyerek bu testi yaptırmıştı.

Myriad, hem BRCA 1 ve BRCA 2 genleri için hem de kendi geliştirdiği test için patent başvurusu yapmış ve patent almıştı. Yani, bütün dünyada bir tek bu firma bu testi yapıyordu.

Ama artık durum öyle değil. Geçen hafta Amerikan Federal Yüksek Mahkemesi aldığı bir kararla Myriad'ın BRCA 1 ve BRCA 2 genleriyle ilgili patentlerini iptal etti. Mahkemenin iptal gerekçesi son derece basitti: Allah tarafından yapılmış olan bir şeyin patenti olamaz.

* * *

Son 20 yılda, yüksek enerji fiziğindeki gelişmelerin de önemli katkısıyla genetik alanında bir patlama yaşanıyor. Artık DNA testi polis soruşturmaları için bile standart hale geldi.
Genleri ayırmak, genlerin dizilimini çıkarmak, kanserli hücrenin genetik haritasına bakmak, hamile kadının damarından kan alıp onun bebeğini genetik hastalıklarla ilgili test etmek vs çok yaygın kullanım alanları buluyor.

Tabii, başta Amerika olmak üzere dünyanın dört bir yanında, hangi genin hangi davranışı veya hastalığı veya savunmayı sağladığı konusunda durmaksızın araştırmalar yapılıyor, sık sık da ‘Falanca hastalığa neden olan gen bulundu' gibi haberler gazetelerde çıkıyor.

Burada araştırma-geliştirme aşamasında çok büyük yatırımlar yapıldığı, bu yatırımlar sayesinde genetikte ilerleme sağlandığı bir sır değil.

Peki, ama genetikçiler, üniversite bünyesinde veya özel bir araştırma şirketi bünyesinde, bir şey bulduklarında, bir genle bir hastalık veya durum arasındaki mutlak ilişkiyi saptadıklarında ne oluyor?

Amerikan patent dairesi, işte bu Yüksek Mahkeme kararına kadar buluşların patentlenmesine izin veriyordu. Böyle alınmış çok sayıda patent var. Ve bu patentlerin varlığı başından beri de tartışmalıydı. Çünkü insan geninden, fıtri olan bir şeyden söz ediyoruz. Bunun üzerinde bir fikri hak iddia edilebilir mi?

Neyse Yüksek Mahkeme kararı bu tartışmayı bitirdi.

Bu patentlerin iptal edilmesinin bilimsel gelişmeyi, genetiğe aktarılan fonların akışını keseceği sanılıyordu. Hiç öyle bir şey olmadı, olacak gibi de gözükmüyor. Hatta bu somut olayda adı geçen Myriad'ın hisse senetleri mahkeme kararı sonrası yükseldi bile.

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.