Yarışmada katkısız ekmek katkılılardan başarılı oldu

2013 Bursa Un ve Unlu Mamuller Fuarı'nda tarafından düzenlenen ekmek yarışmasında geleneksel sertifikalı undan geleneksel usullerle yapılan ekmek, katkı maddesi eklenmemesine rağmen üçüncü oldu.

Yarışmada katkısız ekmek katkılılardan başarılı oldu

Tam buğday ekmeği kategorisinde Balıkesir, Bursa İstanbul, Kocaeli, Çanakkale, Kütahya ve Manisa'dan yarışmacılar katıldı. Diğer profesyonel ekmek yapımcılarının yer aldığı yarışmada Geleneksel Sertifikası'na sahip unla amatör şekilde yapılan ekmek yarışmanın üçüncü oldu.

Geleneksel Tam Buğday üreticisi Halil ayar, yarışma sonucuyla ilgili şunları söyledi:  Altın Ekmek yarışmasında su değirmenimizde öğütülmüş tam buğday unu ile yapmış olduğumuz ekmeklerle yarışmaya katıldık. 8 il içerisinde tam buğday ekmeği kategorisinde üçüncülüğü kazandık.

Yarışmada aranan şartlar ekmeğin görüntüsü, lezzeti ve homojenliği olduğu için diğer yarışmacılar ekmeklerine un, su, tuz dışında endüstriyel maya ve katkı maddeleri kattılar. Biz de eğer ekmeğimize katkı maddesi katarak görünüm verseydik kesinlikle birinci olurduk.

Biz sadece ekmeğin doğal lezzetiyle üçüncülük ödülünü aldık. Eşit şartlarda yarışmadığımız halde üçüncü olduk ama aslında biz birinci sayılırız. Bu yarışmada ekmekleri büyük bir titizlikle mayalayıp pişiren Nuri'ye ablama da çok teşekkür ederim. Elleri dert görmesin. Allah'a emanet olun."

Nuri'ye abla ise ekmeğin yapımını şöyle anlatıyor:

300 cl ölçü kabıyla
1 ölçü ekşi maya
1 ölçü su
Yeteri kadar kaya tuzu
2,5 ölcü un yoğrulur. Bu şekilde elde edilen hamur biraz yumuşak olacaktır.

15 dakika sonra biraz daha yoğurulur.
15 dakika daha beklir.
Sonra çok hafif yağlanmış bir kabın içinde koyup +4 derece buzdolabında 12 saat mayalandırılır.

Dolaptan çıkarıp, çok hafif yağlanmış olan çelik pişirme kabına aktarıyoruz. Bu kapta da 2 saat beklettikten sonra 3 aşamalı bir pişirme işlemi uygulanır.

1) 200 derecede 30 dakika
2) 175 derecede 20 dakika
3) 50 derecede 10 dakika pişirilir.

Sonra kabından çıkarıp tel ızgarada 10 dakika 50 derecede tutulmalı.
3 saat soğutulduktan sonra kesilip yenilebilir.

Bu şekilde bir ekmek yiyen, bu lezzeti tadanlar Allah'ın izniyle bir daha başka ekmek yemek istemeyecekledir.

Yarışma sonrası yapılan törende Halil Ayar ödülünü alırken

Geleneksel Sertifikalı undan geleneksel usullerle yapılan ve üçüncülük kazanan katkısız ekmek

http://www.geleneksel.com.tr/1001
 

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.