Birleşmiş Milletler’in gıda örgütü FAO, dünyada üretilen yiyeceklerin üçte birinin ziyan edildiğini açıkladı. FAO, zararın 750 milyar doları bulduğunu ve bunun Türkiye’nin milli gelirine yakın olduğunu vurguladı.
ÇÖPE ATILAN ÜRÜNÜN BEDELİ 750 MİLYAR DOLAR
Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO), dünya genelinde üretilen yiyeceklerin üçte birinin ziyan edildiğini ve bunun küresel ekonomiye yıllık faturasının 750 milyar dolar olduğunu açıkladı.
1,3 MİLYAR TON ÇÖPE ATILDI
Roma merkezli FAO'nun son hazırladığı rapora göre, yılda 1.3 milyar ton yiyecek çöpe gidiyor. En ziyankar bölge ise Asya...
870 MİLYON KİŞİ GÜNÜN AÇ GEÇİRİYOR
FAO Genel Sekreteri Jose Graziano da Silva, düzenlediği basın toplantısında, dünyada üretilen gıdanın üçte birinin ziyan edildiğini ancak buna karşın 870 milyon kişinin her gün aç gezdiğini söyledi. FAO'nun hazırladığı raporda, 750 milyar doları bulan gıda israfının “Türkiye'nin veya İsviçre'nin 2011 rakamlarıyla milli gelirine eşit” olduğu vurgulandı.
UTANMAZ ADAM DÜNYANIN NASIL BESLENWECEĞİNİ BİLMİYORUŞ
BM'nin çevre programının başındaki Achim Steiner ise dünyanın nüfusunun 37 yıldan az bir sürede 2 milyar kişi artacağını, bu insanların nasıl besleneceğinin bilinmediğini söyledi.
"750 milyar dolarlık 1,3 milyar ton gıdanın çöpe altıldığı bir dünyada 2 milyar insanın nasıl besleneceğini bilmediğini söylemek düpüdüz bütün insanlara geri zekalı muamelesi yapmaktır."
Özellikle Asya'nın gıda ziyanında ön sırada olduğunu belirten FAO raporuna göre, Çin, Güney Kore ve Japonya'nın merkezinde olduğu sanayileşmiş Asya'da yılda kişi başı 100 kilogram sebze çöpe gidiyor. Aynı bölgede başta pirinç olmak üzere kişi başı 80 kilogram tahıl ziyan ediliyor. FAO ayrıca Kuzey Amerika ve Latin Amerika'da et israfı, Asya, Avrupa ve yine Latin Amerika'da da meyve israfının dikkat çektiğini belirtiyor.
Zengin ülkeler et israfının yüzde 80'inden sorumlu tutuluyor. Üretilen ancak tüketilmeyen yiyeceğin, dünya tarlalarının yüzde 30'unun üretimine denk olduğuna dikkat çeken raporda şunlar söylendi:
“Gıda israfını azaltmak sadece doğa üzerindeki basıkıyı azaltmakla kalmayacak, hızla artan dünya nüfusu için gıda üretimi ihtiyacını da azaltacak.”
VOLGA NEHRİ KADAR TEMİZ İÇME SUYU BOŞA GİDİYOR
İsraf edilen gıda her yıl Rusya'nın Volga nehrine eşit suyun da boşa gitmesine neden oluyor. Ayrıca üretilen ancak çöpe giden yıllık 1.3 milyar ton gıda dünyanın atmosferine 3.3 milyar ton sera gazı salınmasına neden oluyor.
2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.
Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.
Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.
Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.
Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı
Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.
Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.
Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.
Yorum Yap
Yorumlar