Yiyecek endüstrisinin zombileri

Sağlık haber portalı nursedegree.net, GDO’lu ürünler ile ilgili güzel bir grafik hazırlamış, sizinle paylaşıyoruz. GDO için “yiyecek endüstrisinin yürüyen ölüsü yani zombisi” tabirini kullanmışlar.

Yiyecek endüstrisinin zombileri

Tablodaki bazı bilgiler şu minvalde:

10 YİYECEKTEN 7'Sİ GDO'LU

1996′da ABD'de hiç bir market rafında gdolu ürün yok, bu rakam günümüzde %70′e çıkıyor, yani her 10 yiyecekten 7′sinde artık GDO var.

Dünya genelinde 170 milyon hektarlık bir alanda gdolu ürün yetiştiriliyor.

40′tan fazla gdolu tohumun ABD'de satışı serbest.

Ucsusa.org'un bir araştırmasına göre ne fiyat ne lezzet ne de besin değeri açısından GDO'lulu ürünlerin tüketiciye hiç bir katkısı yok.

En çok şeker pancarı, soya, canola, pamuk ve mısır'da gdo var.

ABD tam anlamıyla bir GDO cenneti, oysa 50′den fazla ülkede GDO'lu ürünlere yasak var, özellikle Avrupa ülkelerinde.

PERU GDO'YU YASAKLADI

CSMonitor.com'un bir haberine göre en son Peru'da GDO'lu ürünlerin satışına yasak getirildi.

Tüm dünyaya gdolu ürünler ve bu işin teknolojisini pazarlayan Monsanto firması 25 Mayıs tarihinde 286 şehirde “Global March Against Monsanto” adı altında düzenlenen yürüyüşler ile protesto edilecek.

Şehirlerin listesi şurada, elbette Türkiye'den herhangi bir şehir yok, şaşırmadık.

https://docs.google.com/spreadsheet/lv?key=0Ah7h2ApbBPnpdGhOMElaSVg1QUQtRlJQWm1FaUZISlE&toomany=true

Monstanto Protesto Hareketi ise bu web sayfasından organize ediliyor:

http://occupy-monsanto.com/march-against-monsanto-may-25-2013/

Dünya genelinde bütün bunlar oluyorken bizim ülkemizde hala iri medyanın normalde yere göğe sığdıramayacağı “özerklik” mentalitesi üzerinden bir “özerk ve bilimsel” kuruluşumuzun gdo konusunda cidden “bilimsel” bir çalışmayı kamu oyu ile paylaştığını göremedik, paylaşır gibi olunca da nedense medyamız pek üzerine gitmiyor.

Her türlü “odanın, salonun, mutfağın ve yatak odasının” müdavimleri ile birlikte rahatlıkla satın alındığı bir ülkede aslında buna şaşmamak gerek.

GMOs: The Walking Dead of the Food Industry

Barış Tarımcıoğlu/Haricihaber.com

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.