Zeytinyağı masum değil mi? Hadi ordan!

Bugün Türkiye gazetesinde 'Zeytinyağı masum değil' başlıklı bir haber yer aldı. Üstelik birinci sayfadan ve manşetin yanında. Gazeteye konuşan kişi Diyabet ve Endokrinoloji Uzmanı olduğu iddia edilen Prof. Dr. M. Temel Yılmaz’mış. Şöyle diyor profumuz:

Zeytinyağı masum değil mi? Hadi ordan!

Zeytinyağı sağlıklıdır diye ezberlediğimiz bir kavram var. Hatta ilaç mertebesine çıkardılar. Ama o kadar basit değil. Beslenme reçetelerinin denetimi yapılmazsa, 10 yıl içinde kalp ve damar hastalıkları patlayabilir. Günde 6 öğün beslenin. Yemeğe salata ile başlayın. Yuvarlak değil düz tabak tercih edin.

Muhabirin ballandıra ballandıra sunduğu haberde Profumuzun evlere şenlik açıklamaları böyle. Peki, durum gerçekten böyle mi?

Malum zeytinyağının düşman ilan edildiği yıllar 1950'lerde başlamış 2000'lerde sona ermişti. Demek ki hâlâ sona ermemiş. Zeytinyağı'nı aşağılama modasının asıl amacı ABD'nin mısırözü yağının Marshall yardımı kapsamında ülkemizde bedava dağıtıldığı, sigaranın doktorlar tarafından tavsiye edildiği yıllar. Ama bu zat ya o yıllardan kalma biri, ya da zeytinyağı konusunda iyi niyetli değil.

Bir diğer masal ise 6 öğün yeme meselesi. Aslında bu söylem zeytinyağı söylemiyle çok örtüşen bir dil ve üstelik bu da çok tanıdık bir iddia.

1964'de Hollanda'da yayınlanan Abbottempo isimli tıp dergisinin 3. sayısında, “sindirim yolları hastalıkları” başlıklı yazısında Cenevre Tıp Fak. Diyet Bilimi Profesörü Dr Michel Demole, bu tip söylemleri yağlılara ve özellikle de zeytinyağına karşı “tahammülsüzlük” olarak niteliyor.

Zeytinyağlı yiyeceklere karşı tahammülsüzlüğün karaciğer rahatsızlıklarına delalet ettiğine yahut karaciğeri bozuk hastaların yağlı yemeklerden kaçınması gerektiği sık sık söylenir. Oysa gerçek bambaşkadır” diyen Dr Demole, zeytinyağı, kaymak ve yumurta sarısı düşmanlığı yapanları yerden yere vuruyor ve cehaletle suçluyor.

Ne zaman yapıyor bunu? 1964'de. Yıl 2013 olmuş ama bizim prof hâlâ aynı yerde demek ki? “Günde 6 öğün yiyin” diye tavsiye edenlerin diyetisyen olduğu bu çağda, bütün bunlar normal değil mi?

Sakın sizler bu tür mesnetsiz sözlere itibar etmeyin. Temiz sızma zeytinyağından asla ödün vermeyin. Günde 2 öğünden fazla kesinlikle yemeyin.

Zeytin Kur'an-ı Kerim'in (En'am 99 ve 141, Nahl 11, Mü'minun 20, Nur 35, Abese 30) ‘mübarek ağaç' diyerek iltifat ettiği bir meyve olup altı kez zikredilir. Hz. Ömer ve Ebu Üseyd radıyallahu anhümâlardan gelen rivayette "Rasülullah aleyhissalâtu vesselâm: “Zeytinyağını yiyin ve onunla yağlanın. Zira o mübarek bir ağaçtandır” (Tirmizî, Et'ime 43-1852, 1853) buyururlar.

Rasülullah s.a.v. buyurdular ki: “Âdemoğlu, mideden daha şerli bir kap doldurmaz. Âdemoğluna belini doğrultacak birkaç lokmacık yeterlidir. Ancak ille de -midesini dolduracaksa- bari onu üçe ayırsın: Üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de havaya/nefesine.” (Tirmizî, Zühd 47/2381); İbn-i Mâce, Yiyecekler 50/3349)

 

Yorum Yap

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı!
CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

CHP'den eksik ama doğru tohum hamlesi

2006 yılında çıkarılan ve yürürlükteki 5553 sayılı kanın kadim / atalık /ananevi / eski / fıtrî / tabii tohumlarla ilgili pek çok konuda yasaklar getiriyordu. Genetik yapısıyla oynanıp hibrit adı altında satılan tohumları dayatan ve tabii tohumlara yönelik yasak getiren kanunun değişmesi için CHP, TBMM'ye teklif sundu. Gıda Hareketi olarak tüm siyasi partilere bu teklifi destekleme ve bir an evvel kanunlaştırma çağrısı yapıyoruz.

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Bayer insanlığı kanser yaptığını kabul etti

Alman ilaç ve kimya devi Bayer, yabani otlara karşı kullanılan glifosat maddesinin kansere yol açtığı gerekçesiyle hakkında açılan davalarda anlaşma yoluna gitti. Bayer, davacılara 10 milyar 900 milyon dolar ödeyecek.

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

GDO'lu tohum yok cümleleri yalanmış, işte gerçekler

Türkiye’de GDO’lu tohumun üretim ve satışı yasak olmasına rağmen büyük bir skandal ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığının her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen belgeli tohum da bile GDO tespit edildi.

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Meyve ve sebzelerdeki büyüme hormonuna dikkat

Karpuzun içindeki çatlaklar çok büyük bir tehlikenin habercisi olabilir. Bu çatlaklar, forchlorfenuron adındaki büyümeyi artırıcı kimyasalın sonucunda oluşuyor.

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Şeker ve şekerli içecekler kanser riskini artırıyor

Fransız bilim adamlarının yaptığı araştırma, günde fazladan 100 mililitre şekerli içeceğin, kansere yakalanma riskini yüzde 18 artırdığını gösterdi.

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Gerçekler er geç ortaya çıkar: İşte ilginç bir araştırma

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesinde bir grup bilim insanı, deney hayvanlarıyla yaptığı çalışmada, yayık tereyağının 'öğrenmeyi olumlu etkilediğini', 'margarinin ise 'depresyonu tetiklediğini' tespit etti. Kaynak: Bilim adamları margarin, ayçiçek yağı, zeytinyağı ve tereyağını inceledi sonuç şaşırtıcı

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

'Aflatoksin içermeyen süt bulamadım'

Akredite laboratuarda yaptırdığım analiz sonuçlarında aflatoksin içermeyen süt bulamadım. Tamamen önlenebilir bu durum üretici hatası olup, sütü işleyen firmalarla hiçbir ilgisi yoktur.

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Yerli sığır ırklarımız ve sağlıklı süt

Ülkemizde, dünya sığır ırkları listesine girmiş 4 ana sığır ırkı bulunmaktadır.

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Gıda Hareketi bir kez daha haklı çıktı

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin dünyada bir benzeri daha olmayan Ambalajlı İçme Suları Raporu yayınlandığında başta su firmaları olmak üzere Sağlık Bakanlığı'nın saldırısına maruz kalmıştı. Suç duyurularında bulunulmuş ancak savcılar Gıda Hareketi yetkililerini haklı bulmuştu.